|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Pielęgnacja łysych szczurków |
Autor |
Wiadomość |
Izunia789
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2012 23:18
Zwierzątka: Pomi, Cleo, Nadine, Mefi ! i Nie powtarzalne stado w sercu:* |
|
|
ja jetem szczęśliwą właścicielką takiego potworka..od soboty.. zaopatrzyłam się w oliwkę bambino dla dzieci..czyli nie jest konieczna? Wnioskuję po przeczytaniu tematu? Czasem wilgotna,ciepła szmatka w zupełności wystarcza? Nie ingerować w skórkę? proszę o odp i uspokojenie mnie ..reszta mego stada to tylko futrzaki:) |
_________________ Moje dziewczynki:) ->Pomi, Cleo, Nadine, Mefi oraz
M,S,N,F,F,M,B,F,M,L,K,T,F,D,L, Naomi, Chanel Lili;( [*]
|
|
|
|
|
Ogoniasta
<:3 )~<:3 )~
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 00:19
Zwierzątka: 11 szczuraskowych piękności :) |
|
|
Izunia789 napisał/a: | ja jetem szczęśliwą właścicielką takiego potworka..od soboty.. zaopatrzyłam się w oliwkę bambino dla dzieci..czyli nie jest konieczna? Wnioskuję po przeczytaniu tematu? Czasem wilgotna,ciepła szmatka w zupełności wystarcza? Nie ingerować w skórkę? proszę o odp i uspokojenie mnie ..reszta mego stada to tylko futrzaki:) |
Żadnych oliwek nie trzeba!
Mam fuzza ponad 2 lata i nigdy też nie musiałam używać wilgotnej szmatki...szczury same doskonale dbają o czystość...fuzzy też się myją |
W sercu: Meggy [*], Pampuszek [*], Fibi [*], Rossa [*], Vilemo [*], Sasha [*], Celica vel Chunni SunRat's [*], Lexi [*], Seventh Heaven [*], Delicja [*], Izzie [*], Lily [*], Muffinka [*], Foxy Lady [*], Brook [*], Brandy [*], Shandy [*], Lucynka [*], Whisky [*], Bajka [*] Daisy [*], Morelka [*], Impala [*], Tessa [*], Tequila [*], Iliada HS [*], Wydra Serduszko [*], Brie [*], Mary [*] |
|
|
|
|
Izunia789
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 22:50
|
|
Dobrze to słyszeć. A co z zadrapaniami.. Mała biję się ciągle ze swoją koleżanką..no i niestety widzę rysy na jej ciałku;/.. Temu raczej nie zapobiegne?? Obie są młode to i wieczne boksy im w głowie..szczególnie o 5 nad ranem... heh |
|
|
|
|
|
Ogoniasta
<:3 )~<:3 )~
|
Wysłany: Śro Mar 07, 2012 23:00
Zwierzątka: 11 szczuraskowych piękności :) |
|
|
Izunia789 napisał/a: | Dobrze to słyszeć. A co z zadrapaniami.. |
Nic więcej niż u futrzastych szczurków Przemycie rivanolem wystarczy |
W sercu: Meggy [*], Pampuszek [*], Fibi [*], Rossa [*], Vilemo [*], Sasha [*], Celica vel Chunni SunRat's [*], Lexi [*], Seventh Heaven [*], Delicja [*], Izzie [*], Lily [*], Muffinka [*], Foxy Lady [*], Brook [*], Brandy [*], Shandy [*], Lucynka [*], Whisky [*], Bajka [*] Daisy [*], Morelka [*], Impala [*], Tessa [*], Tequila [*], Iliada HS [*], Wydra Serduszko [*], Brie [*], Mary [*] |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 00:17
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Izunia789, łysy szczur różni się od ofutrzonego tym że na nim wszystko widać. Jak masz szczur z długimi pazurami, to łysol będzie miał szramy i nic na to nie poradzisz. Możesz go myc, ale nie musisz, bo tak naprawdę to tylko brud widac na skórze bardziej niż na sierści |
|
|
|
Izunia789
|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 18:43
|
|
Dzieki za rady
Pozdrawiam;) |
|
|
|
|
|
Zuzia1976
Dołączyła: 22 Kwi 2010 Posty: 185 Skąd: Święte miasto-Częstochowa
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 10:54
Zwierzątka: Zośka,Mania,Skórka,Bella,Klara |
|
|
Byłam wczoraj u weta z moim futrzakiem i przy okazji pochwaliłam się,że mam łysolka.Lekarka powiedziała mi,żebym jego skórę smarowała oliwką,co mnie zdziwiło,bo raczej nie zauważyłam jakichś anomalii na skórze typu przesuszenia czy łuszczenia.Skóra jest czysta,mięciutka,wręcz aksamitna i taka delikatna o ciepłocie nie powiem,bo się nawet nie spodziewałam,że łysolki są jak grzejniczki.To jakieś pierdoły z tym smarowaniem.Można bardziej zaszkodzić,bo szczur odruchowo będzie się mył i nikt mi nie powie,że te oleje są naturalne i spożycie ich nie wpłynie na stan zdrowia zwierza.Zdarzają się wyjątki,w to nie wątpię,ale jeśli jest wszystko ok to po co ingerować. |
_________________ Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
— George Bernard Shaw
Moje stado http://forum.szczury.biz/...er=asc&start=60 |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 14:27
|
|
|
Zuzia1976, nie do końca pierdoły, bo np. u łysych psów, czy kotów nierzadko są wskazania do nawilżania skóry, dlatego weci przerzucają często tę informację na inne zwierzęta. Jeśli nie ma wyraźnie przesuszonej skóry, to nie trzeba jej nawilżać u szczura. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
Zuzia1976
Dołączyła: 22 Kwi 2010 Posty: 185 Skąd: Święte miasto-Częstochowa
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 16:53
Zwierzątka: Zośka,Mania,Skórka,Bella,Klara |
|
|
Oli, Nie pisałam nic o psach i kotach,ten wątek ich nie dotyczy,pisałam tylko o moim łysolku.Wiem,że łyse koty i psy należy raz w tygodniu kąpać i oliwić,a wychodzące na dwór nawet smarować kremem z filtrem |
_________________ Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
— George Bernard Shaw
Moje stado http://forum.szczury.biz/...er=asc&start=60 |
|
|
|
|
violcia
|
Wysłany: Wto Mar 26, 2013 20:08
Zwierzątka: 2 szczurze Panie |
|
|
witam, mam takie pytanko jeśli chodzi o łysego szczurka, mojemu się pojawiają coś jakby pryszcze? czymś to przecierać? czy zostawić jak jest? |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Wto Mar 26, 2013 20:37
|
|
|
violcia, ale przede wszystkim gdzie te pryszcze są?
i jak dokładniej wyglądają ;p |
|
|
violcia
|
Wysłany: Wto Mar 26, 2013 20:41
|
|
no na buzi są na policzkach a wyglądają no jak pryszcze ludzkie? zn. nie są zaczerwienione tylko takie białe góreczki
aha no i jednego ma takiego zaczerwienionego zaraz nad oczkiem |
Ostatnio zmieniony przez violcia Wto Mar 26, 2013 20:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
|
Wysłany: Wto Mar 26, 2013 20:42
|
|
|
violcia, to one mają być bo to nie pryszcze tylko wypustki z których wyrastają wibrysy ;p u szczurów z sierścią są pokryte sierścią i tym samym prawie niezauważalne |
|
|
violcia
|
Wysłany: Wto Mar 26, 2013 20:45
|
|
nie no bez przesady nie chodzi o te z których wystają wąsiki
o tak to mniej więcej wygląda
Rozszerzenie 'jpg' usunięte z forum przez admina, dlatego załącznik nie będzie pokazany. |
|
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
|
Wysłany: Wto Mar 26, 2013 21:12
|
|
|
violcia, ale wibrysy nie wyrastają tylko w jednym miejscu ;p
mój kot ma np. na przednich łapach nad "wilczym pazurem" po "pryszczu" z którego wyrastają po dwa wibrysy
edit: no i to jest to o czym mówiłam ;D wszystko z Twoim łysolem jest normalnie.
u jednych to widać mnie u innych bardziej, ale to nie są pryszcze |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|