Odżywianie - Owoce i warzywa - czy mogę dać?
Hanami - Sob Cze 18, 2011 18:26
Paulina87,
ja kiedyś dawałam moim szczurkom do jedzenia świeżą morwę jako przysmak. Zarówno białą jak i różową. Bardzo im smakowała. Też przechodzę obok drzewa morwowego i stąd ten pomysł, bo w dzieciństwie sama bardzo morwę lubiłam. Mam zamiar powrócić do tego zwyczaju i jeśli znajdę pod drzewem nierozdeptane owoce (rośnie prawie na chodniku) to przyniosę moim ogonkom do domu. Poprzednie nie chorowały po niej.
Exogenesis - Sob Cze 25, 2011 11:23
A jak z kalafiorem, moze byc surowy prawda?
Niamey - Nie Cze 26, 2011 15:38
myślę, że nie ma przeciwwskazań
Hanami - Sob Lip 02, 2011 17:02
A ja mam obawy odnośnie surowego kalafiora i rzeżuchy. Naprawdę można to dawać szczurkom bez obaw?
Karena - Sob Lip 02, 2011 18:46
Hanami, jak się bardzo boisz (choć naprawdę nie ma czego bo moje wcinają i jest ok) możesz zblanszować kalafiora choć uwierz mi, że wolą pochrupać surowego.
Mam pytanie odnośnie ananasa. Wiem, że jest wypisany na liście ale nie wiem czy mogę dać świeżego ? w miarę w dowolnej ilości czyli ukroić im kawałek czy wolno tylko odrobinę?
karraska - Sob Lip 02, 2011 19:00
Karena, ananas jest stosunkowo słodki, więc ja bym im podawała jako przysmak w małych ilościach.
Karena - Sob Lip 02, 2011 20:16
karraska, tak tez właśnie myślałam. dziękuje
H. - Nie Lip 03, 2011 01:14
A to nie jest cytrus?
Hanami - Nie Lip 03, 2011 11:28
Ja pytałam o kalafiora dlatego, bo mam wątpliwości, czy nie jest to ten sam rodzaj co kapusta, która jest rozdymająca i szkodliwa.
Czasami daję ugotowanego tak, jak i ugotowany brokuł. Ale dziś zdobędę się na odwagę i podam kawałeczek zblanszowanego brokuła, który spadł z "pańskiego" stołu.
Karena - Pon Lip 04, 2011 01:30
To w końcu co z tym ananasem ?
Bo u mnie pojawia się dość często w menu.
Podawać drobne ilości jako smakołyk czy mogę normalnie dać kawałek ?
nimka - Pon Lip 04, 2011 10:09
a wiórki kokosowe, jakby chciały?
karraska - Pon Lip 04, 2011 12:30
Erato, według mnie ananas to owoc tropikalny a nie cytrus.
Hanami, u mnie kalafior pojawia się dosyć często (zarówno gotowany jak i surowy) i nie zauważyłam efektu rozdymającego.
Karena, zależy co pojmujesz jako kawałek. Podawałabym go jako przysmak, czyli tak jak dropsy. Kilka małych kawałków po zawołaniu.
nimka, kokosa nie ma na liście ani bezpiecznych, ani niebezpiecznych. Wiórki to odpad po wyciskaniu olejku kokosowego. Chociaż chyba w timmie musli są kawałki kokosa, ale to nie wiórki tylko suszony miąższ kokosowy. Możesz podać, ale w małych ilościach (tłuste). Jednak lepsze byłyby właśnie takie duże suszone kawałki, które można spotkać w musli.
AngelsDream - Pon Lip 04, 2011 12:35
http://www.cytrusy.net/rodzina.php
nimka - Wto Lip 05, 2011 16:59
karraska napisał/a: | nimka, kokosa nie ma na liście ani bezpiecznych, ani niebezpiecznych. Wiórki to odpad po wyciskaniu olejku kokosowego. Chociaż chyba w timmie musli są kawałki kokosa, ale to nie wiórki tylko suszony miąższ kokosowy. Możesz podać, ale w małych ilościach (tłuste). Jednak lepsze byłyby właśnie takie duże suszone kawałki, które można spotkać w musli. |
o to mi chodziło
tzn. o takie dłuższe paski kokosa z suszonek owocowych lub musli, ale myślałam że wiórki nie różnią się składem od tych większych kawałków, toteż zapytałam o wiórki
Kredka na baterie - Śro Lip 06, 2011 15:15
Ja odnośnie ogórka- kiedyś byłam u weterynarza ze szczurzynką, która dostała krwotoku i wet pytał się mnie czy dawałam jej surowego ogórka. Powiedział, że jego znajoma podawała swojemu ogonowi ogórka i dostała krwotoku z dróg moczowych najprawdopodobniej właśnie od tego, bo ogórki są przenawożone często.. I ja szczerze mówiąc boję się i nie podaję moim szczurkom ogórków..
|
|
|