To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Czyste zwierzęta? Nauka korzystania z kuwety

Natalia - Wto Lip 08, 2008 20:49

sandra, a co z czystością w klatce? ;) :D .
Lucy2na - Sob Lip 26, 2008 16:59

:kciuki: Łatwo powiedzieć "nauczyć" tylko jak to zrobić?
Sama cierpliwość nie wystarcza ...wiem bo sprawdziłam ....szczury jak ludzie , każdy ma inny pogląd na czystość ...to co jednym wydaje się odrażające dla innych stanowi dodatek do "klimatu" mieszkanka .
Dzięki tylko że mój szczuras poza klatka sika tylko na moją córkę... heheh

Lavi - Nie Lip 27, 2008 23:10

Moja szczurcia miała zawsze wyjątkowo czysty ogonek :shock:
Każdy inny szczurek, którego widziałam miał taki odpychający ten ogonek. A ona zawsze różowiutki i czyściutki :mrgreen:

ciacho - Pon Lip 28, 2008 10:20

mój starszy ogon zawsze był czysty, mył się przed jedzeniem, po jedzeniu, przed i po śnie, przed wyjściem i wyjściem z klatki, po kazdej zabawie, po załtwieniu się, mało tego często mył sie przy poidełku używając dużej ilości wody, gzdy wprowadził sie do nas maluch (nie mył sie wogóle prawie jak sam mieszkał w klatce i spał w swoich sikach) to nastąpiła zmiana. Młody zaczoł się częściej myć tak jak starszy, jednak potrafi sikać z górnych półek i spać w tym co zrobi, mało tego gryzie wszystko po za klatką i załatwia się wszędzie. Starszy też juz zaczoł spać w swoim moczu :/ //// co mam robić? gdy małego karcę (jest u mnie 4 miesiące) to zaczyna się mnie bać i dziczeje :/ co mam robić?
Anonymous - Czw Lip 31, 2008 10:16

ja mam ten sam problem moj szczur zawsze sikal do kuwety nigdy na polki zawsze sie dokladnie myl i nie robil pod siebie np. do hamaku. A jak zjawil sie maly to tragedia polki az ociekaja moczem po jednym dniu, w hamaku pelno kup lezy a one na tym spia a przedewszystkim robi co jego tylko na polkach a pozniej chodzac wszystko rozrzuca na podloge :/ codziennie to zbieram... a jeszcze ostatnio zauwazylam ze zjada swoje odchody... tez mam go 4 mies..

[ Dodano: Czw Lip 31, 2008 11:19 ]
aa i jak wychodzi to czasem udaje mi sie znalezc na dywanie male odchody... :/ Stary zawsze zeby sie zalatwic chodzi do klatki nigdy nie zrobil tego poza nia.. i tez spia w swoich sikach, ale staremu chyba zaczyna to przeszkadzac bo przerzucil sie najpierw na mniej osikana polke a pozniej na sam dol i tam spi... Malego ostatnio wykapalam ale po 30 min wygladal jeszcze gorzej :P

{VeTeR} - Pon Sie 18, 2008 21:13

nie bardzo wiem do jakiego tematu to wrzucic, ale powiedzmy ze tu poczesci pasuje

z przykroscia stwierdzam ze prypec wydziela brzudki zapach, jego siersc. i to na tyle ze po paru godzinach przy zamknietym oknie w pokoju poprostu zaczyna smierdziec. codziennie przecieram koszyczki i wymieniam reczniki papierowe, raz w tygodniu myje klatke i wymieniam piasek takze nie jest to kwestia higieny szczurkow.

i teraz moje pytanie. czy macie podobne problemy, jesli tak jakie macie sposoby na zniesienie zapachu?
jakies szampony, zapachy, specjalne karmy, olejki cuda na kiju, cokolwiek ? :]

Anonymous - Pon Sie 18, 2008 21:41

{VeTeR} napisał/a:
prypec wydziela brzudki zapach, jego siersc.
każde zwierzę jakoś pachnie. Dla pewnych ludzi niektóre zapachy po prostu śmierdzą. Może o to chodzi? Samce pachną specyficznie... samczo. :D Jeśli Prypeć nie jest dokumentnie zasikany, a skoro utrzymujesz worową czystość, to nie powinien, to myślę, że może ci przeszkadzać jego naturalny, szczurzy zapach. Maluchy pachną mlekiem, nowością itd. Po skończeniu 6 m-ca samce dorzewają, zmienia się także ich zapach.

Pranie szczura nic ci nie pomoże. Od częstego mycia może się tylko przeziębić, a zapach następnego dnia będzie jak przed praniem.

{VeTeR} - Pon Sie 18, 2008 22:01

kazde zwierze jakos pachnie, wczesniej mialem szczurka przez prawie 2lata i ten tez mial swoj wlasny zapach. w przypadku prypecia zapach jest tak intensywny ze az nieprzyjemny
falka - Pon Sie 18, 2008 22:07

{VeTeR} napisał/a:
piasek
??
{VeTeR} - Pon Sie 18, 2008 22:11

co '??' ?
Layla - Wto Sie 19, 2008 07:44

{VeTeR}, falce chodziło o ten piasek. Mam nadzieje, że chodzi o żwirek.

Co do zapachu - moje chłopaki też pachną po swojemu, to specyficzny zapaszek, trzeba się przyzwyczaić, nie ma innej rady.

Anonymous - Wto Sie 19, 2008 09:46

{VeTeR} napisał/a:
w przypadku prypecia zapach jest tak intensywny ze az nieprzyjemny
aha. Hm, rozumiem, że próbowałeś już z kąpielą? Efekt się utrzymał? Przez jaki czas?

A ten poprzedni szczurek, czy to nie była przypadkiem samiczka?

Kwestia piasku, fakt. Wiele zależy od tego na czym trzymasz zwierzaki.

{VeTeR} - Wto Sie 19, 2008 12:02

zwierzaki sa 'w powietrzu' bo w wolierze podloga ma kratki,
piasek - zwirek dla kota, no przeciez nie taki z piaskownicy ;]

po kapieli moze 1 dzien bylo ok

tak, to byla samiczka. wiem ze samce maja mocniejszy zapach, ale porownujac moje dwa szczurki to stri przy prypeciu jest choinka zapachowa ;)

Layla - Wto Sie 19, 2008 12:12

{VeTeR}, ja mam 2 samce i oboje mają intensywny zapach, podczas gdy dwaj, którzy odeszli, pachnieli jak samiczki. Czy ten bardziej pachnący nie dominuje przypadkiem w stadzie?
Anonymous - Wto Sie 19, 2008 13:05

Layla napisał/a:
Czy ten bardziej pachnący nie dominuje przypadkiem w stadzie?
celne pytanie. U mnie Fragles (alfa) pachnie inaczej niż reszta.

veter, myślę, że w tej sytuacji niewiele da się zrobić. Naturalny zapach samca można zmienić chyba tylko kastrując...