Klatki i wyposażenie - [ANKIETA] Najlepiej sprawdzające się półki w klatce ?
Cncll - Czw Maj 07, 2009 15:21
Dziękuję, za informacje. Klatka z drewnianymi półeczkami dziś przyszła i myślę, że na jakiś czas takie 'czymś oklejone' będą dobre. W razie zużycia zamówię plastikowe.
gadget - Czw Maj 07, 2009 16:07
plastik albo pleksi
a tak pozatym taras ferplasta jest idealny
maris - Czw Maj 07, 2009 17:03 Temat postu: Re: polka Przepraszam, że odświeżam posta z przed 3 miesięcy, ale chciałam coś dodać z własnego doświadczenia:
Mam tą klatkę i powiem, że po 1,5 roku półki jak i cała klatka jest prawie jak nówka, pomimo częstego czyszczenia (zwłaszcza półeczek). Jest więc bardzo solidna. Półki łatwo wyjąć i umyć.
Off-Topic: | Wg kalkulatora szczurzego jest na 2 szczury. Mieszkały w niej moje 2 samce. Gdy byli mali, szaleli po rurach i spali w domku, jednak gdy dorośli, musiałam te rury usunąć, bo zrobiło się ciasno. Domek stał się za mały (kupiłam większy), drabinek też przestali potrzebować. Miały więc mało urozmaiceń i patrząc z perspektywy teraz bym tej klatki nie kupiła, chyba że do połączenia z inną. Teraz klatka służy u mnie jako dom tymczasowy dla 3 maleństw z mamą i maluszki mają straszną radochę z rur. Podkreślam, że to tylko na tymczas a nie docelowo. |
Też polecam ferplastowe tarasy. Solidne i łatwe w czyszczeniu. Chyba najtaniej można kupić tu http://www.kacikpupila.pl...tki-p-5845.html
Anouk - Czw Maj 07, 2009 17:16
niecałe 3 zł taniej można kupić we fretkach.com
http://fretki.com/sklep/p...products_id=179
Sandra - Nie Maj 17, 2009 18:59
ja zamówiłam dużą klatkę dla moich łobuzów z drewnianymi półkami i już mi się one nie podobają a mają 3 dni.zasiusiane.myśle o polakierowaniu półek tylko nie wiem jakim lakierem żeby nie szkodził szczurkom.nie mają tendencji do obgryzania półeczek.pozostaną te półki na jakiś czas potem kupie plastikowe więc drewniane tylko na jakiś czas.a czy te półki ferplast to są tylko narożniki??czy są jakieś proste zwykłe jeszcze?
Anonymous - Nie Maj 17, 2009 19:41
tylko narozniki.
po co tracic kase na lakier, nie lepiej od razu kupic plastiki?
Sandra - Pon Maj 18, 2009 06:09
narazie się ogołociłam z kasy po zakupie klatki.więc musze troche poczekać aż kupie plastiki.wiec jakim lakierem można pomalować??
Anonymous - Pon Maj 18, 2009 08:22
Sandra, jest temat o zabezpieczaniu drewna lakierami itp, poszukaj.
Niamey - Wto Maj 19, 2009 13:26
Jestem w szoku, najpierw chciałam zamówić tarasy ferplasta na animalii, gdzie 2 szt. kosztowały mnie 65zł + 5zł przesyłka = 70zł, ale zajrzałam też na fretka.com http://fretki.com/sklep/p...products_id=179 i tam za 2 tarasy, pochylnię +wysyłka 8.50 zapłaciłam 66,50 na fretka.pl się jakoś specjalnie nie opłacało w porównaniu do animalii, bo to co zyskałam na niższej cenie, traciłam na koszcie przesyłki - 11zł
Hanka_i_Medyk - Wto Maj 19, 2009 16:39
A my zrobiliśmy sobie półki we własnym zakresie, z desek klejonych kupionych w Castoramie, pokrytych 3 warstwami bezzapachowego lakieru do paneli (nadaje się do żłobków, przedszkoli i szpitali, więc wydaje mi się, że dla szczurów też ). Koszt nie wyższy niż 40zł (łącznie z lakierem).
Dziewczyny tego nie gryzą, jedynie zasikują, ale dzięki grubej warstwie lakieru i cudownym ściereczkom z mikrofibry Jana Niezbędnego sprzątanie nie przysparza żadnych problemów.
Układ półek U-kształtny, wielopoziomowy + półka narożna, pod którą w razie czego mogą się chować:
Sandra - Pon Maj 25, 2009 09:27
a ja narazie zastosowałam inny pomysł,.drewniane półki nasączyłam bardzo mocno zwykłym olejem roślinnym i jak narazie się sprawdza:):)wcześniej sprawdziłam czy moim szczurasą nie będzie smakowało ale nie były zainteresowane olejem więc wziełam się do smarowania półek,zajeło mi to dwa dni.bo olej musi porządnie wsiąknąć i potem czynność powturzyłam od nowa.ale juz pomału zbieram na plastikowe bo z ttych po szorowaniu wyszły małe drzazgi.
Anonymous - Pon Maj 25, 2009 10:49
Olejowanie - fajny pomysł, w końcu i parkiety sie tak zabezpiecza, nie wszyscy chca mieć lakier. Tylko ten spożywczy ci zjełczeje niestety.
Layla - Pon Maj 25, 2009 11:02
Viss, nie zjełczeje. Co robisz z drewnianą deską do krojenia zanim zaczniesz używać? Impregnujesz olejem (tzn. ja na pewno ). Potem decha służy i nie ma drzazg.
Anonymous - Pon Maj 25, 2009 11:35
Serio? Ja pierwsze słyszę, ale skoro działa..
Layla - Pon Maj 25, 2009 11:38
Viss, ja nie znoszę jak deska do krojenia jest szorstka i przed pierwszym użyciem impregnuje, wydawało mi się, że wszyscy to robią Decha dłużej służy, woda tak nie wsiąka.
|
|
|