To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Nabiał w diecie szczurów - temat ogólny

Layla - Pon Sty 05, 2009 07:25

A moje nie dostają - szybko przebiałcza, jest w nim chemia (w smakowych głównie) i jest mnóstwo innych rzeczy, które mogę im dawać. A dawanie Danona to troszkę jak dawanie Megana jak dla mnie - jedno i drugie to syf :P
Anonymous - Pon Sty 05, 2009 10:03

Layla napisał/a:
A moje nie dostają - szybko przebiałcza, jest w nim chemia (w smakowych głównie) i jest mnóstwo innych rzeczy, które mogę im dawać. A dawanie Danona to troszkę jak dawanie Megana jak dla mnie - jedno i drugie to syf :P
Amen, nic dodać, nic ująć (w kwestii moich przekoanań). :D
Moje nie dostają nic z przetworów mlecznych, wyjątkiem jest jeden jedyny gerber-owoce z jogurtem, ale to dostaja dosłownie raz na pół roku.

Layla - Pon Sty 05, 2009 10:19

Ja w ogóle skłaniam się ku tezie, że takie bajery są kompletnie niepotrzebne. Jeśli chcemy dać coś słodkiego - są gerbery owocowe, pyszne. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy dajemy leki, wtedy to ja wszystkiego próbuję, byle by poszło :roll:
Anonymous - Pon Sty 05, 2009 10:56

Zgadzam się z tobą w pełnej rozciągłości. :D Chociaz u mnie akurat do leków idealny okazał sie miód - wszystkie go uwielbiają, wszystko w nim przejdzie.
Dory - Wto Sty 06, 2009 17:42

A ja dawałam Kici, jak była w ciąży z Baśniowymi codziennie Danona waniliowego i gerbery. Nie schudła podczas karmienia, maluszki zdrowe, później jadły z mamusią i proszę, jakie porosły :mrgreen:
Więc nie przesadzałabym, że to sam syf, ale rzeczywiście - zdrowemu, dorosłemu szczurowi lepiej dać inny smakołyk :)

pin3ska - Wto Sty 06, 2009 18:42

Moje dostaja jogurty, ale czescie kupuje im mozzarelle albo kefir. Z mozzarella latają po całej klatce - szał ciał :)
irmina85 - Pią Sty 09, 2009 11:24

ja wczoraj pierwszy raz dałam swoim trochę jogurtu do spróbowania, akurat był morelowy i jak na coś nowego to były całkiem mocno zainteresowane ;)
a z mozzarellą dzisiaj spróbuję :D

falka - Pią Sty 09, 2009 11:40

Nie wiem, czy mozzarella to dobry pomysł, często jest zanurzona w słonawej zalewie zamiast w serwatce. Sprawdźcie skład.
irmina85 - Pią Sty 09, 2009 12:14

spróbowałam tą zalewę i mimo, że w składzie jest sól to nijak nie smakuje solą...
moja poprzednia szczurzyca lubiła zwykły ser żółty, który też był słony...

falka - Pią Sty 09, 2009 13:25

to że szczur coś lubi to nie znaczy, że jest dla niego dobre - sera nie powinno się dawać
Anonymous - Pią Sty 09, 2009 14:10

moje szczury nie lubia sera :P
Oli - Pią Sty 09, 2009 19:33

Ja powiem tak - sery są tłuste, solone, wędzone, przyprawiane i jeden czort wie co jeszcze. :] To, że nam się ser nie wydaje słony wcale nie oznacza, że taki nie jest. Nasze kubki smakowe są większe od szczurzych, tak samo nasz organizm jest w stanie znieść więcej soli.

No a co do tego co kto lubi, to dzieci też najbardziej lubią cukierki, ale czy z tego powodu należy je im regularnie podawać? :]

irmina85 - Pią Sty 09, 2009 23:02

coś w tym jest co piszecie
chociaż przy poprzednim szczurze nie czytywałam tego forum, bo nie wiedziałam o jego istnieniu, i jadała dość często ser żółty bo to była jej ulubiona przekąska no i nic jej nie było, ale to wiadomo zależy od konkretnego szczura...

Anonymous - Sob Maj 23, 2009 23:33
Temat postu: Masło
Nie znalazlam takiego tematu.

Wlasnie ciocia mi napisala, czy wiem, ze maslo jest trucizna dla szczurow.
Moje szczury wprawdzie go nie dostaja, ale szukajac tematu znalazlam, ze ktos tam podawal leki z maslem.

http://www.vegan-welt.de/...html#Ergebnisse
info jest z tej strony.

Cytat:
Butter ist für Ratten absolut tödlich/

" Masło jest dla szczurow absolutnie smiertelne"

No i tu jest jeszcze w tabelce http://www.kira2oo2.ch/Tierqual/tierversuche.htm

Co o tym myslicie?

Oli - Sob Maj 23, 2009 23:49

no dobrze, ale należało by się dowiedzieć co jest zabójcze. no i może to być jak z czekoladą i psami - jest śmiertelna, ale w pewnych ilościach (tabliczka czekolady zabija psa ok. 25 kg).