Odżywianie - Mięso w diecie szczurów - temat ogólny
majlena - Śro Mar 21, 2012 04:45
odkopuję
jak to jest z tymi kośćmi kurczaka?
starałam się coś więcej znaleźć na ten temat, ale nie ma dokładnie tego, o co chcę zapytać.
ja wiem, że psom nie można dawać kości kurczaka. psiaki łapczywe, duże pyski, nie pogryzą, połykają, a kości kurczaka łamią się wzdłuż i mogą utknąć w gardle, przebić przełyk itp.
ale jak w takim małym pysiu szczurka może się coś takiego zdarzyć? czy one nie gryzą na małe drobiny i dopiero łykają? sporo inne twarde rzeczy gryzą i nie zabrania się np. orzechów podawać w łupinach to czemu kości kurczaka nie?
ja myślę, że kości są dobrą odmianą dla szczura. szpik... natura... oczywiście trzeba uważać, żeby nie podawać za dużo białka.
no i jak to jest z tymi kośćmi?
K3 - Śro Mar 21, 2012 11:37
Majlena, natura to chyba tylko wtedy kiedy kurczak był "od babci".
Jestem ciekawa co odpiszecie, ja bym nie dała, bo nawet rozdrobnione to i tak wydaję mi się, że kawałki są ostre jak igły.
Helcia - Śro Mar 21, 2012 11:45
Ja raz dałam swoim głodomorom po małym skrzydełku od kurczaka, lecz kości zabrałam natychmiast po obgryzieniu przez nich mięsa. Bałabym się zostawić takie drobne kości, mogłyby się wbić, np. w podniebienie. Z tego samego powodu psu też nie podaje drobiowych kości.
majlena - Śro Mar 21, 2012 15:19
K3 napisał/a: | Majlena, natura to chyba tylko wtedy kiedy kurczak był "od babci". |
ja jestem z tych osób, co starają się wybierać to, co najlepsze z tych rzeczy, co są dostępne. nie chcę popadać w paranoję, a czasem mi się chyba zdarza... kurczak od babci zdarza mi się bardzo rzadko, jajka częściej
Devona - Śro Mar 21, 2012 15:34
Ja podawałam szczurom mięso drobiowe gotowane razem z kośćmi. Zresztą nie wiem, jak to jest z psami, bo o kotach też się pisze/mówi, że kości drobiowe są niebezpieczne, co nie do końca jest prawdą, bo bardzo mogą zaszkodzić wtedy, gdy są ugotowane, surowe kości są przez koty w naturze zjadane, często nawet bez dokładnego rozkruszania, zresztą sama to widziałam u siebie w domu .
Cegriiz - Śro Mar 21, 2012 15:38
Ja słyszałam właśnie, że psom nie powinno dawać kości po obróbce termicznej, bo mogą uszkodzić żołądek. Choć i tak śp. Negrze nie dawałam nawet surowych bo miała problemy z wypróżnianiem
Swoim szczurom dawałam wołowe gotowane
majlena - Śro Mar 21, 2012 15:54
K3 napisał/a: | ja bym nie dała, bo nawet rozdrobnione to i tak wydaję mi się, że kawałki są ostre jak igły. |
Helcia napisał/a: | Bałabym się zostawić takie drobne kości, mogłyby się wbić, np. w podniebienie. |
Devona napisał/a: | Ja podawałam szczurom mięso drobiowe gotowane razem z kośćmi... |
Devona napisał/a: | kości drobiowe... bardzo mogą zaszkodzić wtedy, gdy są ugotowane, surowe kości są przez koty w naturze zjadane, często nawet bez dokładnego rozkruszania, zresztą sama to widziałam u siebie w domu . |
podsumowanie? możliwe (choć nieudowodnione), że ugotowane kości kurczaka mogłyby zaszkodzić szczurkom, bo małe drobinki też mogą być ostre...
przed ugotowaniem kości kurczaka można dawać, ale trzeba zadbać o naprawdę dobre mięso
kości wołowe bezpieczniejsze
dobrze?
Cegriiz - Śro Mar 21, 2012 16:08
Hm... psy i koty to nie szczury...
Zanim szczur coś połknie, to najpierw odgryzie, a potem zmiażdży w swoich trzonowcach... Psy bardzo często łykają kawałki...
Na kotach się nie znam
K3 - Śro Mar 21, 2012 19:18
Cegriiz, zależy jaki szczur. U mnie jeden je wolno i dokładnie a drugi pożera w całości i ma tendencje do zadławień
Cegriiz - Śro Mar 21, 2012 19:28
Czyli jak z psami... Trzeba zaobserwować, czy szczur powoli je, nie łyka kawałków, czy pochłania wszystko na raz.
No i chyba wołowe są w tym przypadku bezpieczniejsze jeśli szczur "pochłania".
U mnie o dziwo wszystkie mniej lub bardziej "dokładnie" jedzą.
AngelsDream - Śro Mar 21, 2012 19:35
Jeśli chodzi o drób i kości po obróbce termicznej, to ja polecałabym podawanie tylko chrząstek.
ziew - Sob Lip 14, 2012 14:19
Naszym Zwierzakom dajemy, po prostu, podatek od wszystkiego. Kiedy gotujemy rosół, czy cokolwiek, to One dostają swoją działkę. Kiedy daliśmy im surowe mięso kurczaka, to w ogóle im nie spasiło.... One są (tak jak my) wszystkożerne. I (tak jak my) szybko się nudzą. "Szczury jedzą wszystko", i mięso, i trawę, tylko nie cały czas to samo.
jancia - Pią Lip 27, 2012 16:28
opcja "szukaj" mi nie działa, więc nie wiem czy było pytanie o wątróbkę. Chcę podać gotowaną kurzą wątróbkę. Czy ktoś już karmił tym szczurki?
Cegriiz - Pią Lip 27, 2012 16:29
jancia.sz, karmiłam gotowaną i wszystkie żyją
A wręcz się bardziej zajadały niż serduszkami.
jancia - Pią Lip 27, 2012 16:34
Cegriiz napisał/a: | A wręcz się bardziej zajadały niż serduszkami. | No właśnie moje serduszka bardzo lubią, więc pomyślałam o wątróbce. Sama bardzo lubię z cebuleczką Dla chłopaków jak wiadomo bardziej okrojona wersja Dzieki Cegriiz, już sie zabieram za gotowanie
p.s. Też Ci nie działa opcja szukaj?
|
|
|