|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Co piją i co mogą pić szczury? |
Autor |
Wiadomość |
kasia2406
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2015 15:20
Zwierzątka: NIE MAM NO! |
|
|
Mam małe pytanko. Czy szczurki mogą pić herbatkę? Owocową, zwykłą lub zieloną? Jeśli tak, to czy ją słodzić miodem, czy cukrem, czy w_ogóle ?
Będę wdzięczna za pomoc
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Paź 06, 2016 11:08 ]
Przeniosłam posty z tematu zbiorczego. |
_________________ IDŹCIE BO !
|
Ostatnio zmieniony przez smeg Pon Lut 09, 2015 15:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bolek
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2015 16:39
Zwierzątka: szczury, pies |
|
|
Ja swoim od czasu do czasu podaje herbatki owocowe dla niemowląt. Ja herbaty osobiście nie śledzę wiec jak latają i stoi moja herbata to dziób zamoczą. Ja osobiście bym nie slodził |
_________________ Ze mna: Bolek (ur. 10.09.2014) Lolek (ur. 16.12.2014) Bilbo (ur. listopad 2014)
Nasz temat: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=16993 |
|
|
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2015 19:34
|
|
|
Kasia2406, zasadniczo kawy, herbaty i innych silnych naparów nie podajemy szczurom (nie są może toksyczne w małej ilości, ale w pewnym stopniu szkodzą). Tak więc czarna, zielona, czerwona, biała, rooibos czy yerba mate odpadają. Napary owocowe naturalne (czyli takie z suszonych owoców, a bez dodatku liści herbacianych) od czasu do czasu można podać. Pytanie tylko brzmi, po co? Cukier i miód są szczurom zupełnie zbędne i do zdrowych produktów nie należą. Jeżeli chcesz sprawić szczurom przyjemność, to kup im suszone owoce (ale takie ekologiczne, bez cukru i konserwantów) albo sama ususz .
Bolek, jeżeli to są te specjalne herbatki dla niemowląt (do rozpuszczania), to już są posłodzone i odradzałabym podawanie ich szczurom. One naprawdę nie potrzebują takich "przysmaków". |
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
|
nienazwana
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2015 20:31
Zwierzątka: Borys, Łatek, Skuter i pies Maja |
|
|
Herbatka owocowa, słaba zielona lub ziołowa (np mięta) moim zdaniem nie zaszkodzi. Z czarną bym nie ryzykowała (tanina). Słodzenie odpada, cukru nie podajemy zwierzętom. Odrobina miodu jako smakołyk albo do leków może być, ale odrobina raz na jakiś czas i niekoniecznie do słodzenia herbaty, zwłaszcza gorącej, bo wtedy zabija się wszystkie zdrowotne właściwości miodu. Generalnie uważam że szczury powinny w zasadzie pić wodę głównie, po co wydziwiać z herbatkami? |
|
|
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2015 23:45
|
|
|
Nienazwana, zielona herbata zawiera więcej taniny niż czarna. |
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
|
nienazwana
|
Wysłany: Wto Lut 10, 2015 07:40
Zwierzątka: Borys, Łatek, Skuter i pies Maja |
|
|
O kurde, sama nie lubię więc nie wiedziałam . Ale ja i tak moim szkrabom daję tylko wodę, czasem troszkę jogurtu domowej roboty do picia |
|
|
|
|
kasia2406
|
Wysłany: Pon Mar 16, 2015 18:09
Zwierzątka: NIE MAM NO! |
|
|
A ja mam pytanie . Dawno tu jak widzę nikt nie zaglądał
Czy można dawać do picia:
-zieloną herbatę
-herbatę owocową
-rumianek
-sok z dzikiej róży bez cukru
o można jeszcze dawać z góry dzięki |
_________________ IDŹCIE BO !
|
|
|
|
|
aneczka1-13
Dołączyła: 09 Maj 2010 Posty: 866 Skąd: P-ń(WLKP)/Żabice(Lubuskie)
|
Wysłany: Śro Mar 18, 2015 12:29
Zwierzątka: ;( |
|
|
zieloną herbatę zdecydowanie nie, herbatke owocową to taka dobrej jakości, rumianek i dzika różna raczej bez problemu, tylko z tą rózą nie przesadzać. |
_________________ https://trafficmonsoon.com/?ref=aneczka1992
Zarabianie w necie chętnie odpowiem na pytania na pw |
|
|
|
|
Dominika2000
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2016 18:04 soki
|
|
|
Czy szczurom można dawać soki owocowe? |
_________________ Szczury górą!
S-sprytne
Z-zabawne
C-ciekawskie
Z-zdolne
U-ukochane
R-ruchliwe |
|
|
|
|
agathe1988
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2016 18:05
Zwierzątka: Cała 16 w <3 |
|
|
Dominika2000, przeczytaj temat i będziesz wiedzieć. |
_________________ Na zawsze w sercu: Dumbo [*] Dabi [*] Abu [*] Dropsik [*] Gucio [*] Bubuś [*] Mount [*] Tadeusz of Zirrael Rattery [*] Everest [*] Homer [*] Thor [*] Dover [*] Otto [*] Puci [*] Navaho Incredible Rats [*] Powhatan Incredible Rats [*] |
|
|
|
|
Rusałka
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2016 18:07
|
|
|
Scaliłam z istniejącym już tematem.
Dominika2000, zanim utworzysz nowy temat, sprawdź proszę, czy na forum nie ma wątku o podobnej treści lub odpowiedzi na nurtujące cię pytanie. |
|
|
|
|
ema0505
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2016 19:44
Zwierzątka: 5 szczurzych panów i pies Collie nie border |
|
|
Lupka nic nie wyszukała, więc to jest chyba najbardziej odpowiedni dział.
Posiadam świeżo spuszczoną wodę z brzozy. Czy szczurki mogą taki rarytas? Czy może posiada coś, co im zaszkodzi? |
_________________ Ze mną: Borys, Bobby Singer, Cookie spod Husarskich Skrzydeł, Gambit of Zirrael, Zen Rotta Taivas, Zick Rotta Taivas, Dave Incredible Rats <3
Za TM: Nodi vel Zdzichu, Scooby vel Pindol, Hienek, Arnold, Harry, Mortimier Pierwszy, Majki, Jessie, Tutek, Czarny
Nasz temat: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=15302
Zapraszam
|
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2016 19:56
Zwierzątka: szczurze damy |
|
|
ema0505, Znalazłam takie coś:
Cytat: | Czy sok z brzozy mogą pić dzieci?
Dawniej nikt się tym nie przejmował, pili wszyscy:)
Teraz nie poleca się go w dużych ilościach ponieważ zawiera pochodne kwasu salicylowego czyli w dużym skrócie „naturalnej aspiryny”. Ja z dzieciństwa pamiętam, że leczyli mnie rodzice aspiryną kiedy byłam mała, natomiast teraz odchodzi się od stosowania aspiryny dla dzieci poniżej 12 roku życia ze względu na bardzo rzadkie, ale poważne powikłania. Ryzyko w przypadku soku z brzozy jest zupełnie teoretycznie i nie mam pojęcia ile litrów to dziecko musiałoby wypić tego soku, żeby dorównać chociaż jednej tabletce aspiryny, natomiast wiecie. |
Stawiałabym, że z umiarem - można |
_________________ ♥♥♥ Zapraszamy do naszego wątku ♥♥♥
🐭 -Hamaki na forum-
▶ -Facebook : Hamaki od 'Wilki Szpilki"- |
|
|
|
|
ema0505
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2016 20:04
Zwierzątka: 5 szczurzych panów i pies Collie nie border |
|
|
Karena, dzięki Głupia nie pomyślałam, żeby pod kątem ludzi poszukać, tylko zacięcie szczury
Głównie mi właśnie chodziło, żeby dzieciarni trochę sinlacu z tą wodą wymieszać a nie do poidła, więc myślę, że będzie ok |
_________________ Ze mną: Borys, Bobby Singer, Cookie spod Husarskich Skrzydeł, Gambit of Zirrael, Zen Rotta Taivas, Zick Rotta Taivas, Dave Incredible Rats <3
Za TM: Nodi vel Zdzichu, Scooby vel Pindol, Hienek, Arnold, Harry, Mortimier Pierwszy, Majki, Jessie, Tutek, Czarny
Nasz temat: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=15302
Zapraszam
|
|
|
|
|
gregorij
|
Wysłany: Śro Sty 11, 2017 18:37
Zwierzątka: szczury |
|
|
Mam pytanko - czy oprócz wody można szczurkom podać sok owocowy? Oczywiście nie codziennie, ale raz na jakiś czas? Chodzi mi o takie soki "jednodniowe", niedosładzane, bez konserwantów lub przygotowane samodzielnie w sokowirówce.
jakie za, przeciw? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|