To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Ogonowy offtopic - Wielkoszczur Gambijski

Mangusta - Śro Wrz 07, 2011 20:53

cena oscyluje w granicach 1000zł za sztukę (odchowaną i zadbaną, zaznaczam), przy czym to jest tak naprawdę dopiero początek wydatków. Woliera dla gambiana musi mieć już wymiary i wytrzymałość tych, które można zobaczyć w porządnych ogrodach zoologicznych.
nezu - Czw Wrz 08, 2011 12:21

Off-Topic:
Mangusta, tenreki były po prostu bezkonkurencyjne z tym przewracaniem się na plecy i pokazywaniem gołego brzuszka. I wspinaniem się! :mrgreen: :serducho: :serducho: :serducho:
Aż żałuję że im zdjęcia nie zrobiłam, chyba z tego wrażenia... :|

momus - Nie Paź 09, 2011 13:18
Temat postu: Wielkoszczur Gambijski
szkam kogoś kto ma kontakt lub sam hoduje wielkoszczury gambijskie
bardzo chce kupić takiego ale nie mam skąd ;(
Cricetomys gambianus nazwa łac.
http://www.smog.pl/txt_gf...czur_gambijski/

sachma - Nie Paź 09, 2011 13:27

momus, rozglądaj się na giełdach terrarystycznych i na ich forach, z tego co wiem w Czechach i w Niemczech są hodowle.
Martuha - Nie Paź 09, 2011 15:02

Co jakiś czas można też je znaleźć na allegro :mrgreen:
momus - Nie Paź 09, 2011 15:19

ja na allegro nigdy nie widziałam takiego zwierzaka :(
ale jak będę w Łodzi na giełdzie to popytam :wink:

Lavi - Nie Paź 09, 2011 15:19

Ja dodam, że wielkoszczury sa strasznie trudnymi zwierzętami do hodowli i są bardzo terytorialne;) Warto przemyśleć jego zakup.
momus - Nie Paź 09, 2011 15:30

nom podobno ale samce, a jak jest 1szt samica to się pięknie socjalizują i jest ok - ja od 5 miesięcy się douczam i czytam wszystko co na netku znajdą i bardzo by mi pasował taki zwierzak - po za tym to jak się maluszka weźmie to się uchowa taki jak Pańciostwo i reszta - u mnie szczury z kotam i z psem biegają luzem - ogólnie się wszyscy miłują i nikt nikomu nic nie robi - ale to zasługa odpowiedniego podejścia od maleńkości :wink:
Oli - Nie Paź 09, 2011 15:39

momus napisał/a:
u mnie szczury z kotam i z psem biegają luzem - ogólnie się wszyscy miłują i nikt nikomu nic nie robi - ale to zasługa odpowiedniego podejścia od maleńkości :wink:
a gambian może Ci je wszystkie pozagryzać :] to nie jest na tyle udomowione zwierzę. Jego instynkt terytorializmu jest bardzo duży i prędzej czy później albo zacznie się terror albo trzeba będzie zmienić lokum na o wiele większe. Gambianów nie udaje się hodować wraz z innymi zwierzętami, prędzej czy później są z tego problemy. Tygrysa od małego też można wychować, ale nie da się ich normalnie trzymać w domu i kiziać. Pewne instynkty są silniejsze niż socjal człowieka.
momus - Nie Paź 09, 2011 15:43

NAPRAWDĘ???
a te ładne fotki na google??
i piszą że się pięknie oswajają?
ja myślałam że one taki terytorializm to raczej do osobników własnego gatunku wykazują, a nie do innych zwierząt.
Myślicie że nie da się go oswoić z innymi??
Aż nie chce mi się wierzyć :?

momus - Nie Paź 09, 2011 15:47

Ale ktoś miał z Was faktycznie styczność z tymi zwierzętami??
Czy tylko tak piszecie bo tak myślicie??
to ważne jest dla m,nie
powiem szczerze iż się tu zarejestrowałam w nadziei że się trafi ktoś kto naprawdę wie coś o tych stworkach - a nie tylko z netu- bo taką wiedzę to i ja już posiadam,
a nie chciałabym kupować zwierzaka, zanim się o nim wszystkiego nie dowiem

Oli - Nie Paź 09, 2011 15:51

http://forum.szczury.biz/...der=asc&start=0 poczytaj :)

kiedyś dziewczyna jakaś na forum oddawała swojego gambiana, bo sobie z nim nie radziła, ale nie wiem gdzie jest jej temat

Oli - Nie Paź 09, 2011 15:53

znalazłam http://forum.szczury.biz/...zczur+gambijski
dusia - Nie Paź 09, 2011 15:53

posty mozna edytować.

Na drugim forum dziewczyna miała gambiana, ponoć niezłe z nich ziółka. Ale jesli ktoś coś pisze to widocznie skadś ta wiedzę ma wyniesioną. To nie tylko duzy szczur, to drapieznik. i musiałbys raczej szukać for o gambianach, a nie o szczurach, bo jak napisałam - to nie tylko "ladny duży szczur"

Off-Topic:
swoją drogą, nie mozna pisac normalnie, zamiast kazde zdanie w nowej linijce?

Oli - Nie Paź 09, 2011 15:57

dusia napisał/a:
posty mozna edytować.
no co Ty, naprawdę? :huh: :lol: