To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory

zuuzuushii - Pon Lis 09, 2009 19:50

mam pytanie:)
Czym różni się platinum od lavender ? Nie mogę znaleźć na to wyczerpującej odpowiedzi:)

Bel - Czw Lis 12, 2009 22:55

ok a czy mógłby ktoś powiedzieć mi jakich kolorów są moje szczurki?Skywalker ma jedno oko ciemno-czerwone drugie czarne...

[ Dodano: Czw Lis 12, 2009 23:05 ]
Osz kurcze...nie zauważyłam,że już jest osobny wątek w związku z pomocą przy ustaleniu rasy szczurka... :oops: przepraszam

Nakasha - Pią Lis 20, 2009 01:06

W skrócie, za Hawthornem.

Platinum: 2 kopie blue + 2 kopie minka + rozjaśnienie.

Lavender: 2 kopie english blue + 2 kopie minka, "blue-mink".

Skywalker to dumbo, standard, beige, blazed banded/hooded, odd-eye (a może mały husky?)

Drugi to dumbo, standard, black, blazed berkshire.

werosia7 - Sob Gru 19, 2009 15:30
Temat postu: A jakiej odmiany rasy
A jakiej odmiany rasy jest moja szczurkowa jak ja dostałam powiedziano mi tylko ze to szczur niebieski
Nakasha - Sob Gru 19, 2009 16:38

Szczury nie mają ras. ;) Jakiego koloru był ogonek, gdy był mały? Teraz jest już pojaśniały i ciężko stwierdzić, jaki ma kolor. ;) Ma znaczenie husky: kolor futerka szczurów o tym znaczeniu staje się z wiekiem coraz bardziej szary i siwy, czasem aż do bieli.
werosia7 - Nie Sty 10, 2010 18:07

Jakiej odmiany jest ta szara panna dodam ye cala jest szara
Nakasha - Nie Sty 10, 2010 18:09

werosia7, wygląda jak standard, american blue, jeśli nie ma białych plamek na brzuszku, to znaczenie self. :)
L. - Nie Sty 10, 2010 20:00

Przypominam o stronie dotyczące odmian szczurków napisanej po polsku:
http://www.ogonek.waw.pl/...y-szczurow.html

Co prawda są to szczątkowe informacje , ale taka podstawa na początek wystarczy dla szczurzych miłośników :wink:

kaszka97 - Wto Sty 19, 2010 14:53

http://www.fotosik.pl/pok...ab95b78ef8.html

http://www.fotosik.pl/pok...247b4816c5.html

MOze mi ktos powiedziec jaki to kolor, odmiana itp.? ;D Z góry dzięki ;>

EpKee - Wto Sty 19, 2010 14:57

Standard (uszy), Standard (sierść), Black (kolor), Husky (znaczenie) ... jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
luka - Pią Sty 22, 2010 12:03

Witam. Moglby mi ktos pomoc w ustaleniu odmiany tego siwego szczorka?Nie jest moj. Kolezanka kupila go i powiedziano jej, ze ma piec, szesc tygodni. Nie chce mi sie wierzyc, ze juz tyle ma. Dla porownania zrobilam mu zdjecie z moim dwutygodniowym maluchem (ten bezowy). Jak myslicie jaki to kolor i w jakim jest wieku? a i ta siersc jest tez jakas inna ?
wuwuna - Pią Sty 22, 2010 12:34

luka, mała niewyraźna fota. Ta kruszynka nie ma więcej jak 2,5 tygodnia a jej kolor to american blue, sierść nie widać, ale najprawdopodobniej rex. Jak dasz lepszą fotę to dostaniesz pewniejsze informacje o jej odmianie.
luka - Pią Sty 22, 2010 14:26

tak wlasnie myslalam, ze jest duzo mlodszy. Nie rozumiem jak mozna oddac tak malego szczurka od matki :/ Mam jeszcze jedno pytanie czym go karmic? Jezeli jest jeszcze taki malutki to moze go czyms specjalnym dokarmiac? Bo chudy jest strasznie. Tylko skora i kosci.
wuwuna - Pią Sty 22, 2010 19:14

luka napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie czym go karmic?
kaszki dla niemowląt, gerberki mięsne z makaronem, oliwą, ziołami, ryżem. Nutridrinkiem (do kupienia w aptece, różne smaki cena koło 8 zeta) lub royale convalescence do kupienia w sklepie zoologicznym cena podobna, w formie puszki mięsnej lub proszku do rozmieszania z wodą. Nutri należy podzielić na małe porcje i zamrożić, żeby nie stracił swojej wartości.
cytryn007 - Pon Lut 15, 2010 09:36

A ja mam pytanie czy mógłby ktos wypisać barwy siersci które nierozerwalnie wiążą się z kolorem oczu głównie chodzi mi które barwy zawsze mają jasne oczy