|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Wpływ rodzaju karmy na efekty przemiany materii |
Autor |
Wiadomość |
jokada
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 08:34 Wpływ rodzaju karmy na efekty przemiany materii
|
|
|
Mam pytanie do osób karmiących rożnymi karmami
Czy tez maja podobne spostrzeżenia ?
Karmie na przemian labofeede'em i Vilmie
Mam wrażenie że lebofeed jest gorzej przyswajalny
- szczurze kupy są duże, wilgotne i mocno śmierdzące,
w tym tygodniu karmiłam tylko vilmie - i z klatki prawie nie śmierdzi...
kupy małe, i od razu suche...
jedzenie dodatkowe podawałam zbliżone w ciągu tygodnia
śliwka, ogórek, nektarynka, jogurt naturalny
fakt, że minus jest taki że przy zróżnicowanej karmie - szczury mają tendencje do wybierania, i kto pierwszy ten lepszy - pestki wybiera
Ale poważnie zastanawiam sie nad rezygnacją z labofeeda
smód po 4-5 dniach juz 'zabijał'
podczas gdy po vilmie - mija 5 dni i spokojnie do 7-8 ściółka wytrzyma |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
|
|
|
|
|
klauduska
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 08:47
Zwierzątka: hodowla norweskich leśnych |
|
|
jokada, karmiłam Labofeedem, jak tylko go odkryłam i razem z MadziąK zaproponowałyśmy kupno wspólnie na forum. Najlepsze ciałka, świetne kupy i mniej sprzątania dopiero na tej karmie u mnie w stadzie było |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 08:50
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
jokada, tego rodzaju spostrzeżenia pojawiły się przy karmieniu praktycznie każdym granulatem, czy to Labofeedem, czy to VL Rat Complete, czy Selectivem.
Coś na rzeczy jest, choć trudno powiedzieć, z czego to wynika.
jokada napisał/a: | fakt, że minus jest taki że przy zróżnicowanej karmie - szczury mają tendencje do wybierania, i kto pierwszy ten lepszy - pestki wybiera |
Jeśli odmierzasz ilość karmy na dzień i nie dosypujesz dopóki nie zjedzą wszystkiego, to problem ten można praktycznie wyeliminować. Dobra, zaczną od pestek, ale resztę też w końcu zjedzą. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
Devona
(astro)fizyczka
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 08:54
|
|
|
Jokada, ja już od jakiegoś czasu 'trąbie', że Vilmie to niemalże idealna karma , a na wybieranie miałam jedną metodę - częste sypanie małej ilości karmy tak, żeby przed kolejnym karmieniem w misce było pusto. Ta mieszanka ma taki plus, że jest niskokaloryczna, niskotłuszczowa i ma odpowiednią zawartość białka, a jednocześnie ładnie pachnie i musi być smaczna (biorąc pod uwagę to, z jaką chęcią była zjadana). W okresach 'odchudzania' stanowiła niemalże jedyny pokarm i uwierz, że szczury nie 'rzucały się' na podawane rzadko przysmaki i dodatki. Jeśli zaś chodzi o granulaty, to z mojego doświadczenia wynika, że niestety po wszystkich odchody były większe i bardziej cuchnące. Z Vilmie wybieram te dodatki, których jest mało i szczury mają tendencje do ich wybierania (np. pestki dyni), później taktyki są dwie - wsypanie za którymś razem większej ilości takiego przysmaku tak, aby każdy szczur na pewno dostał lub wydzielanie po jednej sztuce na głowę każdego dnia. |
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
|
jokada
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 08:59
|
|
|
to jeden głos na obalenie mojej teorii
jeszcze bede eksperymentować, zrobie kolejny tydzień na labofedzie i kolejny zmiana na vielmie
Devona, no właśnie, ja mam małą michę, wiec sypie niedużo
wymiatają do czysta
sprzed 10 lat, jak był mniejszy wybór - pamiętam jak szczury zostawiały ziarna w misce
przy 3 szczurach z pestkami nie ma takiego dużego problemu,
najczęściej każdy się załapuje |
_________________ Skunksik / Robin <:3 )~
|
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 09:17
Zwierzątka: brak |
|
|
U mnie po Labofeedzie też była masakra... Smród, wilgotność i zwiększona ilość odchodów. Wręcz do tej pory nie czuć było kup z klatki, tylko mocz, a po Labofeedzie zapanował wyraźny "kupowy" zapaszek. Wyłącznie z tego względu zrezygnowałam z tej karmy. Innymi granulatami nie karmiłam jako jedyną karmą, ale dosypywałam spore ilości Beaphar Care+ i Selective do mieszanki i nie zauważyłam takiego efektu. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 09:20
|
|
Ja karmiłam kiedyś samym Selectivem i to nie ja zauważylam efekt, ale osoby, które jechały z moim szczurem na wystawę |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:20
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Przy granulacie VL i Labofeedzie zdecydowanie bardziej było czuć szczury, a dokładniej właśnie kupy, których było więcej.
Na Labofeedzie najłatwiej było mi utrzymać wagę szczurów, ale od jakiegoś już czasu podaję Vilmie i jest dużo lepiej z zapachem, a przy odmierzaniu karmy nie ma problemu z tyciem. |
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:24
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
To chyba też zależy od stada i ilości granulatu, bo u nas jest bardzo podobnie, niezależnie od tego, czy są dni prosa na kłosach, selective'a, mieszanek ziołowych czy labo. Pojęcia nie mam od czego to zależy i obawiam się, że od ilości dodatków jednak, ja stawiam bardziej na suszki. Może ilość mokrego wpływa na przyswajalność granulatów? |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Pyl
Powrócona
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:33
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
jokada napisał/a: | Mam wrażenie że lebofeed jest gorzej przyswajalny
- szczurze kupy są duże, wilgotne i mocno śmierdzące, | W 100% się pod tym podpisuje - jest to przyczyna, dla której zrezygnowałam z karmienia Labofeedem, poprawa kup znacząca (ilościowo mniej, zapachowo do przeżycia i nikt nie rozdeptuje).
Dodatków specjalnie nie daję, więc raczej ich wpływ był zaniedbywalny. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:37
|
|
Nie wiem, czy to nie kwestia serwatki w składzie? Pasowałaby mi na winowajcę.
Inna rzecz, że ja nie wyobrażam sobie, by nie kombinować nad dietą szczurów. A to dodatki że żwaczem, a to proso właśnie, ewentualnie jajka, ale przepiórcze, zioła, warzywa. Jak przyjedzie Tess z sukami i ma dla nich warzywny BARF, to zawsze kradniemy dla Wyjątków. Przy takim podejściu trudno przejmować się kupami. Bo jakieś atrakcje zawsze mogą się trafić. |
(...)
Tak mi przykro. |
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Pią Sie 09, 2013 10:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
quagmire
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:38
|
|
AngelsDream, ale każdy granulat ją ma? |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:42
|
|
quagmire, nie, ale na labofeed pod tym względem narzeka się najbardziej, a on ją ma na 100%.
Selective jest pod tym względem zupełnie inny. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Zizollo
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:47
Zwierzątka: kot |
|
|
ja karmiłam długi czas Xtra Vital po czym zmieniłam na Vilmie, mam wrażenie,ze rzadsza kupa daje ostro czadu jeśli chodzi o zapachy ale tak poza tym jest oki
a czy zawartość białka zwierzęcego nie ma wpływu na te zapaszki? |
_________________ tu nas zobaczycie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13006
na zawsze w sercu : Balu ?.10.12- 27.10.13,Bonzo 01.03.12-13.01.14,Bolo 01.03.12-14.08.14, Dragon ?-02.09.2014 ,Kiran 02.09.13-27.01.16, Karmel 02.09.13-31.05.2016[*] |
|
|
|
|
pszczoła
uczulona na hipokryzję
|
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 12:10
|
|
|
To już wiem, skąd u mnie taki smród, karmię labofeedem i selectivem z dodatkiem care+.
Szkoda, że nie mogę tego zmienić, ale z ciekawości wyrzucę labofeed z karmy na 2 tygodnie, trochę nadszarpnę budżet. |
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|