|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: AngelsDream Pon Mar 26, 2012 18:54 |
CZARNE STOPY od wuwuny |
Autor |
Wiadomość |
Nakasha
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 23:27
Zwierzątka: 3 psy, 2 kotki |
|
|
ziew, z genetycznego i behawioralnego punktu widzenia aż tak wiele ich nie dzieli - w końcu mogą się ze sobą swobodnie mnożyć i traktują siebie nawzajem jak jeden gatunek, tworzą ze sobą stada. Różnica jest duża dla ich opiekunów, czyli dla nas. Dziki są o wiele bardziej czujne, ostrożne, niepodporządkowane, niezależne, terytorialne, a agresja nadal jest dla nich jednym z podstawowych sposobów załatwiania konfliktów i reakcją na strach... Wśród innych szczurów stosują sygnały, których my nie dostrzegamy lub nie potrafimy w odpowiedni sposób na nie zareagować, pewnie stąd zdarzają się pogryzienia... No i mają o wiele niższy próg reakcji, więc łatwo je pobudzić czy zaniepokoić.
W pewnym sensie przypominają mi relację wilk - pies... wilka można oswoić, nawet trzymać w domu (w USA hodują hybrydy różnych gatunków wilków i sprzedają jako domowe pupilki), ale nigdy nie będzie można być tak swobodnym i bezpośrednim w kontaktach z wilkiem, jak z psem. Do psa można podejść od tyłu, chwycić za kark i wymiętosić, a wilk jeśli w ogóle pozwoliłby do siebie podejść od tyłu, to zaraz odgryzłby nam rękę. Tak jak dziczek dziabie gdy się go niepokoi. Do tych zwierząt trzeba mieć dużo szacunku i dawać im przestrzeń, dystans. |
_________________ Za TM: 95 szczurzych duszyczek [*] |
|
|
|
|
ziew
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 10:44
Zwierzątka: 4 szczurze panienki |
|
|
Nakasha, jestem tego świadomy.
I stąd właśnie moje uznanie i podziw dla ludzi, którzy się podjęli ich przygarnięcia, choć przecież też mają świadomość, że to nie są 'pluszowe misie'. |
_________________ Zielony, a pod spodem: Pluszaki i Zamszaki.
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=12519
|
|
|
|
|
Afera1
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 17:28
Zwierzątka: 9 szczurzych duszyczek za TM <3 |
|
|
Ale cudaki. Dziki robią na mnie ogromne wrażenie i czytam ten wątek z zapartym tchem. |
|
|
|
|
ziew
|
Wysłany: Pon Cze 04, 2012 22:29
Zwierzątka: 4 szczurze panienki |
|
|
Hmmm... Jakoś cicho...
Co tam nowego u Dzikusków? Piszcie, proszę. |
_________________ Zielony, a pod spodem: Pluszaki i Zamszaki.
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=12519
|
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 20:07
|
|
Oto filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=BWqRORVz-Qg
Widać na nim, jak bardzo obaj stresują się obecnością aparatu. I jak nie lubią dotyku, chociaż go tolerują i nie są agresywni. Fajnie widać jak się spinają i sztywnieją (zamierają) gdy coś ich zaniepokoi. |
|
|
|
|
ziew
|
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: Sob Cze 30, 2012 13:20
|
|
Doskonale. Zajęli pozycję gdzieś pod koniec hierarchii i nie sprawiają żadnych problemów. Za to zawzięcie kopulują z samiczkami w rujce, oczywiście ku wielkiej uciesze samiczek. |
|
|
|
|
ziew
|
|
|
|
|
wuwuna
Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Sob Cze 30, 2012 17:13
Zwierzątka: Koronolo i jego królestwo |
|
|
Nak, one są cudowne! |
w bajkowej krainie do której i ja zmierzam...Aweszelle, Wowo, Ydżynty, Reggae, Ingraadu, Gunnar, CH.P.Ramudilka, Uoi, Wuneczka, Mastomys, Qremkline Qundelek, Bowdaraża, Xibbula, Kóelkonos, Tepikól, Góró Jokómkel, Gygymeszl, Gymýmmöl, Flip, Umúmrúl, Champion, Raś, Hebreebreel, Werdamerda, Enty Emiśmiś, Diópiószele, Charlie, Gín Géžužůý, Awwu, Bůxůwůxib, Umumul, Uau-uu, Dżyliki, Ju-Wu-Tumpek |
|
|
|
|
Hanami
|
Wysłany: Śro Lis 20, 2013 00:14
Zwierzątka: ... Kawunia, Ukkinia, Lavinia, Totunia |
|
|
DUSZA SZCZURKA WĘDRUJE DO NIEBA
Rozbójniczki moje najukochańsze gdzie wy, gdzie!?
Każdy ma jakiegoś "tego" szczura. Ja też już miałam takie cztery.
Ale te dwie były takie, że już na zawsze były, są i będą TYMI JEDYNYMI.
SIRINIA (10.09.2011.-03.11.2013.)
Ucieleśnienie szczurzej doskonałości. Bezgłośna i ulotna jak łabędzi puch.
Zawsze pół kroku z tyłu. Zawsze za siostrą.
Ten jeden jedyny raz "wyszłaś przed szereg".
MAŁA SHI (10.09.2011.-14.11.2013.)
Łobuzku czystej wody, najwspanialsza Alfo z półogonkiem, którą tak naprawdę nie dane ci było zostać. Za Tęczą jesteś.
Dlaczego nie cieszy mnie fakt, że już nigdy mnie nie kąśniesz?
Moje serce jest martwe.
Proszę nie pisać tu żadnych wyrazów współczucia ani komentarzy.
No chyba, że ktoś miałby mi do zaoferowania 5-7 tygodniową dziką lub półdziką samiczkę. Najlepiej w kwietniu lub wrześniu. Wtedy proszę o wiadomość na PW lub w SB. |
_________________ 449955886677 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|