Lista owadów i pajęczaków bezpiecznych i niebezpiecznych |
Autor |
Wiadomość |
Oli
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 11:19
|
|
|
Nashi, dzięki za sprostowanie co do nazewnictwa jeśli chodzi o jad to faktycznie nei słyszałam o śmierci domowego szczura, ale problem mogą stanowić ewentualne pasożyty siedzące w takiej przekąsce. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
Nashi
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 11:53
|
|
|
Nie obawiałabym się przejścia robala zewnętrznego, jak i wewnętrznego z pajęczaka na ssaka - zbyt duża odległość taksonomiczna, pasożytom nie opłaca się wykształcać tak rozległych przystosowań do pasożytnictwa. To było by ewolucyjnie nie opłacalne. Przez cały kurs zoologii systematycznej nie słyszałam o pasożytach wspólnych dla tak dalekich sobie grup.
(Ale może mało słyszałam. ) |
_________________ Magma 27.03.2011 - 08.02.2013
Pola 27.03.2011 - 17.07.2013
Dżuma 10.05.2011 - 04.11.2013 |
|
|
|
|
Mangusta
ICanHasASnake!
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 12:11
|
|
|
albo kosarze albo nasoszniki, z czego ten pierwszy nie posiada jadu a ten drugi ma zbyt słabe zęby jadowe by przebic się przez skórę. |
_________________ Gadzinowe: Haribo, Gary; Czterokołowe: Hondziaszek, Granatowa Krowa |
|
|
|
|
Gadom
|
Wysłany: Nie Lip 31, 2011 12:42
Zwierzątka: Pies, |
|
|
Nashi, nie tyle co się przejmuje tylko się zaciekawiłem czytając co nie podawać szczurkom, a ze ogólnie napisane ze żadnych pajęczaków to od razu pytam dla sprostowania |
_________________ ze mną :
za TM : Max I [*],Max II [*],Wielki Wojownik Sheldon, Wojownik cichy bohater Dexter[*] |
|
|
|
|
Paulex
|
Wysłany: Pią Sie 12, 2011 15:31
Zwierzątka: 3 szczurzyce, 2 koty |
|
|
A co z molami? Ostatnio pozbywałam się paru i pytam z ciekawości. |
|
|
LaLuna
szczurlover
|
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 22:54
Zwierzątka: TŻ i Nemi |
|
|
a co ze złotookami potocznie zwanymi rajstopkami? u mnie często do domu wpadają. wygląda to tak: Chrysopa perla
są nie nadto ruchliwe, sciur raczej nie będzie musiał latać po ścianach, ale sobie zapoluje, puczuje dżunglę? |
_________________ Na ich temat |
|
|
|
|
aneczka1-13
Dołączyła: 09 Maj 2010 Posty: 866 Skąd: P-ń(WLKP)/Żabice(Lubuskie)
|
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 22:11
Zwierzątka: ;( |
|
|
Moim zdaniem te owady nie powinny zaszkodzić szczurkom.Mogą spokojnie na nie polować. |
_________________ https://trafficmonsoon.com/?ref=aneczka1992
Zarabianie w necie chętnie odpowiem na pytania na pw |
|
|
|
|
majlena
zawsze pozytywnie
|
Wysłany: Wto Lut 28, 2012 02:58
Zwierzątka: obecnie w sferze marzeń |
|
|
a czy ktoś z was ma hodowlę "robali" dla szczurków? świerszczy czy drewnojadów? karmówki źle się kojarzą, co? |
_________________ -> B.RAT: miniusie, kreciki, fragles oraz koralikowiec
WWW Ą-Trumpusia, WWW Ąqysia(Dywan), Sanders Flytrap Kärpäsloukku(Pułapka) oraz Dziedzic Morfeusza
Figa, Czarna Magia, Bzdurka, Lulu, Nutka, Choco, Bańka, Limonka, Rurka, Duszyczka, WWW Arbuzia i ...
a także bRATkowe gratki do szczurzej klatki <- tymczasowo nie szyję... proszę czekać na mój powrót do gry. |
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
majlena
zawsze pozytywnie
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 07:07
Zwierzątka: obecnie w sferze marzeń |
|
|
Karena, no może... musiałoby być spore stadko szczurków, rzeczywiście. Albo na kilka hodowli, bez sensu. A w jakimś większym zoologiku można dostać konika, jako rarytas raz na jakiś czas.
Moje dałyby się pokroić za świerszczyka A latem na działce, to ciągle jakieś skrzydła znajdowałam w klatce. Jedne były tak ogromne, że się troszkę przestraszyłam, co to za potwór musiał być i jak dorwały to szczury.
Łapałam szczurkom koniki polne, uwielbiały. Powiem szczerze, że teraz trzymam im kilka świerszczyków, co by im lato przypomnieć. Kupiłam pudełko, to kilkanaście świerszczy, a to znów za dużo na raz. Nawet mi się te "robalki" spodobały i szkoda mi je dawać na pożarcie... ćwierkają... ehh |
_________________ -> B.RAT: miniusie, kreciki, fragles oraz koralikowiec
WWW Ą-Trumpusia, WWW Ąqysia(Dywan), Sanders Flytrap Kärpäsloukku(Pułapka) oraz Dziedzic Morfeusza
Figa, Czarna Magia, Bzdurka, Lulu, Nutka, Choco, Bańka, Limonka, Rurka, Duszyczka, WWW Arbuzia i ...
a także bRATkowe gratki do szczurzej klatki <- tymczasowo nie szyję... proszę czekać na mój powrót do gry. |
|
|
|
|
Pućka
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 16:36
Zwierzątka: pies |
|
|
Ja ostatnio dawałam ogonom drewnojady i co najśmieszniejsze, połowa klaskała uszami, że robal jest, a druga połowa powąchała i bezczelnie pogardziła.. Dziwne, bo nawet dwóch braci z jednego miotu różnie zareagowało:)
Ale świerszczy bałabym się podawać, żeby nie skaleczyły szczura niczym.. |
|
|
|
|
LaLuna
szczurlover
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 22:27
Zwierzątka: TŻ i Nemi |
|
|
Ja dałam moim takiego świerszcza. To go po prostupowąchały, popatrzyły... i olały. Poszły spać sobie. A świerszcz zwiał z klatki. |
_________________ Na ich temat |
|
|
|
|
Mefisto
|
Wysłany: Wto Sie 21, 2012 14:40
Zwierzątka: 7 szczurzastych,2 koty, pies, rybki. |
|
|
Moje Żaby jedzą ćmy, same sobie łapią najczęściej, i dostają od czasu mączniaki, jako że to białko zwierzęce, uzupełnia diete śmiesznie rozrywają im główki, słychać jak by jadły coś kruchego |
_________________ Ze mną: Martynka,Lenka,Taja,Wredzioch,Nikki,Baba,AlienZa TM : Dyzia[*],Zmora[*],Bęczed[*] |
|
|
|
|
tatankayotanka4
|
Wysłany: Czw Sty 03, 2013 14:51
|
|
|
Ja wpuściłam kilka drewnojadów do klatki (nie mogłam się przemóc by zdawkować palcami jednego) i Gris przegryzła jednego wpół po czym się znudziła i poszła spać. Teraz śpią razem i szczury i drewnojady w jednej klatce! ekstra. |
|
|
|
|
wojsza
|
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 19:59 Podawanie szczurasom zywej karmówki
|
|
|
Czy szczurasy mogą posilać się żywą tudzież suszoną karmówke no owadami hodowanymi w tym celu, albo suszonymi krewetkami dla rybek? |
_________________ Mea Culpa.
|
|
|
|
|
|