O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory
sachma - Pon Lut 15, 2010 11:02
tego jest masa. Po za tym jakie oczy zaliczasz do jasnych? Tylko pink? Czy ruby? A moze tez dark ruby? Popatrz po anglojezycznych stronkach.
Niamey - Śro Lut 17, 2010 16:18
Mam takie pytanie. Odnoszę wrażenie, że w wielu miejscach na forum, gdy przychodzi do decydowania czy coś jest irish, czy berkshire decyduje przede wszystkim wielkość, tzn. jeśli plama jest większa niż 1/3 brzucha to berkshire. Z drugiej jednak strony, na tej wielce przydatnej stronie http://www.spoiledratten.com/breedingrats6.html wyraźnie zwracają uwagę na znaczenie koloru ogona czy jest biały/ w połowie biały (berkshire), czy też z białą końcówką (irish) .W ten sposób mój szczur, który ma dość dużą, niestandardową plamę na brzuchu, ale czarny ogon z maleńką białą kropką na końcu, wydaje mi się ciekawą zagadką.
jeszcze przyszło mi do głowy, że to wyglądam jak 3w1 - trójkąt między przednimi łapami - english irish, plama na dole brzucha i czarny ogon z białą końcówką - irish, łącznie duża plama i białe łapki - berkshire
Oli - Śro Lut 17, 2010 16:25
ja bym powiedziała, że ona jest bardzo niestandardowy berkshire
sachma - Śro Lut 17, 2010 16:27
Niamey, ale on nie ma 2/3 brzucha białego, tylko mniej, dla mnie to niestandardowy irish.. berk powinien mieć więcej bieli.
Nakasha - Śro Lut 17, 2010 16:32
Niamey, ale zdarzają się berkshire i irishe o różnej wielkości łatki na ogonie i o różnych skarpetkach. Po prostu na wystawie niestandardowe znaczenie dostanie mniej punktów. Decydujący w kwestii znaczenia, o ile nie znamy genotypu, jest kształt łatki na brzuszku. Ogon i łapy mogą być dodatkową wskazówką.
Niamey - Śro Lut 17, 2010 16:34
No właśnie Fajna z niej łamigłówka. Do mnie bardziej przemawia niestandardowy irish, i stąd też ten post, bo wcześniej szczura była diagnozowana jako berkshire. No ale nie dałabym się za to pokroić
L. - Śro Lut 17, 2010 19:53
No i nie zapominajmy, że są dwa rodzaje irisha.
english irish - ideałem jest trójkącik pomiędzy przednimi łapkami
american irish - owalny kształt na środku brzucha, o wiele większy niż english
cytryn007 - Czw Lut 18, 2010 08:59
sachma napisał/a: | tego jest masa. Po za tym jakie oczy zaliczasz do jasnych? Tylko pink? Czy ruby? A moze tez dark ruby? Popatrz po anglojezycznych stronkach. |
no racja mało ściśle sie wyraziłam, chodz mi o wszystkie 'nie czarne' i tylko o te któe są zawsze z takimi oczami tj nigdy z czarnymi, jak jest aż tak dużo to może na raty napiszesz...?
Niamey - Czw Lut 18, 2010 12:21
L., to może to jest "irish dualny" albo english-america irish tudzież "irish transpacyficzny"
Małpa - Czw Lut 18, 2010 21:00
a ja mam taką ogromną prośbę....
Ponieważ nigdzie tego nie znalazłam...
Bardzo chciałabym,żeby ktoś jeśli może, wstawiłby bądź wysłał mi na @ zdjęcie maluszka dumbo cinnamon? Takiego właśnie będę miała,a obecne właścicielka niema czasu na obfocenie moich małych facetów...
babyduck - Czw Lut 18, 2010 21:04
A ma czas na ich socjalizację? Skąd bierzesz szczurka?
Dumbo cinnamon jest m.in. w temacie miotu H Anahata Rattery.
sachma - Czw Lut 18, 2010 21:05
Off-Topic: | a skąd go będziesz miała? |
babyduck - Czw Lut 18, 2010 21:08
sachma, już wiem, z SPSu.
L. - Czw Lut 18, 2010 21:22
maartuusiaa94,
to oczywiście Kenzuś EM
dumbo standard cinnamon irish
Małpa - Czw Lut 18, 2010 21:42
Ja niemogę ale Wy mnie tu strasznie nie lubicie...
L. Śliczny jest. Dzięki.
[ Dodano: Czw Lut 18, 2010 21:46 ]
Nie muszę mieć czasu na ich socjalizację, gdyż są to bracia.
Owszem z SPS-u . Będą u mnie w połowie marca.
|
|
|