|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Digging box |
Autor |
Wiadomość |
mc
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 13:41
Zwierzątka: 8 szcz |
|
|
Ja mam chyba najprostsza wersje digging boxa. Do dużej glinianej doniczki wsypuje ziemie i sadze pozostałości z miski i czekam aż to urośnie. Blanka jest zachwycona zbożami, a w ziemi wykopuje sobie cos w rodzaju norki |
|
|
Andzia
Chemngetuim?
Dołączyła: 01 Lip 2007 Posty: 1512 Skąd: Bielsko - Biała/Kraków
|
Wysłany: Śro Lut 20, 2008 12:48
Zwierzątka: 4 blaski szmaragdowego księżyca,Egir,Darshan i Taran |
|
|
JA kupiłam duży plastikowy pojemnik, włókno kokosowe i posiałam pszenicę i słonecznik Włożyłam konar i gotowe chłopcy mieli niezłą zabawę. No i nie zauważyłam żeby mi zjadali cokolwiek poza ziarnami i trawką Zdjęcia są w moim temacie więc jak ktoś chce zobaczyć to zapraszam |
_________________ "Człowieku okryty pyłem martwych słów, wykąp swą dusze w milczeniu..."
Wciąż w moich myślach...Klemens ['], Lita ['], Nadzieja ['], Uwe ['], Nosek ['], Tino ['], Taran ['], Fokus ['], Imbir ['], Gent [']...część mnie odeszła razem z Tobą...Tęsknie...
|
|
|
|
|
Aide
|
Wysłany: Śro Lut 20, 2008 22:41
Zwierzątka: szczurki NINA i RITA |
|
|
Andzia, oglądałam fotki, chyba moim też zafunduję taką niespodziankę, bo Twoje wyglądają na zachwycone. Tak przy okazji ....skąd masz takie półki do klatki, były w zestawie, czy może można gdzieś kupić osobno? Wszędzie pytam w zoologicznych, bo chciałam iść na łatwiznę i kupić ale nigdzie nie ma samych półek |
_________________ Aide
|
|
|
|
|
polegalu
...Kagetora...
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 12:28
Zwierzątka: 3 szczurki <:3 )~~ |
|
|
Ja posialam swoim zboŻe w pojemniku ale swierdzam, ze bardziej zalezy im na rozmoczonych nasionach . Ale niestety musze zrezygnowac bo to ziemia jednak kwiatowa to cholera wie co w niej jest. Ale ogolnie pomysl sie sprawdza bo malensto sie moze wyszalec tylko troszke balaganu sie robi |
_________________ Break [*], Kagetora[*], Demi[*], Tork [*], Precka [*]
|
Ostatnio zmieniony przez Layla Pią Maj 09, 2008 12:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lepakkomies
uszate&skrzydlate
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 16:10
Zwierzątka: Obecnie nie mam żadnego |
|
|
Gdyby ktoś był zainteresowany, tutaj Rsprodukter sprzedawana jest ściółka torfowa dla koni (odpylona, pozbawiona bakterii) - więcej info na stronie sklepu, a także w tym temacie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=7729 |
|
|
Wiwior
Ogonki są the best
|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 23:35
Zwierzątka: Gandzia, Dyzma, Blizniak Uszatek i Blizniak Dzikusek |
|
|
Hej
Mam pytanko, mam 6 szczurkow, 2 dziewczynki i 4 chlopcow. Kropka i Gandzia maja duuuuza klatke polaczona z akwarium tak ze akwarium robi za ogromna i bardzo gleboka kuwete. Zastanawiam sie czy moglabym wsypac do akwarium wyprazony piadek na wysokosc 3/4 czyli okolo 34cm bo moje dziewczynki zchodza na dol tylko jak chca sobie cos podjesc. a czytalam ze taka piaskownica to moze byc niezla frajda dla moich brzdacow. co o tym sadzicie? |
_________________ w moim serduszku Mrówka, Kropka[*] i Bongus[*] |
|
|
|
|
omry
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 14:25
Zwierzątka: czipsy |
|
|
Wiwior, nie mam pojęcia.. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim, ale szczury lubią kopać w ziemi. Ale czy w piasku? Takie małe zaiarenka piasku mogą im wlecieć do noska, do oczu.. A szczury mają bardzo wrażliwy układ oddechowy. Ja bym się nie zdecydowała, ale niech ktoś obeznany się wypowie |
|
|
Asmena
alv
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 14:29
|
|
|
Może miałyby zabawę, gdyby wrzucić tam żwirek drewniany? |
_________________ Ze mną: Chiki, Ama, Yoru, Bambi, Latte
Za TM: Akai, Filip, Aida, Naka, Lucy, Labisia, Kate, Mariusz, Nezumi, Doku, Haya, Chibi, Riku, Shinju, Kambru, Hagu, Sukui, Arai |
|
|
|
|
Bel
Rockabilly
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 14:39
Zwierzątka: Szeregowy Pierdolot,Alpha i 3 smoki |
|
|
Wiwior napisał/a: | maja duuuuza klatke polaczona z akwarium tak ze akwarium robi za ogromna i bardzo gleboka kuwete | a ja dziś chyba nie bardzo ogarniam bo nie mogę sobie tego wyobrazić.. możesz zrobić foto?może wrzuć tam po prostu trociny i jakieś szmatki? |
|
|
|
|
carpathia
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 16:22
Zwierzątka: 4 szczurzęta |
|
|
osobiscie wrzucilabym trociny, moje szczury uwielbialy sie w nich zakopywac i robic tunele |
|
|
|
|
Asaurus
Arg!
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 19:00
Zwierzątka: Raum,Godryk,Fejn,Qworonog,Castiel,Inias,Lugh,Liczący,Lekki |
|
|
Można wrzucić praktycznie wszystko, od piasku, ziemi, torfu i ich mieszanek, przez trociny, żwirki, do polarowych skrawków i innych tkanin. Problem polega na tym jak to potem czyścić / wymieniać. Szczury będą się w tym załatwiać oraz robić spiżarnię, a takie szczelne akwarium nie ma wentylacji od spodu, więc będzie się to kisiło. W rezultacie będzie to świetna wylęgarnia wszelkich bakterii, grzybów i pasożytów. Może i szczury będą miały zabawę kopiąc w tym, ale na pewno zdrowe to nie będzie.
Aby taki rodzaj digging boxa miał sens, to przede wszystkim, od spodu musi mieć coś w rodzaju ażurowego dna, ze swobodnym dostępem powietrza, aby przesuszać ściółkę. Samo wypełnienie to albo szmaty/tkaniny, które co jakiś czas się czyści i pierze, opcja wielokrotnego użytku, albo mieszanka trocin, żwirku, sianka i papieru (bez nadruku) często wymieniana na nową zanim zgnije.
Tak czy inaczej licz się z rozniesieniem zawartości akwarium po klatce i okolicach. |
|
|
|
|
Wiwior
Ogonki są the best
|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 23:55
Zwierzątka: Gandzia, Dyzma, Blizniak Uszatek i Blizniak Dzikusek |
|
|
Moje malenstwa maja wsypany zwirek ekologiczny ale nie bardzo lubia w nim grzebac chyba ze cos je najdzie. Akwarium bylo pierwszym ich lokum ale dowiedzialam sie ze ogonki nie powinny siedziec w akwarium a ze nie chcialam im kupowac malej klatki to dobudowalam im gore Klatka moze nie wyglada rewelacyjnie ale przynajmniej jest duza Jutro planuje im zbudowac lepsza bo ta jest troszke za wazka Jak juz powstanie nowal klatusia wrzuce fotki starej i nowej |
_________________ w moim serduszku Mrówka, Kropka[*] i Bongus[*] |
|
|
|
|
gurumis
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 16:56
|
|
|
Ja ostatnio posiałam moim paskudom niezjedzone ziarenka z karmy, jednak dostało się tam też pare chrupek, przez co wszystko spleśniało, zanim jeszcze zaczęło porządnie wyrosnąć
więc chłopaki nie mieli okazji pobuszować dzisiaj maluchom włożyłam samą ziemię w pudełku po pieczarkach, do klatki. nie zrobiło zbyt wielkiej furory
Przy następnym wysiewie będę bardzo uważać, by do ziemi nie trafiło nic oprócz nasionek |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 19:00
Zwierzątka: brak |
|
|
Wydaje mi się, że takie nasionka z karmy zazwyczaj są zbyt suche, żeby cokolwiek mogło z nich wyrosnąć |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
gurumis
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 20:51
|
|
|
oj wyrosło wyrosło xD jakoś nie miałam czasu tego wyrzucić i zostało na parapecie i wyrosły na jakieś 15 cm |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|