|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Karena Pią Sty 29, 2016 20:43 |
Miot MAGICZNY Happy Feet - W całości za TM |
Autor |
Wiadomość |
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 13:23
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
2 lata, 4 miesiące i garstka odMAGICZNYCH wieści, niestety nie tak dobrych.
Perkun jest leczony na guz przysadki, na szczęście na leczenie reaguje.
U Drizzta na RTG wykryto powiększone serce, dostaje prilium, od wczoraj chłopak dostaje też antybiotyk ze względu na śmierdzącą wydzielinę z ucha (jedną z łap ma słabszą, trudniej mu się to ucho myje).
Avada... Udało nam się wygrać ze zmianą w kości jarzmowej. Dzielnie zniosła zabieg, jadła pięknie. Zamieszkała oddzielnie z Godrykiem i nawet utyła. Ale od piątku jest słabo, po prostu. Leki przeciwbólowe trochę pomogły. Trochę. Wczoraj jeszcze sama je jadła, a dziś rano już nie, już odmówiła jedzenia. I trzeba się liczyć z wersją, że to już.
O Athame nie mam nowych wieści, sądzę więc, że wszystko w porządku.
Chciałabym, żeby chociaż ta czwórka była z nami w komplecie przynajmniej do trzecich urodzin. Byłoby wspaniale. Tylko nie wiem, co na to Avada i guz w głowie Perkuna. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Pon Kwi 01, 2013 14:59
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
AngelsDream napisał/a: | Ale od piątku jest słabo, po prostu. Leki przeciwbólowe trochę pomogły. Trochę. Wczoraj jeszcze sama je jadła, a dziś rano już nie, już odmówiła jedzenia. I trzeba się liczyć z wersją, że to już. | Mocno zaciskam kciuki i ciepło myślę. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 17:36
|
|
Siostry, tak obie, dziś pobiegły za Tęczowy Most.
Zostali Perkun i Drizzt. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Pon Kwi 08, 2013 21:40
|
|
Wg weterynarz, która usypiała Avkę, ze względu na sam przebieg eutanazji, serce i płuca nie były miarodajne w ocenie. Reszta narządów bez wyczuwalnych zmian.
Czekam teraz na wynik histopatologii. Zapas tkanki spory, więc mam nadzieję na obszerny opis. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Pią Kwi 19, 2013 08:47
|
|
Właśnie odebrałam wysłane mi wczoraj wyniki histopatologii Avady.
Z tego, co zrozumiałam, badanie wykazało nowotwór złośliwy, z wtórnym do niego stanem zapalnym. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Pią Kwi 19, 2013 13:53
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
AngelsDream, |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Pią Kwi 19, 2013 16:14
|
|
madzook napisał/a: | Obraz makroskopowy
Cała szczurza głowa mierząca 56x45x45mm z kruchym i obrzękniętym obszarem wokół prawego oka.
Obraz histologiczny
Jeden przekrój próbki (w sensie przesłanego materiału) jest badany. (Czyli dzieje się tak jak rozmawiałyśmy. Nie bada się całego materiału” plasterek o plasterku” tylko wybierają jeden)
Przekrój zawiera naciekowy nowotwór rozciągający się od powierzchownej skóry do głębokich granic cięcia, naciekając beleczkowe utkanie kości.
Komórki nowotworowe zorganizowane są w wyspy komórek z warstwy podstawnej naskórka z różnicowaniem w kierunku łusek i formowaniem dużych obszarów rogowacenia (takiego jakby złuszczania), w wielu przypadkach zachowują dojrzewanie i produkują ziarna keratohialiny.
Znaczący naciek z neutrofili przesłania duże obszary guza z obfitą proliferacją macierzy włóknisto-naczyniowej. (czyli tak jakby podłoże, macierz, w której te komórki się znajdują składa się z tkanki włóknistej i naczyniowej).
Powierzchowne owrzodzenie jest widoczne powyżej nowotworu, z formowaniem surowiczo-komórkowego strupa. (czyli w strupku jest surowica i komórki).
Rozpoznanie
Złośliwy guz wywodzący się z nabłonka mieszka włosowego (jeszcze nic o nim nie znalazłam, więc myślę, że o podstawnokomórkowym raku skóry też można myśleć. Praktycznie wszystko pasuje)
Komentarz
Uszkodzenie jest charakterystyczne dla złośliwego nowotworu skóry pochodzenia pęcherzykowego z masywnym stanem zapalnym z udziałem neutrofili (szczerze powiem, że nie wiem czy powinno być neutrofili czy neutrofilów, ale to już językowa wątpliwość), który może być spowodowany wtórną bakteryjną infekcją zajętego obszaru w związku z reakcją na ciało obce – w związku z keratyną uwolnioną do otaczającej tkanki przez nowotwór po możliwym ograniczonym urazie. |
|
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 09:31
|
|
Od 1 maja Drizzt i Perkun mają dwa lata i pięć miesięcy.
Obaj panowie na stałe na prilium.
Perkun wciąż na hepatiale oraz bromergonie.
I chociaż legalnie nazywam go emerytem, to w oczach Perkuna wciąż ten sam majestat pana i władcy, choć tytuł dzierży już tylko honorowo. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 09:51
|
|
Niewiele zabrakło, by bracia dzielnie przekroczyli granicę 30 miesięcy.
Od wczorajszej nocy PERKUN KAUKAI jest ostatnim żyjącym szczurem z miotu Magicznego.
Smutek i kropla radości, że on jest, choć już też coraz słabszy. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
pszczoła
uczulona na hipokryzję
|
Wysłany: Wto Maj 28, 2013 18:18
|
|
|
Bardzo mi przykro z powodu Drizzta |
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
|
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 16:09
|
|
28 sierpnia odszedł Perkun.
Sekcja nie wykazała jednoznacznej przyczyny odejścia. Perkun miał powiększone przedsionki serca, w przysadce nie znaleziono guza, ale to nie wyklucza, że guz po prostu wchłonął się w toku leczenia.
Ponieważ Perkun był ostatnim szczurem z tego miotu, pozwolę sobie na krótkie podsumowanie.
Miot ten odznaczał się raczej słabym zdrowiem. U większości szczurów pojawiły się problemy kardiologiczne, u części neurologiczne, jak również nowotworowe. Wszystkie szczury z tego miotu miały stabilne usposobienia, były wspaniałymi szczurami dla swoich stad i ludzi. Rozmnożone zostały Avada (miot Potterowy) i dwukrotnie Athame (mioty M i N Happy Feet). Linia Leta (ojca miotu Magicznego) jest dość szeroko rozmnożona, jej całkowite wyłączenie z hodowli nie jest możliwe. Mimo problemów zdrowotnych, w miotach bezpośrednio po Lecie oraz kolejnych zawsze występują szczury o ponadprzeciętnej długości życia, czego w sumie przykładem jest sam Perkun.
Zaszczytem było móc dzielić życie z Perkunem, Andajem i Avadą.
Zawsze za krótko.
Rozszerzenie 'doc' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany. |
|
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|