To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Klatki - nasze doświadczenia i problemy

Pająk - Sob Maj 28, 2011 12:40

Ja też miałam ostatnio to samo. Niestety gwint był rąbnięty. Udało się po 30 minutach podważyć śrubokrętem tak, żeby przeskoczyło w końcu na kolejny skręt i wtedy dało się wykręcić.
klauduska - Sob Maj 28, 2011 16:05

Pyl dzięki za radę. Podważyłam nożyczkami. Po raz pierwszy od zakupu cała klatka wyszorowana pod prysznicem :mrgreen:

Niamey tylko problem w tym, że ten zaczep do tarasu jest na prętach. Drażni mnie to, że sobie tak wisi, a ja go wyciągnać nie mogę.

Pająk jak to podważyłaś śrubokrętem?

Niamey - Sob Maj 28, 2011 16:31

klauduska, rozszerz pręty i wyciągnij
migocia - Czw Maj 08, 2014 14:55
Temat postu: Klatka Pyko
Witam. W końcu dostałam wymarzoną klatkę ale jest mały problem..
jest składana i za żadne skarby nie mogę zgiąć tych zaczepów, kombinerki prędzej mi się złamią jak je zegnę :/ co zrobić? przy okazji mam wrażenie, że jak je zegnę to i tak nie będzie się trzymała..zauważyłam, że te pręty są za długie, boje się, że coś pójdzie nie tak i nie będzie się trzymała..
http://allegro.pl/klatka-...4215378776.html
dołączam link do klatki.

ps. przepraszam jeśli napisałam post w nieodpowiednim miejscu.
Proszę was o pomoc!

smeg - Czw Maj 08, 2014 15:28

Ja bez problemu dogięłam to kombinerkami, może teraz robią jakieś twardsze te klatki... W każdym razie przyczepienie półek bardzo pomaga w poprawieniu stabilności, zwłaszcza ferplastowych tarasów, klatka powinna być wtedy sztywna nawet bez doginania zaczepów ;)
limomanka - Czw Maj 08, 2014 15:46

smeg napisał/a:
przyczepienie półek bardzo pomaga w poprawieniu stabilności

U nas też się sprawdzało (mieliśmy tę 40x70x95cm). Kiedy już wyrzuciliśmy drewniane półki, mieliśmy 2 deseczki w 1/3 i 2/3 wysokości klatki - do nich przyczepialiśmy mebelki. Pręty zagięliśmy kombinerkami, dodatkowo owinęliśmy opaskami zaciskowymi.

migocia - Pią Maj 09, 2014 07:14
Temat postu: Klatka Pyko
Wczoraj pomagał mi sąsiad, jedn pręcik ułamał, bo źle przekrzywił drucik. Wgl góra klatki jest taka nierówna i musiałam drucikiem dociągnąć bo inaczej by małe wylazły, a półeczki owinęłam materiałem, żeby nie plątały sobie łapek, a teraz poszukuję jakiś półeczek, bo te metalowe to przez nierówność klatki nie da się całkiem zamocować.
Na dodatek uchwyty które trzymają kuwetkę z klatką to jeden jest za luźny i nie da się go zamontować :/

limomanka - Pią Maj 09, 2014 22:49

migocia, uchwyt do kuwety wystarczy dogiąć. U nas też był problem z większą przerwą między dachem a ściankami, ale żaden z maluchów nie dałby rady tamtędy wyjść.
W moim zestawie były drewniane półeczki i one stabilizowały całość, ale naprawdę nie polecam (z racji szybkiego nasiąkania moczem). smeg podsuwała pomysł z tarasami Ferplasta - popieram. Albo zwykłe plastikowe tacki (tylko trzeba dobrać wymiar).

Ebia - Pią Maj 09, 2014 23:32

migocia, ta klatka jest fajna, ale konieczne jest zamontowanie do niej półek. U mnie sprawdziły się plastikowe tacki (z wypalonym śladem na uchwycie w który wchodzi pionowy pręt. Dwie takie półki i klatka robi się bardzo stabilna (chociaż u mnie są łącznie 3 - dwie tacki i jedna podstawka od podstawki pod doniczki o długości 40 cm ;) )
migocia - Sob Maj 10, 2014 08:50

limomanka napisał/a:
migocia, uchwyt do kuwety wystarczy dogiąć. U nas też był problem z większą przerwą między dachem a ściankami, ale żaden z maluchów nie dałby rady tamtędy wyjść.
W moim zestawie były drewniane półeczki i one stabilizowały całość, ale naprawdę nie polecam (z racji szybkiego nasiąkania moczem). smeg podsuwała pomysł z tarasami Ferplasta - popieram. Albo zwykłe plastikowe tacki (tylko trzeba dobrać wymiar).

postaram się skombinować te tarasy a jak nie to wtedy zwykłe tacki :D
bo te co były w klatce jakoś niezbyt mi się podobają :/

[ Dodano: Sob Maj 10, 2014 09:51 ]
Ebia napisał/a:
migocia, ta klatka jest fajna, ale konieczne jest zamontowanie do niej półek. U mnie sprawdziły się plastikowe tacki (z wypalonym śladem na uchwycie w który wchodzi pionowy pręt. Dwie takie półki i klatka robi się bardzo stabilna (chociaż u mnie są łącznie 3 - dwie tacki i jedna podstawka od podstawki pod doniczki o długości 40 cm ;) )

tak, klatka ogólnie jest bardzo fajna, duża i małe mają gdzie biegać.
Za niedługo dostaną polarowe hamaczki i inne dodatki i półeczki :)

karola - Czw Maj 29, 2014 15:03

Wydaje mi się, że nie pokazywałam klatki, w której obecnie trzymam MM. Kupiona w zooplusie, całkowicie składana.
Wymieniłam na nią moją olbrzymią krowę :P (80x57x100 cm), bo przy dwóch dziewczynkach szkoda mi było tyle miejsca w mieszkaniu marnować.
To zdjęcie zaraz po "przenosinach" więc pustawo. Nowe zrobię i wstawię jak dostanę nowe hamaczki i domki.

Karena - Czw Maj 29, 2014 15:06

karola, też mam Alaskę [na tymczasy i inne tego typu atrakcje]. Fajna klatka, tylko pręty są dość mocno elastyczne.
karola - Czw Maj 29, 2014 15:18

Karena napisał/a:
tylko pręty są dość mocno elastyczne
To była pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy jak ją rozpakowywałam i składałm. Ale w sumie w użytkowaniu mi to w żaden sposób nie przeszkadza. Od kilku miesięcy nic się nie powyginało przy czyszczeniu, a szczury też nie dały rady rozchylić prętów nawet o odrobinkę.
Karena - Czw Maj 29, 2014 15:25

karola, Do mnie przyjechała 'uszkodzona'.
Tzn. dwa spawy w mało ważnych miejscach puściły nim zdązyłam ją rozłożyć (ale napisałam do zooplusa i mi zwrócili 1/3 ceny klatki, którą i tak kupiłam na promocji więc byłam cała happy).
Oprócz tego też mi się z klatką nic nie dzieje.
Myślałam, że przy użytkowaniu puszczą kolejne, ale jest wszystko ok.

Elastyczność w sumie przy tak małych odstępach może być dla niektórych plusem.
Dla mnie była jak mocowałam poidła czy inne akcesoria :P

Nie wydaje mi się na tyle miękka, żeby szczury mogły sobie poradzić z rozchyleniem prętów.

karola - Czw Maj 29, 2014 15:31

Karena napisał/a:
Elastyczność w sumie przy tak małych odstępach może być dla niektórych plusem.
Dla mnie była jak mocowałam poidła czy inne akcesoria :P
Mnie najbardziej zmordowało montowanie ferplastowych tarasów. Ale dałam radę.