Odżywianie - Granulaty sklepowe i laboratoryjne - temat ogólny
zuuzuushii - Pią Paź 16, 2009 08:38
mam pytanie. Czy taki granulat można podawać już młodym szczurkom? czy na początku lepsze jest coś bardziej naturalnego?
Tak patrzę na karmy i zastanawiam się co kupić Supreme Petfoods Science czy Versele Laga Rat Complete. W sklepie w którym mam zniżki jest ta pierwsza:-P
Czy nie ryzykować i na początek jednak Prestige Premium Rat Nature Karma dla szczurów ?
A nawiązując do gorącej dyskusji z początku tego tematu. Moje psy całe życie jedzą tylko suchą karmę, przez pierwszy rok dobrą eukanubę, ale potem przeszły tylko na chappy. I żyją, nie chorują, są zadowolone. Jak zjedzą coś innego mają problemy żoładkowe:/
Ja tam jestem za!
mam nadzieję, ze to nie zostanie potraktowane jako off-topic
Anonymous - Pią Paź 16, 2009 08:52
zuuzuushii napisał/a: | Czy taki granulat można podawać już młodym szczurkom? | można. Tysiąc pierwszy raz powtarzam, że granulat jest pełnowartościową karmą. Natomiast jak przy każdej karmie podstawowej warto podawać dodatki, najlepiej w postaci owoców i warzyw, orzechów, ziaren i pestek, czasem mięso.
zuuzuushii - Pią Paź 16, 2009 09:26
Dzięki.
też tak myślałam, ale chciałam się upewnić. Jak się tak czyta wszystkie tematy pod rząd, opinie się już mieszają, zaczyna się zastanawiać choćby nad najprostszą rzeczą te 1001 razy
quagmire - Pią Paź 16, 2009 09:30
Rio dostaje Supreme Petfoods Science - ma niecałe 8 tygodni i ślicznie się rozwija.
Moim chłopcom Supreme smakuje o wiele bardziej niż Rat Complete. W sumie Rat Complete nie chcą nawet ruszyć.
A maluchowi trzeba też podawać trochę więcej wapnia i białka (ale też bez przesady), żeby pięknie rósł
Ninek - Pon Paź 19, 2009 17:22
Granulat jest jednak mega wydajny 15 kg starczyło nam na ok 2 miesiące (na ponad 20 szczurów)
Teraz na zwykłej mieszance, bardzo urozmaiconej, pociągnęliśmy tydzień na 15litrach! I wiadro puste. Nie wiem kiedy to zjadły.
Jak tylko będe miała jakiś zastrzyk gotówki to znowu zamawiam granulat z Vivari.
Pomijam fakt, że przez ten tydzień szczury mi troche utyły... Na granulacie ładnie wyrównywały wage (grube troche schudły, chudzielce nabrały nieco ciałka) mimo dodatków w postaci płatków kukurydzianych, wafli ryżowych, itp rzeczy.
Na początku nie byłam przekonana do granulatu, teraz po odstawieniu go widze coraz więcej jego plusów.
Pacyfka - Sob Sty 02, 2010 19:45
Czy ktoś wie może skąd można wziąć karmę laboratoryjną dla szczurów? Znalazłam coś takiego http://www.apiterra.pl/index.php/pl/product/141
Zastanawiam się nad tym Rodent clasic. Zamawiał może ktoś u nich ten granulat?
Devona - Wto Sty 12, 2010 19:34
Ninek, ile kosztuje ten granulat z Vivari i w jakich opakowaniach jest dostępny? Jakoś nie mogę znaleźć żadnych informacji na ich stronie . Czy mogłabyś odsprzedać mi 1-2 kg na spróbowanie?
futrzasta - Wto Sty 12, 2010 20:59
tutaj ktoś sprzedaje granulat ale co do jakości to nie mam pojęcia... przypadkowo znalazłam przeglądając ofertę na giełdę terrarystyczną http://www.terrarium.com....ic.php?t=419730
karola - Śro Sty 13, 2010 16:09
Ja chętnie podepnę się pod pytanie Pacyfki,
Mam też prośbę- może mi ktoś mądry i zdolny napisać czym się różni karma laboratoryjna (aka pasza bytowa) od takiego granulatu sprzedawanego w zoologicznych (np Rat Complete)? Bo zupełnie nie rozumiem tej olbrzymiej różnicy w cenach... Czy granulat, do którego link podaje Pacyfka, jest dobrej jakości skoro jest AŻ TAK tani?
maris - Sob Sty 23, 2010 13:54
Ja niedawno kupiłam Supreme Science Selective Rat i jestem bardzo zadowolona, bo smakuje moim dziewczynom, choć wcześniej nie przepadały za granulatem.
LaCoka - Nie Sty 24, 2010 12:45
karola napisał/a: | Ja chętnie podepnę się pod pytanie Pacyfki,
Mam też prośbę- może mi ktoś mądry i zdolny napisać czym się różni karma laboratoryjna (aka pasza bytowa) od takiego granulatu sprzedawanego w zoologicznych (np Rat Complete)? Bo zupełnie nie rozumiem tej olbrzymiej różnicy w cenach... Czy granulat, do którego link podaje Pacyfka, jest dobrej jakości skoro jest AŻ TAK tani? |
Może jakoś specjalnie mądra i zdolna nie jestem ale nie podoba mi się za bardzo skład tej karmy, zacytuję:
"Chcemy zaoferowac Wam mieszanke kilku pokarmów. Są w niej m.in.:
- karma laboraoryjna dla gryzoni na bazie roslinnej, która w tym produkcie spełnia role przeczyszajaca,
- pokarm dla psów o wysokiej zawartości białka (z jagnięciną),
- wysokoenergetyczny pokarm dla psów z duzą ilością ryzu.
- inne produkty."
Te pokarmy dla psów i "inne produkty" nie wskazują chyba na to żeby ta karma była jakoś super wartościowa, ale bardzo chętnie poznam również zdanie innych osób bo może to tylko moje subiektywne odczucie
futrzasta - Wto Lut 09, 2010 21:23
znajoma z weterynarii wzieła mi garstkę granulatu jakim karmią tam szczury laboratoryjne i o dziwo moim szczurom nawet to smakuje w przeciwieństwie do granulatu VL rat&mouse pro. widać tam zmielone lub mniej zmielone zboża-pszenice dało się zauważyć i chyba kukurydzę. ciekawe jaka jest tego jakość, jakie ma to wartości
Alexis - Śro Kwi 07, 2010 19:33
kurczę, mam za duży wybór nie wiem, co zamówić: Supreme Science Selective Szczur czy Rat & Mouse Pro? różnica w cenie dość znaczna, ale to jest najmniejszy problem. i czy warto to wymieszać z innym granulatem, np. vl rat complete? wiem, że oba są pełnowartościowe, ale miałyby wybór. chociaż z drugiej strony może to nie jest najlepszy pomysł, jeśli miałyby jeść tylko jeden z nich
do tego chcę im dokupić jr farm uczta szczura z krabami jako urozmaicenie. tylko teraz nie wiem, czy wymieszać to z granulatem, czy podawać oddzielnie od czasu do czasu?
[teraz baby jedzą xtra vital, dość sporo ziarna w misce zostaje]
Niamey - Śro Kwi 07, 2010 19:43
Ja na początku mieszałam im jr farm wellness z rat&mouse pro, ale wyglądało to tak, że po prostu wyjadały jr farm. Może dosypywać im tylko co jakiś czas, żeby w przerwach były tylko na granulacie? To wszystko zależy od tego czy szczury lubią dany granulat.
karola - Śro Kwi 07, 2010 19:57
Nie mieszałabym jr z granulatem- sypałabym go raczej co kilka dni jako urozmaicenie. A jeśli chodzi o wybór granulatu polecam Rat&Mouse Pro. U mnie się sprawdza Dziewczyny jedzą go od stycznia i nie protestują.
|
|
|