To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Pytania, porady i dyskusje - Weterynarz też człowiek

Asmena - Śro Wrz 29, 2010 13:39

agacia napisał/a:
A w końcu weterynaria to nie tylko leczenie zwierząt.

A co jeszcze?
Na czym polega ta ochrona zdrowia publicznego?

agacia - Śro Wrz 29, 2010 14:04

Są to różne działania związane z produktami spożywczymi, do produkcji których uzywa się produktów pochodzenia zwierzęcego. Chociażby badanie mięsa w rzeźni. Teraz we wrześniu miałam praktyki w inspekcji wet. i wysyłali nas w różne miejsca (Selgros, Nordis, Malma)
Asmena - Śro Wrz 29, 2010 14:27

agacia, aaa... Ciekawe... Chyba żyję jakimiś mitami, bo w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że wet może robić coś poza leczeniem zwierzaków :)
Layla - Śro Wrz 29, 2010 14:30

Asmena, a myślisz, że kto sprawdza mięcho nim do sklepu trafi? ;)
Asmena - Śro Wrz 29, 2010 14:44

Layla, yyy, maszyny? :D No nie wiem, nigdy nie zastanawiałam się, co się dzieje z jedzeniem, zanim trafi na półki ;) Bardziej sanepid bym obstawiała.
Nisia - Śro Wrz 29, 2010 14:57

Oprócz weterynarzy sprawdzaniem tez zajmuja sie np. chemicy-analitycy. Albo mikrobiolodzy (zależnie, co się sprawdza). Więc nie jest tak, że do sprawdzania mięcha to tylko ci po wet.
Oli - Śro Wrz 29, 2010 16:03

Layla napisał/a:
a myślisz, że kto sprawdza mięcho nim do sklepu trafi? ;)
nie tylko mięso, ale wszelkie przetwory i ich pierwotne produkty typu mleko, sery, wędliny, konserwy, pasztet. Ogólnie inspekcja weterynaryjna sprawdza wszelkie zakłady produkcyjne związane z produktami pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, mleko, podroby) i ich przetworami. Też przetwórstwo rybne, no masa jest tego. Można poza tym po studiach pójść pracować jako przedstawiciel firmy farmaceutycznej, czy pracować w jakimś laboratorium (moja koleżanka np. dostała się do instytutu badającego leki przeciw nowotworom u ludzi i tam prowadzi w zespole badania).
agacia - Śro Wrz 29, 2010 18:33

Nisia, oczywiście różni ludzie się tym zajmują, ale w ostateczności i tak wyniki trafiają do weta, chociażby podczas kontroli.