To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty adoptowane - Mnóstwo szczurów w różnym wieku ma już domy, Wrocław

Starsza Pani - Czw Kwi 18, 2013 21:18

3 szczurzyce w ciąży przyjadą dziś do Wawy na sterylki. Rzutem na taśmę na transport nadał je Unipaks z orgów (w ciągu 1,5 h od smsa, że trzeba odebrać i dostarczyć :serce: ), transport załatwiała Pyl i Pyl je podrzuci jutro do lecznicy. Ja odbieram i wiozę na DT

Sterylki umówione, ale brakuje trochę pieniędzy :-P na wszystkie (mamy kasę na dwie z kawałkiem, zrzuca się Unipaks, Pyl i ja). Pomożecie :) ?

Panny będą potem do adopcji ...

pszczoła - Czw Kwi 18, 2013 21:31

No wesoło :| W takiej chwili nasuwa mi się jedno: zapobiegać :(

Niestety dorzucić się już nie mogę, wszelkie "wolne" kieszonkowe poszło na ulotkę.

Sorgen - Czw Kwi 18, 2013 23:46

Jak to może pomóc to 10 maja siostra jedzie z Wrocławia do Tarnowa przez Kraków pociągiem. Godziny dokładnej jeszcze nie znam ale może zabrać ogony jakieś o ile będą w transporterze i ktoś odbierze ja na stacji po drodze dosłownie przez okno w biegu.
_ogonek_ - Pią Kwi 19, 2013 14:17

Ja niestety na tą chwilę nadal niczego nie mogę zadeklarować, przepraszam :( Nie wiem czy tak czy nie - chodzi o DT...
Pyl - Pią Kwi 19, 2013 16:07

Panna w zaawansowanej ciąży będzie operowana jutro. Dziś przy narkozie iniekcyjnej wystąpiły problemy z oddychaniem i małą trzeba było na cito wybudzać. Na szczęście ładnie się wybudziła i ma się dobrze. Jutro wziewka.
Dwie pozostałe panny czekają do poniedziałku (mogą, u jednej ciąża oceniona jako wczesna, u drugiej do potwierdzenia) - nie chcemy operować, jeśli okaże się, że jednak jakimś cudem w ciąży nie są (choć to mało prawdopodobne).

Mai-ah - Pią Kwi 19, 2013 16:29

Cytat:

Rozmnażać zwierzęta domowe na sprzedaż będą mogli członkowie organizacji "związanych z hodowlą" (10a.2, 10a.6).
No chyba, że ten paragraf się jakoś podciągnie pod szczury, ale różnie może być.
Poza tym założenie takiej organizacji to banal tak naprawdę...

AdaK, tak czy inaczej masz obowiązek zapewnić odpowiednie dla danego gatunku warunki. Jeśli nie zapewniasz odpowiednich warunków to już podchodzi pod znęcanie się nad zwierzętami. I nie chodzi wyłacznie o koty i psy.

_ogonek_ - Pią Kwi 19, 2013 18:37

Mai-ah napisał/a:
AdaK, tak czy inaczej masz obowiązek zapewnić odpowiednie dla danego gatunku warunki. Jeśli nie zapewniasz odpowiednich warunków to już podchodzi pod znęcanie się nad zwierzętami. I nie chodzi wyłacznie o koty i psy.

W to nie wątpię, raczej chodziło mi o samą kwestię rozmnażania.

Ile jeszcze ogonków zostało na miejscu?

Sky - Pią Kwi 19, 2013 18:57

AdaK napisał/a:

Ile jeszcze ogonków zostało na miejscu?

Jutro będzie wiadomo, umówiłam się na 9 z panią i spróbujemy zrobić zdjęcia indywidualne i dokładny spis, będzie mi pomagała jeszcze jedna dziewczyna z orgów (mam pomysł, zobaczymy, jak to wyjdzie)

_ogonek_ - Pią Kwi 19, 2013 19:53

Sky napisał/a:
Jutro będzie wiadomo, umówiłam się na 9 z panią i spróbujemy zrobić zdjęcia indywidualne i dokładny spis, będzie mi pomagała jeszcze jedna dziewczyna z orgów (mam pomysł, zobaczymy, jak to wyjdzie)

Trzymam kciuki, powodzenia!

Mai-ah - Pią Kwi 19, 2013 20:03

Też bym przyszła pomóc ale mnie rozłożyło :( :(
Starsza Pani - Pią Kwi 19, 2013 21:33

odsumowując szczurze finanse:
Unipaks - 100 zł
Pyl - 100 zł
Starsza Pani 100zł
Ol. - jeszcze nie wiem

Nie wiem ile pieniędzy nam brakuje, bo nie wiem, ile zapłacimy. Dzisiaj jedna panna miała być sterylizowana na iniekcji, ale szczur zaczął się dusić, wiec sterylka będzie na wziewce - czyli koszt wziewki + podejścia na iniekcji. Wziewka kosztuje c.a 210 zł, ale ponieważ szczury są na Vivę, będzie taniej. Natomiast doliczyć trzeba jeszcze próbę na iniekcji, więc nie wiem ile zapłacimy.
I nie wiem co z resztą panien - wziewka, iniekcja czy może (oby) brak ciąży.
Odrobaczanie za darmo, bo mam rozrobiony Stronghold.
Mamy na razie 300 zł, spróbuję wyłudzić coś od Nausicai ;) .
Ale jakby uzbierało się więcej, ściągniemy jeszcze jakąś z podejrzeniem ciąży.
Numer konta podam na pw
Panny będą do adopcji przez Vivę.

Nakasha - Pią Kwi 19, 2013 21:40

Kochani, nie wiem, czy w tej konkretnej sytuacji to wchodzi w grę. Ale gdyby była konieczność wykonania wielu sterylek, to może warto byłoby podjechać do mnie? Np. polskimbusem, to wyjdzie tanio. U mnie jest wziewka, w miarę doświadczony chirurg (odkąd on zajmuje się moimi szczurami, żaden nie miał komplikacji po zabiegach), a jest 2 - 3 razy taniej niż w Warszawie. Np. kastracja samicy kosztuje 80 - 100 zł, usuwanie guzów 100 zł. Opiekę późniejszą mogłyby mieć już z powrotem w Wawie.

Może warto o tym pomyśleć? Teraz lub na przyszłość. W razie czego oferuję wsparcie transportem i organizacją. :) Nawet nocleg u mnie, jakby było trzeba. ;)

Fea - Pią Kwi 19, 2013 23:43

To jest bardzo dobry pomysł. W ogóle cholernie dziękuję wam wszystkim, nie przypuszczałam, że to aż tak sprawnie ruszy z kopyta. Ludzie, ran waszych niegodnam całować. Tak czy inaczej służę wsparciem finansowym, gdyby któryś z domów tymczasowych czegoś potrzebował.
Sky - Sob Kwi 20, 2013 10:12

Właśnie wróciłam od DT - udało się porobić zdjęcia i zrobić dokładny spis. Jak tylko to ogarnę, to wrzucę, na szybko stan szczurów:

Samców do oddania 10 - od około 2 miesięcznych, do ponad rocznych.
Samiczek do oddania chyba 19 (bo z nimi był problem, mieliśmy chwilę wątpliwości z jedną, czy już fociliśmy, czy nie :P ), w wieku od 1,5 miesiąca do ponad roku.
Do tego 2 samice po porodzie - jedna ma 4 młode 2-3 tygodniowe, druga ma około 9 klusek dopiero tygodniowych.

Pyl - Sob Kwi 20, 2013 10:15

Sky, czy wiadomo ile jest jeszcze samic, które miały kontakt z samcami?