To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Rasowy czy z zoologa?

Sysa - Śro Mar 16, 2011 11:41

vioris, pewnie. Ty dzielisz na hodowlę złe, z których nie bierzesz i jestes ok. I na takie rozmnażalnie co są cacy i mozna w nich zachcianki spokojnie zaspokajać.
Nie napisałam, że twierdzisz, ze wszystkie hodowle domowe są dobre. Wiem, co piszesz i się z tym nie zgadzam. :]
Twoje dobre hodowle domowe socjalizują szczury i tyle. Zdrowotnie to taka sama masakra. A szczura z zoologa też sobie zsocjalizujesz, więc łącząc te fakty, wychodzi na jedno.
I skąd są brane ich szczury?

Anonymous - Śro Mar 16, 2011 11:48

Cytat:
CHODZI O TO ABY TAKI CIEMNY KOWALSKI KTÓRY NAWET WIEDZĄC, ŻE JEST INTERNET, ALE NIE WIEDZĄC, ŻE NALEŻY SIĘ UŚWIADOMIĆ ZOSTAŁ UŚWIADOMIONY POŚREDNIO "WBREW SWOJEJ WOLI" NP TRAFIAJĄC NA WIELKI PLAKAT KTÓRY AŻ "RAZI" W OCZY!
vioris, masz rację, nie każdy wpadnie na to, że można czegoś poszukać w internecie, że w ogóle należy sie doinformować. Czasami mam wrażenie, że takich ludzi jest większość.

Plakat walący po oczach i wdzierający się treścią do mózgu Kowalskiego jest świetnym pomysłem. Tak samo jak wszelkie uświadamiające kampanie społeczne. Niestety te medialne pochłaniają gigantyczne ilości pieniędzy, plakaty byc może nie będą kosztowały fortuny i takie instytucje jak SPS czy SHSRP zdołają je wydrukować. Z pewnościa pomysł jest dobry. Rozwieszenie takich plakatów jest realne, są jeszcze słupy ogłoszeniowe chyba... W lecznicach sa juz ulotki zarówno SHSRP jak i SPS, wystarczy sięgnąć, choćby z nudów. :)

Natomiast z tego co obserwuję edukacja w sklepach zoologicznych jest niewykonalna.

vioris - Śro Mar 16, 2011 11:54

Dobra dajmy już spokój ;) Zdanie swoje powiedziałam,wszyscy zainteresowani przeczytali i wypowiadać się już więcej nie muszą i starać się mnie uświadamiać ;)

Każdy kolejny post nic już nie wniesie do tej rozmowy więc nie ma sensu się wysilać ;)

Ja szczurka mam jednego z wpadki i jest zdecydowanie mniej ssocjalizowany niż ten z hodowli domowej... Nie ważne. Tak jak pisałam wcześniej szczury z hodowli zarejestrowanych też chorują i to nie rzadko bo to żywe istoty.

Off-Topic:
A na marginesie to natura jest "najmądrzejsza" i skoro "wymyśliła" coś takiego jak chów wsobny i zwierzęta różnych gatunków współżyją ze swoimi braćmi czy rodzicami to znaczy, że tak ma być i już :)

Szura - Śro Mar 16, 2011 11:59

vioris napisał/a:
Off-Topic:
A na marginesie to natura jest "najmądrzejsza" i skoro "wymyśliła" coś takiego jak chów wsobny i zwierzęta różnych gatunków współżyją ze swoimi braćmi czy rodzicami to znaczy, że tak ma być i już :)

Off-Topic:
Sorry, ale nie mogę - natura jest najmądrzejsza, i skoro wymyśliła ludzi bez skrzydeł, to nie latajmy samolotami, lekarstwa też w sporej mierze nie są 'naturalne', to ich nie przyjmujmy i umierajmy, a pieski i kotki niech się mnożą jak chcą, bo to TAKIE naturalne, spontaniczne i urocze!

vioris - Śro Mar 16, 2011 12:01

Viss napisał/a:
vioris, masz rację, nie każdy wpadnie na to, że można czegoś poszukać w internecie, że w ogóle należy sie doinformować. Czasami mam wrażenie, że takich ludzi jest większość.

Plakat walący po oczach i wdzierający się treścią do mózgu Kowalskiego jest świetnym pomysłem. Tak samo jak wszelkie uświadamiające kampanie społeczne. Niestety te medialne pochłaniają gigantyczne ilości pieniędzy, plakaty byc może nie będą kosztowały fortuny i takie instytucje jak SPS czy SHSRP zdołają je wydrukować. Z pewnościa pomysł jest dobry. Rozwieszenie takich plakatów jest realne, są jeszcze słupy ogłoszeniowe chyba... W lecznicach sa juz ulotki zarówno SHSRP jak i SPS, wystarczy sięgnąć, choćby z nudów. :)

Natomiast z tego co obserwuję edukacja w sklepach zoologicznych jest niewykonalna.

Dziękuję, że piszesz o tym w ten sposób. W sklepach zoologicznych niewykonalne bo straciliby klientów. W świecie idealnym wyglądałoby to inaczej :wink: W sklepie zoologicznym byłaby informacja o hodowli zamiast akwarium ze szczurkami - i każdy chętny mógłby wypisać CV i dostać informacje o hodowli :) Tylko wtedy hodowli musiałoby być naprawdę dużo i mogłyby w ten sposób współpracować ze sklepami zoologicznymi ;) Ale to marzenia raczej nierealne ;)

[ Dodano: Sro Mar 16, 2011 12:04 ]
Szura napisał/a:
Sorry, ale nie mogę - natura jest najmądrzejsza, i skoro wymyśliła ludzi bez skrzydeł, to nie latajmy samolotami, lekarstwa też w sporej mierze nie są 'naturalne', to ich nie przyjmujmy i umierajmy, a pieski i kotki niech się mnożą jak chcą, bo to TAKIE naturalne, spontaniczne i urocze!

Nie :) Ludzie to istoty rozumne więc pewne rzeczy robią,wymyślają,ułatwiają sobie życie.
Zwierzęta w naturze - rozmnażają się jak chcą :)

Człowiek nie musi im tego ułatwiać dlatego nie popieram rozmnażalni i zoologów ;)

trutlen - Śro Mar 16, 2011 12:25

vioris napisał/a:
Ja akurat trafiłam na taką która moim zdaniem jest dobra bo dba o zwierzaki,socjalizuje je prawidłowo i nie bierze szczurów ze sklepu zoologicznego.

A skąd je bierze? Z hodowli rodowodowych? Może spytaj o to?
Tak czytam i czytam... i się dziwię...

Cytat z regulaminu:
Cytat:
Kierujemy się dobrem zwierząt. W związku z tym nie zgadzamy się na bezmyślne rozmnażanie szczurów, kupowanie szczurów w sklepach zoologicznych/pseudohodowlach [...]. Jeśli notorycznie i świadomie postępujesz wbrew tym zasadom, działasz na niekorzyść zwierząt. Licz się z tym, że nie będziesz mile widziany. Nie szanując zasad forum lub propagując odmienne idee, możesz zostać ukarany ostrzeżeniem lub banem.

Wchodząc na to forum akceptowałaś ten zapis. Zorientowałaś się, że na tym forum hodowle są dzielona na rodowodowe i pseudo. Bez opcji pośrednich. Masz inne zdanie - Twoja sprawa, ale uszanuj to, że inni tego nie popierają i nie chcą podzielić Twoich racji. Moim zdaniem już dawno powinnaś dostać ostrzeżenie za 'sianie fermentu'. Przyjmij do wiadomości - taka jest polityka tego forum. Nie podoba Ci się - Twój problem.
Aż się dziwię, że swój pierwszy post piszę w takiej sprawie, ale już nie zdzierżyłem.

Devona - Śro Mar 16, 2011 12:27

vioris napisał/a:
Ludzie to istoty rozumne więc pewne rzeczy robią,wymyślają,ułatwiają sobie życie.
A zwierzęta nie są rozumne :roll: ?
vioris napisał/a:
Zwierzęta w naturze - rozmnażają się jak chcą :)
Zwierzęta DOMOWE nie żyją w naturze.
vioris napisał/a:
Człowiek nie musi im tego ułatwiać dlatego nie popieram rozmnażalni i zoologów ;)
Ale hodowlę domową już tak? To, co piszesz przez ostatnich kilka stron, nie stanowi niestety rozsądnej całości. Jeśli sama tego nie zrozumiesz, to pisanie czegokolwiek przez innych użytkowników jest zupełnie bez sensu. Mam nadzieję, że spróbujesz spojrzeć na własne wypowiedzi z innej perspektywy.
Layla - Śro Mar 16, 2011 12:31

vioris, czy ty czytałaś regulamin w całości? :]
vioris - Śro Mar 16, 2011 12:37

trutlen napisał/a:
A skąd je bierze? Z hodowli rodowodowych? Może spytaj o to?

Chyba nie powinnam o tym pisać bo to nie jest w moim interesie tylko tej osoby ;)

trutlen napisał/a:
Wchodząc na to forum akceptowałaś ten zapis. Zorientowałaś się, że na tym forum hodowle są dzielona na rodowodowe i pseudo. Bez opcji pośrednich. Masz inne zdanie - Twoja sprawa, ale uszanuj to, że inni tego nie popierają i nie chcą podzielić Twoich racji. Moim zdaniem już dawno powinnaś dostać ostrzeżenie za 'sianie fermentu'.

I dalej to samo... Jakbyś nie zauważyła to szanuję to co myślą inni a mam inne zdanie. Ostrzeżenie za to, że mam trochę inne zdanie w jednej kwestii bo większość popieram? Hmm... ciekawe...

Poza tym - ja nie rozmnażam tych zwierząt - wręcz przeciwnie - więc nie łamię regulaminu... Trzeba czytać ze zrozumieniem. Stwierdziłam, że takie hodowle to MNIEJSZE ZŁO - a skoro piszę że zło to samo przez się widać jakie mam zdanie.

Devona napisał/a:
A zwierzęta nie są rozumne :roll: ?

A są tak rozumne jak ludzie?? Kurcze - jakich rzeczy się tu ciekawych można dowiedzieć :lol:

[ Dodano: Sro Mar 16, 2011 12:41 ]
Ok żeby zakończyć chorą dyskusję która niczego nie wnosi napiszę:

MACIE RACJĘ!!

Wszystkie Wasze argumenty mnie przekonały i teraz zmieniłam zdanie i już nie popieram żadnych hodowli... tak lepiej?? ;)

Pozdrawiam ;)

trutlen - Śro Mar 16, 2011 13:11

vioris napisał/a:
I dalej to samo... Jakbyś nie zauważyła to szanuję to co myślą inni a mam inne zdanie. Ostrzeżenie za to, że mam trochę inne zdanie w jednej kwestii bo większość popieram? Hmm... ciekawe...

Nie za to, że masz inne zdanie, tylko że postępujesz wbrew regulaminowi.

vioris napisał/a:
Poza tym - ja nie rozmnażam tych zwierząt - wręcz przeciwnie - więc nie łamię regulaminu... Trzeba czytać ze zrozumieniem. Stwierdziłam, że takie hodowle to MNIEJSZE ZŁO - a skoro piszę że zło to samo przez się widać jakie mam zdanie.

Owszem, łamiesz. W regulaminie jest zapis o popieraniu pseudohodowli.
Cytat:
nie zgadzamy się na bezmyślne rozmnażanie szczurów, kupowanie szczurów w sklepach zoologicznych/pseudohodowlach

Może sama czytaj ze zrozumieniem?

PS. A propos czytania - 'Jakbyś nie zauważyła' - jestem facetem. Co wynika ze znaczka przy moim 'pseudo', jak i z formy osobowej w mojej wypowiedzi ;)

vioris - Śro Mar 16, 2011 13:17

Powtórzę dla tych co jednak nie czytają co się pisze -
Ok żeby zakończyć chorą dyskusję która niczego nie wnosi napiszę:

MACIE RACJĘ!!

Wszystkie Wasze argumenty mnie przekonały i teraz zmieniłam zdanie i już nie popieram żadnych hodowli... tak lepiej?? ;)

Pozdrawiam ;)

Nakasha - Śro Mar 16, 2011 13:18

vioris, kiedyś ludzie uprawiali chów wsobny i rodziły się dzieci z wadami. Nawet obecnie ludzie nie są wystarczająco racjonalni, aby się nie rozmnażać, jeśli cała rodzina jest obciążona np. nowotworami. Ludzie uważają, że mają prawo mieć dziecko i już, nie ważne, czy te dziecko umrze potem na nowotwór w ogromnym cierpieniu, czy nie. :roll:

W przypadku zwierząt żyjących na wolności takie "dzieci" szybko umierają i najbardziej wadliwe geny nie są dalej przekazywane. Ale w naturalnym środowisku zwierzęta ogólnie zazwyczaj krótko żyją i często nawet te chore zdążą się rozmnożyć. "W naturze" zwierzęta dążą do rozrodu, nie do ulepszenia gatunku czy rodzenia zdrowych dzieci.... Ale na szczęście ludzie wpadli na taki pomysł, aby sprawdzić, co się stanie gdy się będzie inbredować zwierzęta, bez żadnego celu, przypadkowo - przeprowadzano takie badania w laboratoriach, efekty widać też obecnie np. w sklepach zoologicznych. I wiesz co? Rodzą się zdeformowane młode lub z poważnymi wadami wewnętrznymi. Więc nie pisz, że inbred jest ok, bo "natura" tak robi. :roll:

Devona - Śro Mar 16, 2011 13:21

vioris napisał/a:
A są tak rozumne jak ludzie?? Kurcze - jakich rzeczy się tu ciekawych można dowiedzieć :lol:
A jakie kryterium oceny rozumności stosujemy? Zdaje się, że nie jesteś specjalistą od kognitywistyki (no chyba, że się mylę, to chętnie podyskutuję w innym temacie o tym), należałoby więc nieco ostrożniej formułować twierdzenia na ten temat, pomijam już niski poziom samej wypowiedzi. Szkoda, że pozostałych fragmentów mojego postu nie skomentowałaś, jedynie ten, przy którym można było się pokazowo "roześmiać". Ta dyskusja rzeczywiście jest chora, właśnie z tego powodu.
vioris - Śro Mar 16, 2011 13:25

Nakasha napisał/a:
Więc nie pisz, że inbred jest ok, bo "natura" tak robi. :roll:

nie piszę, że jest ok w warunkach domowych - napisałam to wyżej ... a tamto to była taka luźna uwaga odnośnie ogółu zwierząt żyjących w naturze... ;)

[ Dodano: Sro Mar 16, 2011 13:33 ]
Devona napisał/a:
A jakie kryterium oceny rozumności stosujemy? Zdaje się, że nie jesteś specjalistą od kognitywistyki (no chyba, że się mylę, to chętnie podyskutuję w innym temacie o tym), należałoby więc nieco ostrożniej formułować twierdzenia na ten temat, pomijam już niski poziom samej wypowiedzi. Szkoda, że pozostałych fragmentów mojego postu nie skomentowałaś, jedynie ten, przy którym można było się pokazowo "roześmiać". Ta dyskusja rzeczywiście jest chora, właśnie z tego powodu.

nie skomentowałam ponieważ napisałam już wcześniej, że nie ma sensu odnosić się do kilku podobnych wypowiedzi skoro już raz się odniosłam...

jakie kryterium oceny? a czy naprawdę należy się długo zastanawiać która istota jest bardziej rozumna? Szczur czy człowiek? kocham szczury i wiem, że są mądre ale mózg szczura i człowieka? jakie porównanie? :wink:

Asmena - Śro Mar 16, 2011 14:53

vioris napisał/a:
Offtopic:

Przepraszam bardzo, ale tak, jak przez całą dyskusję miałam do Ciebie szacunek, tak tą wypowiedzią zniszczyłaś to wszystko...
Nawet nie wiem, jak to skomentować... Ludzie Z NATURY są wszystkożerni, więc jedzmy sobie trawę, pijmy wodę z kałuży... Mnóżmy się na potęgę i zniszczmy tę planetę... Naturalną koleją rzeczy są choroby i starość. Czy w takim razie Ty nie zamierzasz w ogóle leczyć swoich szczurów?... Jak będą zwyczajnie stare, to zwyczajnie pozostawisz je samym sobie, bez walki o nie, bo taka jest natura?...

vioris napisał/a:
W sklepach zoologicznych niewykonalne bo straciliby klientów. W świecie idealnym wyglądałoby to inaczej :wink:

Nie wszystkie sklepy mają zwierzęta w asortymencie. I taka akcja miałaby dla nich sens, bo uświadomiony człowiek kupowałby więcej lepszej karmy.

vioris napisał/a:
Szczur czy człowiek? kocham szczury i wiem, że są mądre ale mózg szczura i człowieka? jakie porównanie?

Myślę, że gdyby szczury miały taką zdolność komunikacji, jak my, byłyby z nami na równi. Dlaczego człowiek jest bardziej rozumny? Właśnie przez mowę, gdyby nie ona, to nie mielibyśmy tego wszystkiego, co mamy teraz.
Poza tym- nie porównałaś nas najpierw, tylko stwierdziłaś, że szczury rozumne nie są. Nieważne w tym momencie, czy w odniesieniu do człowieka, czy chomika. Stwierdziłaś, że nie i koniec.