|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Zabawki i wyposażenie ręcznie robione |
Autor |
Wiadomość |
Majo
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2014 15:01
Zwierzątka: pies, kot, Merry & Pippin |
|
|
Gdzieś moja mama natrafiła na łopatologiczny projekt domku dla kota z pudelka i koszulki. Zaadaptowałam go dla szczurów (zawieszki). Nie mogę znaleźć linka do oryginalnego projektu - dodam jeśli odszukam - więc dodaję małego toturiala na podstawie mojego dzisiejszego wyrobu domku (ok. 15 minut).
1. Zgromadzić materiały: pudełko/koszyk, t-shirt, nożyczki, szpilki, igła i nitka
2. Ubrać pudełko w koszulkę
3. Odwrócić "tyłkiem" do góry i wywlec rękawy do wewnątrz
4. Spiąć rękawy szpilkami
5. Zszyć rękawy, wyciągnąć szpilki, przyciąć nadmiar materiału
6. Spiąć przód i tył koszulki na tyle pudełka
7. Zszyć i przyciąć nadmiar materiału
8. Dodać zawieszki w stosownych miejscach (ja użyłam drucików - wbiłam je w pudełko i materiał na rogach i zagięłam na zewnątrz), resztki materiału wepchnąć do środka
9. Zawiesić i dodać szczura - Gotowe!
Drugi taki twór z bluzy z obciętymi rękawami stoi w kuwecie. Moje szczurki bardzo go sobie chwalą, milsze to niż goły karton, a łatwe, tanie i szybkie w wykonaniu, więc można niszczyć i sikać ile wlezie. |
|
|
gucia_ska
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2014 16:12
Zwierzątka: krewetki, rybki, śimaki |
|
|
Majo, świetny patent- idealny w swej prostocie! Bardzo mi się podoba, spróbuję coś takiego wyczarować dla moich łotrów |
_________________ Ze mną: 0
Szczurki za Tęczowym Mostem: Johnny, Jack, Drako, Willy, Harry, Rubinek, Gala, Ofelia, Marshal
Na zawsze w sercu: Rudeczek |
|
|
|
|
sliwkowapanna
|
Wysłany: Nie Paź 05, 2014 10:13
Zwierzątka: 4 szczury i 2 myszki |
|
|
dobry patent, brawo! jak kiedyś będę miała starą koszulkę wypróbuję:) |
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
Tawtute
xŚMIESZKIx
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2014 20:40
Zwierzątka: Ogonki,samiczki Kropka i Tawtute. Nazywane Śmieszkami <3 |
|
|
Super sposób ! |
_________________ Na hamaku czyli Siesta !
|
|
|
|
|
Wisenna
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2014 23:29
|
|
|
Sposób z koszulką mega
Ja z kolei ostatnio wpadłam na pomysł zrobienia domków z filcu - jest to bardzo szybki sposób, jako że materiał nie wymaga obrębienia brzegów. Pierwszy taki domek uszyłam w około 20 minut Teraz zachciało mi się pobawić w "ozdóbki", jako że jestem estetką i lubię popatrzeć na ładną klatkę Używam do tego filcu z empiku, są to gotowe arkusze A4, pakowane w mniejsze lub większe opakowania - ja zakupiłam większe, ponieważ wychodzi z niego aż 8 domków (w opakowaniu są 24 arkusze), a cena filcu to 31zł. Tak więc mamy każdy domek za cenę ok 3,90. Moje dziewczyny pokochały te domki od pierwszego wejrzenia, przy zawieszaniu pierwszego mieszkanka moja fuzzka pchała się do środka jeszcze zanim skończyłam go wieszać. Załączam więc tutorial, bawcie się dobrze
PS. Ja szyłam zawsze podwójną nitką.
|
_________________ Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Nie Paź 12, 2014 04:50
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Wisenna, fantastyczny |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Wisenna
|
Wysłany: Nie Paź 12, 2014 10:45
|
|
|
dzięki dziewczyny za miłe słowa
Kareno na razie mam tylko ten tutorial, ale jak tylko będę wpadała na ciekawe rozwiązania to gwarantuję, że będę przedstawiała je w takiej formie
limomanko dziękuję! |
_________________ Pozdrawiam
|
|
|
|
|
AlicjaGryzio123
|
Wysłany: Nie Paź 12, 2014 18:20
Zwierzątka: Gryzio |
|
|
Świetne Pomysły |
_________________ Alicja Pilarska |
|
|
|
|
Dogaressa
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 02:26
Zwierzątka: Ogonków 10 + 1, 2 ogony i 3 kikutki |
|
|
Dorzucę mój skromny pomysł (a dokładniej nie całkiem mój, moje jest wykonanie).
Potrzebne:
- klatka
- małe dzieci, a dokładniej ich stare porteczki
1) Kilkakrotnie rozcinamy dół nogawek, wystarczy 4-6 kawałków na 3-5 cm.
2) Przyczepiamy zadnią część portek szlufkami do wystających elementów klatki (o ile są takowe; jeśli nie, trzeba kombinować ).
3) Rozprostowujemy nogawki i przywiązujemy do szczebelków klatki tak, aby powstał dwupiętrowy hamak z dwoma tunelami na dolnym piętrze.
4) Wpuszczamy szczury |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 10:16
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Dogaressa, może jakaś fotka, rysunek chociaż? Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić... |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 11:10
|
|
|
Ja robiłam takie tunele z nogawek od starych spodni (dla dorosłych), ewentualnie ze skróconymi nogawkami, jeżeli akurat miałam długą klatkę. Fajna sprawa i szczury uwielbiały . |
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
|
Tawtute
xŚMIESZKIx
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 12:57
Zwierzątka: Ogonki,samiczki Kropka i Tawtute. Nazywane Śmieszkami <3 |
|
|
Majo super instrukcja ! Zrobiłam taki domek i wyszedł ekstra świetny pomysł |
_________________ Na hamaku czyli Siesta !
|
|
|
|
|
Albireo
|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 16:01
|
|
|
To ja dorzucę pomysł na coś wiszącego lub "nosidełko" dla szczurka:
W środku siedzi Irina, z którą się powoli oswajamy "Mebelek" wykonany z rękawa polaru, do tego doszyte dno i zrobione wejście. Do tego przyszyłam tasiemkę, żeby móc zawiesić to sobie na szyi lub wygodniej nosić. |
_________________ "Zawsze przy mnie, lecz nie ze mną": Spika, Irina, Akne, Rosika, Spock, Flawia sHS, Flora sHS, Xilesia of ZR, Yldritta od ZR [*] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|