Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki
Hexi - Sob Mar 27, 2010 09:54
Ja dość długo sprzątałam w klatce dwa razy dziennie gdy używałam wiórek. Teraz używam żwirku Filuś i nie wiem czy można go używać dla szczurków ?
a wiórków już nie mogę.
Teraz sprzątam raz dziennie wieczorkiem albo raz na dwa dni ale wtedy wybieram kupy.
Klatkę myję płynem do naczyń, raz w tygodniu domestos i wrzątek.
Darkia - Sob Mar 27, 2010 16:21
Ja używam na większe sprzątanie , zakupionego za granicą "DOMESTOS GROT BUSTER" ,z tym, że bardzo, bardzo rozrzedzonego. Później dłuugie i intensywne płukanie, przelanie wrzątkiem, przejechanie dna klatki mydłem miodowym(kupowane na wagę w pasiece), woda, znów wrzątek i koniec.
Na krótkie czyszczenie - mydło miodowe + dużo wody i końcowe przelecenie wrzątkiem.
tomcio524 - Wto Mar 30, 2010 13:41
Skoro o klatkach mowa to mam pytanie. Chciałem połączyć jeszcze jedną klatkę ale farba na niej niestety odpada i jest dużo rdzy. Czy to by szczurom przeszkadzało/szkodziło
scorpio80 - Nie Kwi 04, 2010 11:08
tomcio524 napisał/a: | ale farba na niej niestety odpada i jest dużo rdzy. Czy to by szczurom przeszkadzało/szkodziło | moim zdaniem może im zaszkodzić. Szczury mają to do tego ,że czasem lubią podgryzać pręty a jeśli od nich odpada farba to tym bardziej. Jeśli masz czas i cierpliwość możesz klatkę odrapać i odrdzewić ale nie sądzę by to było warte. Wolałabym zainwestować w nowa ewentualnie używaną w lepszym stanie
Pyzia - Wto Kwi 06, 2010 21:47
A jeśli chodzi o czyszczenie domku drewnianego ? Da się coś z tym zrobić?
(Pytam, ponieważ jutro będzie u mnie nowy lokator, i chce wszystko wysprzątać dokładnie, a moja mała bardzo lubi ten domek...)
Devona - Wto Kwi 06, 2010 21:54
Pyzia, mleczkiem można dokładnie wyszorować, później bardzo dokładnie wypłukać i wysuszyć na balkonie. U nas pomogło.
Pyzia - Wto Kwi 06, 2010 21:56
Devona, chodzi ci o mleczko np. z cifa czy takie normalne ?
Devona - Wto Kwi 06, 2010 21:57
Pyzia, chodzi o Cifa .
Pyzia - Wto Kwi 06, 2010 22:05
Devona, dzięki wielkie, będę jutro próbować
Julita - Pon Kwi 12, 2010 17:01
ja na targach jurajskich (co rok w czewie) kupiłam taki niemiecki środek. Bardzo drogi,ale wydajny w formie kamienia.Wilgotną ścierka sie oto pociera i czysci. opakowanie to zielona plastikowa puszka z drzewem ja uzywalam tego do czyszczenia klatki
Maja - Wto Kwi 13, 2010 18:39
Ja dezynfekuje swoje terraria Virkonem. Jest to proszek który rozpuszcza się- łyżeczka na ok. 3l wody) i można spryskać nawet w obecności zwierząt- byle nie po oczach choć ja na wszelki wypadek wyciągam skarby.Jak będę u mojego weta to przy okazji spytam czy mogę go używać do klatek. Jest bardzo wydajny (mam go koło roku) i stosunkowo tani- za torebkę dałam ok 35zł, minusem jest to że dostępny tylko u weta.
dudzia - Nie Kwi 18, 2010 17:07
Czy domestosem mozna myć klatki malowane? nic się nie stanie z tą farbą? bo przyznam że kiedyś koleżanka dała mi swoją malowaną klatkę, którą jej matka wymyła domestosem i była w średnim stanie, i nie jestem pewna czy ona ogólnie była niespecjalna już, czy to własnie domestos sprawił.
Julita - Nie Kwi 18, 2010 20:02
raczej można pewnie była już w takim stanie ,bo jedno mycie napewno tak nie zniszczy.Domestos musi być jednak rozcieńczony (nie pamiętam w jakiej proporcji, było gdzieś podane) w wodzie,najwygodniej przelać do spryskiwacza
norbercik112 - Pon Maj 03, 2010 18:50
Mam Pytanie ile po nalaniu na klatkę domestosa trzeba czekac zanim się spłucze.
dudzia - Śro Maj 05, 2010 11:32
ktoś może uzywał tego do mycia klatki, półek itp: http://animalia.pl/produk..._czteropak.html ?? jak się sprawdza?
bo własnie zastanawiam się nad kupnem i nie wiem czy warto...
|
|
|