|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Karena Pią Sty 29, 2016 21:25 |
Miot "I" Rat`s Troop - ostatnia iskierka zgasła... |
Autor |
Wiadomość |
zywym_trudniej
Po prostu Marta
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 21:36
|
|
|
Indis ma się dobrze, to wspaniała i bardzo spokojna samica, wszystkie jej ruchy są stonowane a ona sama zachowuje się niemal dostojnie. Nie miałam z nia żadnych problemów zdrowotnych. Odchowała u mnei cudny miot C i była wspaniałą matką. Jest w świetnej formie, doskonale dogaduje się ze stadem |
|
|
|
|
satanka666
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 22:33
Zwierzątka: pies, kot |
|
|
Inka to mały motorek. Zdrowa [tfu tfu], gruba. Wrzeszczy najbardziej i ustawia panie po kątach . Mały lizacz i przytulak. Poza klatką trochę przestraszona, ostrożna, ale jak się rozkręci to trudno ją zagonić do klatki. Ma piękne czekoladowe futerko i w ogóle jest cudowna.
Inka pozdrawia rodzeństwo i babcie |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Śro Gru 19, 2007 16:38
Zwierzątka: ogony |
|
|
Iskierka i Indi (Shamsi) się meldują
Dziewczynki są zdrowe (poza shamsulowym ADHD), raz tylko odnotowano zapalenie gardła.
Iskierka to oaza spokoju. Lubi spać w gniazdkach, zwłaszcza przytulona do Alifka Lizacz do n-tej potęgi, choc ostatnio podgryza obcych wsadzających palce do JEJ gniazdka.
Indi ostatnio grzeczniejsza, choć szaleje nadal jak maluch. Nauczyła się już, czego nie wolno, i nie sprawia problemów wychowawczych
Babcia może być dumna!
Wyniki ostatniego ważenia: do 400 g. Wielkość oceniam na średnią samiczkową. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
nezu
|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 16:29
|
|
|
Witam domki Iskierek.
Ponieważ u Iskry Nisi objawił się przy zabiegu dziwny sposób tycia (inny niż u Grottiego Angelsdream jeszcze, tłuszcz odkłada się w otrzewnej i kiedy jest go za dużo, uciska na narządy, co wiadomo, bywa groźne), postanowiłam podjechać z Colette na dokładne badania.
Co wykryto?
Podobny sposób tycia co u Iskry, jest również u Colette. Oczywiście tłuszczyku było niezbyt dużo, bo i Colette tłuściutka nie jest, ale jednak był.
Weterynarz stwierdził, że cecha należy do dominujących i jest jednym z typów tycia. Jako cecha dominująca się nie niesie, tylko dziedziczy bezpośrednio po przodkach. Ponieważ otyłość (a nie sam sposób tycia) w przypadku tego rodzaju odkładania się tkanki może być niebezpieczny dla życia szczura, przekazał mi pewne rady. Szczur z tego typu sposobem tycia może spokojnie dożyć późnej starości.
Najważniejsza jest taka, żeby przestrzegać diety niskotłuszczowej. Nie trzeba przesadzać, wymyślać ubogiego w składniki pokarmu, trzeba po prostu wykluczyć z diety składniki pokroju chipsów bananowych. Utrzymywanie szczura w dobrej formie pozwoli mu dożyć późnej starości i umrzeć z tej starości.
Po drugie, z racji tego, że to cecha dominująca, jeżeli szczur tak nie tyje, to tyć już nie zacznie ani nie poniesie tego dalej.
Pozdrawiam domki i mam nadzieję, że wasze pociechy będą żyły długo i zdrowo. |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 16:32
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
nezu, ja spytam z czystej ciekawości: czy ten typ tycia widac, czy stwierdzenie wymaga dokładnych badań? |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
nezu
|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 16:34
|
|
|
Jeżeli szczur jest masywny, mocno zbudowany, umięśniony, a nie widać i nie czuć za bardzo tkanki tłuszczowej pod skórą, mimo tego że pozostali pobratymcy tyją w naturalny sposób, można zakładać ten typ tycia i przejśc się do weterynarza w celu przeprowadzenia dokładniejszych badań. |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 16:36
|
|
Ja może jeszcze cos dopiszę.
Po czym poznać "na pierwszy rzut oka", że szczurek może mieć z tym problemy.
Jeśli szczurek ma słuszną masę (np. Iskierka - przy wielkości ok. 25 cm, ze 415 g), a jednoczesnie nie ma "wałków" ani "falbanek", to można się niepokoić, że tłuszcz odkłada się w brzuszku.
Wówczas może być pomocne usg, na którym tkanka tłuszczowa wyraźnie oddziela się od narządów.
Co do diety. Oczywiście, najlepsza to tylko ziarno, warzywa i owoce. Ja jednakże postanowiłam dodac jeszcze gerberki mięsne, bo mięsa to tam jest co kot napłakał.
Poza tym - my mówimy NIE czipsom bananowym, przykręciłam kurek z dropsami (nie więcej niż 1 na tydzień), kaszami/makaronami (raz na 2 tygodnie) i orzechami (raz na miesiąc).
Ziemniaków i tak nie jadam. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 16:38
|
|
Dziękuję za informacje, myślę, że przyda się nie tylko właścicielom szczurków z tego miotu. |
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
nezu
|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 16:40
|
|
|
Można a nawet zaleca się podawać białko, może być pod postacią chudych serków, jogurtów light i filetów z kurczaka, które są chudym i ubogim w tłuszcz mięsem. Oczywiście kurczak w formie ugotowanej. I jak najbardziej z umiarem, ale to wie każdy właściciel szczura, że co za dużo, to niezdrowo. |
|
|
|
|
Nisia
ofiara losu
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 09:38
|
|
Wszystkim I szczurkom dużo zdrowia z okazji urodzin! |
|
|
|
|
satanka666
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 09:58
Zwierzątka: pies, kot |
|
|
[ Dodano: Pią Kwi 04, 2008 11:54 ]
|
|
|
|
|
nezu
|
Wysłany: Śro Gru 31, 2008 14:33
|
|
|
Mam smutną wiadomość dla domków malństw z miotu I...
Ich tata, Bebesin Klenot, zakończył dziś swój żywot..
Dołączył do reszty rodzeństwa...
Wciśnięty w kącik, przytulony do Lorda... przyjaciela..
Tak mi źle..
Jutro kończyłby 2 i pół roku.. |
|
|
|
|
Ren [Usunięty]
|
Wysłany: Śro Gru 31, 2008 14:36
|
|
|
nezu, tak mi przykro... |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Śro Gru 31, 2008 14:48
|
|
Bardzo mi przykro |
|
|
|
|
zywym_trudniej
Po prostu Marta
|
Wysłany: Śro Gru 31, 2008 14:55
|
|
|
Strasznie przykro... Ale ona nadal żyje w swoich dzieciach Mam jego cząstkę u siebie i zawsze będę pamiętać ilekroć przytulę Indis... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|