Higiena i pielęgnacja - Ściółka z konopii
MadziaK - Nie Cze 12, 2011 08:11
Pyl napisał/a: | Kurcze, wyjdzie, że chwalę coś co nikomu nie pasuje, ale ja jestem bardzo zadowolona z Hugro.
Dla mnie to nadal najlepsza z dotychczas testowanych ściółek - choć jak widać, nie każdy musi mieć to samo zdanie
|
Zgadzam się z Pyl od jakiegoś czasu uzywamy Hugro i jedynym minusem jest o że bardzo się roznosi. Chłonie super spokojnie 2 tygonie mogę nie wymieniać przy 5 ogonach i nic nie czuć. Sypię dosyć grubą warstwę i wymieniam tylko ze względu na dużą ilość kupek.
Testowaliśmy tez lnianą z animali cenowo duzo lepsza ale jakościowo stanowczo przegrywa z Hugro. Jest ostra i nieprzyjemna w dotyku ma specyficzny zapach nie trzyma tak długo jak Hugro no i zapakowana w zwykłym worku wydaje mi się że mozna złapać od niej pasożyty.
sachma - Nie Cze 12, 2011 16:01
Ja zużyłam 100l hugro.. teraz kupiłam trociny (moje szczury były bardzo długo na trocinach bo na różne inne wynalazki zawsze wychodziło jakieś uczulenie..) na początku nie widziałam różnicy poza o wiele szybszym rozsypywaniem ściółki.. teraz jestem w szoku.. szczurom sprzątnęłam w piątek, dziś już czuje zapaszki z klatki.. na hugro zapaszki pojawiały się dopiero po 5-7dniach.. hugro ma moim zdaniem specyficzny zapach - ale o dziwo domownikom odpowiada o wiele bardziej niż troty - mi bardziej pasują troty nie pyli jakoś strasznie, szczurom na niej wygodnie. ten duży wór starcza mi na 3 klatki (tower dwie kuwety + casita) sypane bez oszczędzania, na dwa miesiące, a nawet trochę więcej niż dwa.. jedyne co mnie denerwuje że DLA mnie opłacalne jest kupienie od razu największej paki i niestety długo stoi otwarta, przez co traci swój zapaszek aaa no i ja sprzątam raz w tygodniu - mimo wszystko, mam smrodliwych chłopców - starsi panowie nie trawią już tak dobrze i mają miękkie smrodliwe kupki, młodsi dalej ustalają hierarchię i sikają na potęgę.. więc mimo że raz przetrzymałam dwa tyg i nie było źle to wolę sprzątać zanim zacznie śmierdzieć dwie panny w casicie mają sprzątane co 1.5-2tyg
pszczoła - Nie Cze 12, 2011 16:32
Ja już się przyzwyczaiłam do zapachu Hugro i nie jest źle, ale mam obawy czy chłopcy nie są na nią uczuleni. Przy następnym myciu klatki nasypię im Chipsi Ultra (wcześniej to mieli i nawet po 2 tygodniach nie śmierdziało) i zobaczymy czy im przejdzie. Z drugiej strony Hugro jest dla alergików więc nie powinno się nic dziać
Mao - Czw Lip 14, 2011 19:15
To i ja pozwolę sobie na kilka uwag po 3-tygodniowym stosowaniu.
Ściółka jest fajna, dziewczyny ją lubią. Zapach nie zabija, przynajmniej u mnie; po tygodniu zaczyna z klatki subtelnie jechać stajnią - mnie ten zapach jakoś specjalnie nie razi, do tego jest słaby
Natomiast latanie każdego dnia ze szczotą wokół klatki bywa denerwujące i nie wiem, czy nie wrócę później do drewnianego żwirku szkoda, bo poza tym jest w porządku.
Ira - Pią Lis 25, 2011 17:47
Odświeżę trochę temat
Viss napisał/a: | Cytat: | Wypróbowałyście już tą ściółkę z konopii Hugro? |
tak i kocham ją wielką, chyba odwzajemnioną miłością.
...Brak drewna iglastego dodatkowo jest ogromnym plusem...
Jest to najlepsza ściółka jaka miałam i zamierzam jej używac do śmierci.
Jest też tania, bo b. wydajna, worek 100l kosztuje 80 zł... |
Ja też ją kocham miłością wielką Dla mnie najważniejsze jest właśnie to, aby ściólka nie była z drewna sosnowego. Moim zdaniem najzdrowsza jest konopia, dodatkowo ja łaczę ją z drewnem bukowym.
Ja nie mam szczurków, tylko mam myszki , ale za to mam ich dużo, bo 21 dziewczyn więc ze zdrowiem i z zapaszkiem naszych pupili mamy podobnie
Gdzie kupujesz tą ściółkę w tak atrakcyjnej cenie? Ja kupuję w zooplusie, ale tam jest po 109zł
quagmire - Pią Lis 25, 2011 20:03
Ira, to najwyraźniej kiedyś była tańsza
lorelei - Śro Lis 30, 2011 23:50
Naczytałam się tych Waszych zachwalań, to i ja po wypłacie zamówię tę ściółkę i zobaczymy.
Pyl - Czw Gru 01, 2011 00:19
Charlotte, na wszelki wypadek poczytaj też o bukowej. Dużo osób, które używały lnianej i konopnej przerzuciło się na bukową.
smeg - Czw Gru 01, 2011 09:52
Ja naczytałam się o konopnej, zamówiłam i nie byłam zadowolona. Po pierwsze ma wyjątkowo dziwny zapach... Mnie na przykład przeszkadzał on bardziej, niż zapach szczurzych sików Poza tym ściółka fruwała po całym pokoju, hamaki były nią oblepione, mokre jedzenie też. Może jest to dobra alternatywa dla trocin, ale na pewno nie poleciłabym jej zamiast żwirku
Teraz zamówiłam bukową, żeby sprawdzić, czy rzeczywiście jest tak cudowna, jak wszyscy piszą
Skarpetka - Śro Sie 12, 2015 14:22
Z czym Wam się kojarzy zapach ściółki konopnej? Bo martwię się, czy moja nie zapleśniała.
Używałam (dla myszy) najpierw w zeszłym roku, potem przerwa, ostatnio znów wróciłam... i dopiero teraz wydaje mi się, że świeżo otwarta ściółka pachnie trochę grzybowo... i to nie jedna paczka, ale zamówione na raz. Firmy Markon.
Bmiroslaw - Czw Wrz 29, 2016 13:05
ja używam tradycyjnej i chyba nie będę nic zmieniał
alexola - Pon Lis 13, 2017 10:01
Moim zdaniem dobrym zamiennikiem dla siana jest pelet ze słomy. Też długo czegoś szukałam, ale uznałam, ze to jest najlepsza opcja w moim przypadku.
zizazu - Wto Lis 14, 2017 15:38
a tu ktoś dawała do teh innej ściółki link na zooplusie, masz moze tez?
Pyl - Wto Lis 14, 2017 16:37
alexola, zizazu, tutaj macie wątek o różnych ściółkach, w nim znajdziecie więcej informacji. Wątek, w którym piszecie dotyczy ściółki z konopi.
Pyl - Śro Lis 15, 2017 13:28
fudgi, jeśli chcesz reklamować tę ściółkę to przynajmniej rób to w odpowiednim dziale.
A przy okazji - link nie działa - "." na końcu jest nadmiarowa.
|
|
|