Ronaxan [Doksycyklina] |
Autor |
Wiadomość |
Tulip
meet my sister-insomnia
|
Wysłany: Pią Maj 23, 2008 20:57 Ronaxan [Doksycyklina]
Zwierzątka: 2 cudowne szczurzyce Lila i Pegi,trzecia w drodze,pies |
|
|
nie moglam nigdzie odszukac informacji dotyczacych doksycykliny oraz jej dawkowania wiec postanowilam zalozyc nowy temat, jezeli byl juz poruszany wczesniej to prosze o przeniesienie .
U mojej szczurzycy stwierdzono mykoplazmoze, vet zalecil podawanie wyzej wymienionego leku, niestety nie wiem w jakiej postaci podawac to lekarstwo. rozpuszczac w wodzie czy poprostu maskowac w jogurtach/innych przysmakach? chyba nie musze dodawac ze jest to sprawa dosc wazna
edit: dzieki za pomoc |
|
|
|
|
Natalia
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Nie Sie 17, 2008 21:42
|
|
|
Ja najpierw rozpuszczam w wodzie, a potem dodaję odrobinę jogurtu. Oczywiście - 1/10 tabletki 2 razy dziennie. |
|
|
|
|
babyduck
Duckling
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 08:06
|
|
|
Ja na szczura 260 gramowego podawałam 1/8 tabletki raz dziennie. Rozkruszałam w papierku i posypywałam tym proszkiem gerberka na łyżce. Ronaxan nie ma obrzydliwego smaku, więc już nie trzeba było rozpuszczać. Kreta zjadała go na gerberze bez problemu. |
_________________ W : Fretka, Borsuk, Shiba, Kreta, Corleone RL, Happy Hour AR, Pavan AR, Ex Aequo SR, Roux, Bonus, Muminek EM, Willy Wonka SR, Amor Vincit SR, Tea |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 08:12
|
|
|
Ja na ciężkie zapalenie płuc podawałam 1/10 tabletki na ok. 270 g szczura. Rozkruszony lek mieszałam z gerberem/nutri/jogurtem. |
|
|
|
|
Tulip
meet my sister-insomnia
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 10:39
Zwierzątka: 2 cudowne szczurzyce Lila i Pegi,trzecia w drodze,pies |
|
|
Danke za odpowiedzi, tylko szkoda ze dowiaduje sie tego juz po wyleczeniu zwierzaczka z choroby
ale przynajmniej wiem juz na przyszlosc. |
_________________ "nie strasznie jest umierać k i e d y ś - strasznie jest umrzeć t e r a z." - Aleksander Sołżenicyn
|
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 20:40
|
|
|
Szczurom podaje się Ronaxan 20 mg, 1 tabletka jest na 2 kg masy ciała. Łatwo sobie policzyć dawkowanie. |
|
|
|
|
Mai-ah
Mai-ah Ihuhaotila
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 22:47
Zwierzątka: szczurcie |
|
|
Hop? Odkopuję. Moja Rati właśnie to dostała. Pani wet powiedziała, ze nie można podawać przy nim produktów mlecznych. Plus na http://www.apeiron.pl/szczury/ratdrug.htm też jest zaznaczone żeby mlecznych nie podawać. Więc jeśli ktoś będzie leczył swojego ciura tymże,to pisze w razie czego
Jejku, a ktoś mi może powiedzieć jak to dawkować? Już mi się te wszystkie strzykawki mieszają O ile dobrze zrozumiałam biorę 1/4 tabletki (ja mam o handlowej nazwie: Unidox), i rozpuszczam w 2 ml wody a Rati podaję z tego 0.2 ml. Rati mi waży 265 g.
Możliwe, że dobrze pamiętam? Jak na złość akurat nie dostałam karteczki gdzie mi to wet rozpisywała, chyba została w gabinecie |
|
|
|
|
Martini
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 22:52
Zwierzątka: kicha z ogoniastymi zwierzątkami... |
|
|
Mai-ah, to jakiś dziwny sposób podawania, hm... Unidox nie rozpuszcza się w wodzie, zrobi Ci się z tego zawiesina, a zawiesiny nie odmierzysz zbyt dokładnie. Ja podawałam kiedyś ogonowi Unidox i dzieliłam tabletkę. Może ktoś ma inne doświadczenia. |
_________________ think big, start small |
|
|
|
|
Vaco
phage the Chihuahua
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 22:57
|
|
|
ja też przy podawaniu Unidoxu dzieliłam tabletkę |
|
|
Mai-ah
Mai-ah Ihuhaotila
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 22:59
Zwierzątka: szczurcie |
|
|
Odkopałam karteczkę, jednak ją wzięłam. Mi wet poradziła rozpuścić. Owszem zawiesina jest, "przed użyciem" wstrząsam... Zonk, to nie wiem na ile miałabym tą tabletkę dzielić Najwyżej jutro jeszcze do wet zadzwonię. |
_________________ Moje diablęta: http://forum.szczury.biz/...der=asc&start=0
Ze mną: Tika, Kropka, Runa, Amie, Louve, Alfred
Za TM hasają: Zuzannna, Rati, Tosia, Mirabella, Brienne, Lili, Figa |
|
|
|
|
Martini
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 23:17
|
|
Mai-ah napisał/a: | to nie wiem na ile miałabym tą tabletkę dzielić |
ja do tej pory najwięcej dzieliłam na 20 chyba, nie tak strasznie.
a Unidoksu miałam najmniejsze tablety i nie była to jakaś straszna masakra.
Raz, jak szczur nie chciał za żadne skarby pożreć tabletki w żadnym przysmaku, to w końcu rozpuściłam i wstrzyknęłam do pyska. Ale rozpuściłam już odmierzoną dawkę i dokładnie sprawdziłam, czy wstrzyknięte zostało wszystko, tak więc były ze dwie lub trzy poprawki, żeby wypłukać okruszki leków z zakamarków strzykawki. Dość męczące. |
|
|
|
|
Kasik
Firestarter
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 23:33
|
|
|
Martini napisał/a: | ja do tej pory najwięcej dzieliłam na 20 chyba |
Hmm... A jakiej wielkości są te tabletki? Bo jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, że podzielenie tabletki na 20 będzie dokładniejszym odmierzaniem, niż zawiesina... To są jakieś takie duże tabletki? |
|
|
|
|
Martini
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 23:36
|
|
Off-Topic: | Kasik, nie mówię tu o Unidoksie. Mam takie wielkie tablety Beta, które były okropnie drogie i których nie wywalę z powodu rozmiaru. Jak dostaje całe stado, to po prostu odmierzam i kruszę większy kawałek tabletki.
A na 20, to nie problem, bo po prostu ciachasz na dwa i na dwa i na dwa itd. Nie lubię dzielenia na trzecie części |
|
|
|
|
|
Kasik
Firestarter
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 23:47
|
|
|
Off-Topic: | Martini, aha, no właśnie, bo już się zdziwiłam, co to za tabletki tak się da podzielić. Tym bardziej, że beta to dokładnego dawkowania nie potrzebuje |
|
|
|
|
|
Martini
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2012 23:54
|
|
Off-Topic: | Kasik napisał/a: | beta to dokładnego dawkowania nie potrzebuje |
Mimo wszystko nie dam szczurowi 200 mg BG do gryzienia w łapkę . Ale masz rację, szczęśliwie nie wymaga to aptekarskiej dokładności, bo chyba bym się pocięła, tak samo jak tnę tę tabletkę. Koniec oftopu. |
|
|
|
|
|
|