Wystawy szczurów rodowodowych - Bezpieczeństwo na przyszłych wystawach - dyskusja
Sysa - Czw Cze 02, 2011 20:36
Off-Topic: | A ja napiszę, że dla mnie ideał szczura to połączenie charakteru, zdrowia i wyglądu. Wielu hodowców psów się tym kieruje.
EpKee, wydaje mi się, że to moderatorzy itp. powinni tematy nowe wydzielać zamiast kasować pewne dyskusje.
W innych tematach nie ma z tym problemu, a tutaj jest inaczej... |
Dla mnie nie ma wlaściwie kogo za to obwiniać. Wirusy możemy przynieść do domu ze spaceru po mieście. Zawsze i wszędzie jest ryzyko. Myślę, że na wystawach i tak dobrze się pilnuje zdrowia szczurów.
Oli - Czw Cze 02, 2011 23:07
EpKee napisał/a: | Czy ja niewyraźnie piszę ??
To jest temat dotyczący bezpieczeństwa, a nie doboru repów. Koniec kropka. | ale to o czym piszemy ma związek z bezpieczeństwem proszę bardzo, zacytuję sama siebie
Cytat: | w przyszłości pominąć aspekt oceny i np. zrobić po prostu po jednym kotylionie dla każdego wystawcy/wystawianego stada jako pamiątka z danej wystawy. Bo prawda jest taka, że największych wektorem zarazków są sędziowie, gdyż dotykają wszystkie szczury i tutaj najłatwiej przenieść coś z jednego osobnika na drugiego. Dezynfekują ręce, tak, ale np. rękawów ubrań już nie, a jak ktoś kicha to zarazki lądują wszędzie. |
nie róbmy już setek tematów, co?
Anonymous - Pon Cze 06, 2011 13:16
Po rozmowach i konsultacjach z lekarzami weterynarii, m.in. lek.wet. Anną Jałonicką-Rzepką. lek.wet. Katarzyną Kacprzak-Kamińską i lek.wet. Mileną Wojtyś proponujemy poniższe zmiany.
1. Zaświadczenie weterynaryjne wystawione nie później niż 2 dni przed sobotą wystawową. Zaleca się w miarę możliwości dwie wizyty w odstępie tygodnia.
2. Obowiązek dwutygodniowej kwarantanny przed wystawą dla zwierząt z importu, adopcji, sklepu, wpadki, itp oraz całego stada.
3. Nakaz wewnętrzny dla sędziów uczestniczących w wystawach międzynarodowych do zachowania maksymalnej ostrożności i higieny (własne środki antybakteryjne bez spłukiwania, częste mycie rąk manusanem a także w miarę możliwości fartuchy jednorazowe)
4. Każdy wystawca ma obowiązek zgłosić organizatorowi czy i jakie szczury będzie miał na wystawie poza wystawowymi, szczurów tych dotyczą wszystkie zasady dotyczące wystawianych, włącznie z kwarantanną dla zwierząt będących w dt wystawcy, na wystawie "przejazdem".
5. Sędziowie i pomocnicy sędziów zobowiązani są do noszenia fartuchów jednorazowych podczas wystawy oraz posiadania własnych środków odkażających.
6. Każdy wystawca (wraz z osobami towarzyszącymi) zobowiązany jest do posiadania i używania własnego środka antybakteryjnego o jak najszerszym spektrum działania.
7. Zakaz dotykania szczurów wystawowych przez zwiedzających, a w obrębie wystawców tylko po dezynfekcji rąk.
8. Obowiązek zgłaszania organizatorom wystawy shsrp sytuacji będących zagrożeniem (nielegalnie wnoszone na wystawę zwierzęta, zachowania zwiedzających, itp)
9. SHSRP zastrzega sobie możliwość wyproszenia z wystawy wystawcy i jego szczurów w sytuacji gdy stan zwierzęcia/ąt wskazuje ewidentnie na chorobę.
Pozostaje otwartą kwestia obecności lekarza wet. na wystawach i jeszcze to trochę potrwa, ponieważ chcielibyśmy aby był to lekarz z miasta w którym odbywa sie wystawa (w miarę możliwości), żeby był wspólny dla pozostałych małych ssaków obecnych na wystawie (myszy, świnki morskie, fretki, itd), a które nie objęte sa opieką lekarską lekarza "kociego/psiego".
Bel - Pon Cze 06, 2011 13:22
Viss napisał/a: | 1. Zaświadczenie weterynaryjne wystawione nie później niż 2 dni przed sobotą wystawową. Zaleca się w miarę możliwości dwie wizyty w odstępie tygodnia. | a ja nadal będę się upierać przy przymusowych dwóch wizytach (jedna miesiąc przed,druga na 2dni przed) w celu porównania kondycji fizycznej szczura.
Viss napisał/a: | 6. Każdy wystawca (wraz z osobami towarzyszącymi) zobowiązany jest do posiadania i używania własnego środka antybakteryjnego o jak najszerszym spektrum działania. | to też powinno być narzucone z góry (konkretny środek)
Anonymous - Pon Cze 06, 2011 13:31
believe_86, to sa propozycje, co prawda przedyskutowane już mocno, ale zawsze można dopisać. believe_86 napisał/a: |
to też powinno być narzucone z góry (konkretny środek) | narzucone z góry jest, czy narzucać też środek.. nie wiem. Prawde powiedziawszy jest ich bardzo dużo i większość ma takie samo spektrum działania (bakterie, wirusy, czasem grzyby). Można by zasugerowac kilka przykładowych.
AngelsDream - Pon Cze 06, 2011 13:32
Viss napisał/a: | Można by zasugerowac kilka przykładowych. |
Dobry pomysł.
Azi - Pon Cze 06, 2011 14:06
believe_86 napisał/a: | ja nadal będę się upierać przy przymusowych dwóch wizytach | słońce, upierać się możesz
AngelsDream, np. manusan, osmoza. Chodzi o to, że nie zawsze jeden środek jest dostępny.
AngelsDream - Pon Cze 06, 2011 14:31
Azi, ja wiem, ale nie każdy się zna.
EpKee - Pon Cze 06, 2011 16:02
Dokładnie, ja też bym przygarnął kilka nazw tych najbardziej polecanych
Bel - Pon Cze 06, 2011 16:19
Azi napisał/a: | słońce, upierać się możesz | Azi ja rozumiem, że w sprawie wystaw nie wiele mam do powiedzienia ale powiedz mi, że 2 wizyty nie mają sensu...
Nakasha - Pon Cze 06, 2011 16:23
believe_86, nie bardzo, bo jak szczur ma objawy na 1 wizycie, to to, że nie miał objawów dwa dni wcześniej o niczym nie świadczy. Wystarczy jedna wizyta, dzień - dwa przed wystawą.
Asmena - Pon Cze 06, 2011 16:29
Off-Topic: | No tak, ale zawsze można porównać stan szczura. Bo być może szczur, który dwa dni przed wystawą był 'zdrowy'- jeszcze miesiąc temu był jeszcze zdrowszy? I wtedy widać, że jednak nie jest zdrowy, a podupadł. |
Bel - Pon Cze 06, 2011 16:30
Nakasha, ja wolałabym dmuchać na zimne. Dodatkowa wizyta nie zaszkodzi. A jak sama napisałaś Nakasha napisał/a: | bo jak szczur ma objawy na 1 wizycie | i okaże się, że na końcowej wizycie nic nie ma to luz. A jeśli objawy nadal będą to wtedy powinno się go wykluczyć z wystawy. Lub na odwrót. Tak jak napisała Asmena.
Anonymous - Pon Cze 06, 2011 17:25
EpKee napisał/a: | Dokładnie, ja też bym przygarnął kilka nazw tych najbardziej polecanych | ok, dopiszemy w takim razie.
Jeśli macie się czuć bezpieczniej, to można dopisać drugą wizytę. Ale proszę pamiętać, ze w niektórych przypadkach bedzie was to sporo kosztowało.
babyduck - Pon Cze 06, 2011 17:35
Viss napisał/a: | Obowiązek dwutygodniowej kwarantanny przed wystawą dla zwierząt z importu, adopcji, sklepu, wpadki, itp oraz całego stada. | Nie czepiam się, ale pytam z ciekawości - jak to będzie egzekwowane/sprawdzane?
|
|
|