To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Layla - Sob Mar 21, 2009 08:36

Hanka_i_Medyk, moje też jadły, koty jedzą łapczywie whiskas, a wiemy, jaki to syf. Nie pamiętam, ale ktoś na forum stracił szczura przez Megan, ale może czytałam to na innym forum. Wyznacznikiem jakoś karmy nie powinno być wyłącznie to, że szczury ją lubią, na litość boską. Ze zgrozą też stwierdzam, że 13 osób zaznaczyło Vitapol :?
Katsumi - Sob Mar 21, 2009 16:46

Aktualnie Tima Rattima wymieszana z płatkami owsianymi, żytnimi, pszennymi, jęczmiennymi i kukurydzianymi, dodatkowo garść krokanta JR farm do miseczki. Tima z przykrością stwierdzam, że nie smakuje :( Szczury jakby ciągle głodne, a w misce zawsze zostaje ok. połowa jedzenia. Następnym razem albo samoróbka albo wypróbuję JR farm uczta szczura plus płatki.
Mrówa - Nie Mar 22, 2009 09:25

ja moje baby karmię Meganem pomieszanym z Tropifitem i Versele Lagą. Wrzucam do tego połamany makaron , kawałki suchego chleba , na 1kg karmy dodaję średnio 20 chrupek suchej karmy dla kociąt , suszony banan , suszone jabłko , kawałki chleba Waza i Ben wygląda jak wygląda :mrgreen:
ogólnie mieszanka laskom baardzo smakuje :]

Devona - Nie Mar 22, 2009 11:34

Katsumi, może trafiła Ci się "gorsza" paczka Rattimy. Ja tak miałam, nagle karma znikająca w całości zaczęła zostawać, sporo wyrzucałam i zaczęłam potrzebować jej więcej. Już nawet szukałam zastępstwa, kupiłam dwie paczki innych karm na próbę, ale po dwóch "gorszych" 5-kilogramowych woreczkach kolejna paczuszka już była "w normie", a nowe karmy w ogóle się nie przyjęły, więc zostajemy przy Rattimie.
Katsumi - Nie Mar 22, 2009 18:12

Hmmm, ale wszystkie "nadmuchane" ziarna pszenicy zostają, większość całych ziaren również, większość chrupek... Powodzeniem cieszą się jedynie pestki słonecznika, dyni, ekstrudowane warzywka, gryka i płatki zbożowe (które dodaję do Timy). Czyli zdecydowana większość Timy zostaje, następnym razem coś swojego im dam, tak jak do tej pory skoczkom, tylko chciałam zapytać, czy znacie może jakieś dobre mieszanki warzywno owocowe do wymieszania z karmą podstawową? np. 1, 2, 3 Albo może jakieś suszki do kupienia w spożywczym lub w warzywniaku? Gdzieś wyczytałam, że kilka osób to stosuje, ale nie bardzo wiem, o co chodzi i o co ewentualnie pytać w sklepie ;)
Marcik - Nie Mar 22, 2009 18:53

Ja cały czas karmię XtraVitalem na przemian z Care+ . Do tego dużo warzyw, owoców, kasz, ryżu, płatków, mięso (surówe i gotowane). Moje szczury nawet nie biorą pod uwagę, jako jedzenia, suszonych ziółek, ciężko im też wchodzi sucha karma podstawowa, zjedzą o ile nie ma w miseczce obok czegoś smaczniejszego. Za to bardzo lubią chrupać suchy chlebek. Bardzo lubią też preparowane ziarenka i dietetyczne przysmaki dla ludzi.
mc - Nie Mar 22, 2009 19:04

Kupiłam jak zwykle Versele-Laga rat complete i jakoś się zawiodłam bo dziewczyny nie jedzą już tej karmy tak chętnie jak kiedyś, nie wiem czy zmienili skład czy co, ale żeby mi z głodu te chudzielce nie pomarły zawiesiłam drugą miske z karmą 'normalną' tzn własną mieszanką.
sachma - Pon Mar 23, 2009 21:35

mc napisał/a:
jakoś się zawiodłam bo dziewczyny nie jedzą już tej karmy tak chętnie jak kiedyś

u mnie po kilku miesiącach był kryzys.. ale go pokonaliśmy silną wolą i znów jedzą ;)

mc - Wto Mar 24, 2009 12:46

Off-Topic:
sachma, ja jakoś nie potrafie używać silnej woli w stosunku do nich, bo cały czas mi sie wydaje, że one są takie chuuuuuude i biedne małe kruszynki :P

olennnkaaa - Wto Mar 24, 2009 17:08

ja kiedyś karmiłam vitapolem, ale po przeczytaniu tylu negatywów zrezygnowałam i daję im inna :)
Anouk - Wto Mar 24, 2009 18:05

Czy ktos z was karmił szczurki tym Drogim XtraVitalem (tym 17zł za 250g)? Opłaca się kupić im małą paczuszkę dla zrobienia im przyjemności?
Marcik - Wto Mar 24, 2009 18:11

Opłaca się ze względu na jakość, dobrane tam składniki. W związku ze smakowitością to moje i tak marudzą nad miską z suchym ;)
Anouk - Wto Mar 24, 2009 18:13

Marcik, akurat marudzeniem się nie martwie, bo one lubia jeść suche ; )
maris - Wto Kwi 07, 2009 00:44

U mnie najlepiej schodził Prestige rat nature versele-laga. Jakiś czas jadły też megan dla szczurów, ale to już im mniej smakowało, choć wg mnie (poza wielkimi kolorowymi kółkami) wyglądało i pachniało nie najgorzej;) No ale skoro doświadczenie innych pokazuje, że nie jest to dobra karma, to widocznie coś w tym jest i wolę nie ryzykować. Vitacraft Emotion beauty nie chciały, Versele Laga Prestige Rat & Mouse Duo jadły, ale szybko im się znudziło (teraz dodaję parę takich granulków do karmy, ale nie widzę zachwytu) potem kupiłam Raggie rat, ale też nie za bardzo znikało. Od niedawna jedzą Timę Rattimę, ale też wiele z niej zostaje. Wybredziochy jedne;) Chcę jeszcze wypróbować tego Xtra vitalu a jeżeli skutek będzie marny to wrócę do Prestige'a rat nature. Aha, swego czasu uwielbiały jeszcze kolby z vitapolu (bekonowe i serowe), ale teraz jedna wisi już z tydzień i niewiele z niej ubyło.

Do karmy dosypuję im jeszcze płatki owsiane, otręby pszenne i pestki z dyni. Dostają jeszcze suchy chlebek, krążki ryżowe, kocie chrupki RC, warzywa (marchew, brokuł, kalarior, pomidor, itp.), owoce (np. jabłko) i jako smakołyki: rodzynki, banany suszone, dropsy jogurtowe, mini kanapeczki dla szczurów JR farm, jajko, mięsko gotowane, czasem ryba gotowana, ananas, winogrona, chude mleko, obiadki bobovity (indyk z warzywami)... :)

iskra - Pon Kwi 20, 2009 22:01

Moje chopaki jakieś takie wybredne są.. no ale próbowałam.. i jedyną karmą z tych z górnej półki która na prawdę im podchodzi jest Xtra vital. o ten..
http://www.weston-pets.co..._1233089272.jpg

natomiast wynalazłam takie coś..
http://www.zoo-dragon.pl/...ct&prod_id=1805

o połowę tańsze.. powiedzcie mi proszę czym to się różni od tego pierwszego ?