Klatki i wyposażenie - Higiena klatki
Niamey - Pią Gru 30, 2011 19:48
To raczej na pewno nie jest tektura - widziałam mnóstwo CN, wyłożonych polarem, to u nich bardzo popularna metoda.
zuzka-buzka - Pią Gru 30, 2011 21:21
smeg napisał/a: | Jak dla mnie to na tym filmiku jest polar na półkach, tylko że w takim "tekturowym" kolorze Na innych piętrach jest innego koloru i wtedy widać wyraźniej. |
Uff, a myślałam, że tylko mi to nie wygląda na tekturę Na początku tak się wydaje, ale jak się dobrze przyjrzeć to jednak nie. Mimo wszystko takie polarki też kłopotliwe, chyba, że ktoś ma cudne szczury-anioły i siusiają tylko do kuwet
Niamey - Pią Gru 30, 2011 21:46
Przy bardzo dużej klatce i relatywnie niedużej ilości szczurów może to być całkiem fajne rozwiązanie. Pod spód można dać jakieś podkłady higieniczne, ale chyba po prostu robi się pranie co 2-3 dni, a w międzyczasie sprząta kupy małym, ręcznym odkurzaczem. (Swoją drogą, wie ktoś gdzie taki kupić?).
Zauważcie, że ten wielki CN jest tylko na cztery dziewczynki, ile one mogą nabrudzić?
Martini - Pią Gru 30, 2011 23:22
Odkurzacze w sklepach typu Saturn, Media Markt, jest kilka rodzajów:)
Ja mam właśnie taki system - polar, odkurzacz, szmata/ szczota na co dzień, raz na tydzien wyjecie kuwety i umycie. Kocham moja klatkę. No i moje czyscioszki, które zazwyczaj kupkaja do kuwetki ze zwirkiem plus w jedno miejsce na dolnym piętrze, co znacznie ułatwia mi życie. Dzisiaj właśnie kupilam pasujacy rozmiarowo plastikowy polmisek, z którego zrobię drugi kibel - mam nadzieje, ze ogonki zalapia.
majlena - Śro Mar 14, 2012 01:13
nubijka napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=3WGSzShAvqQ&feature=related | tylko 1klateczka? pfff... zobaczcie TU
Niamey napisał/a: | Przy bardzo dużej klatce i relatywnie niedużej ilości szczurów może to być całkiem fajne rozwiązanie. Pod spód można dać jakieś podkłady higieniczne, ale chyba po prostu robi się pranie co 2-3 dni, a w międzyczasie sprząta kupy małym, ręcznym odkurzaczem. (Swoją drogą, wie ktoś gdzie taki kupić?). |
materiał (polar czy inny grubszy) na półki to rewelacyjna sprawa. wyciągasz, kładziesz nowy, brudny pierzesz razem z hamakami i szmatkami
Niamey napisał/a: | Zauważcie, że ten wielki CN jest tylko na cztery dziewczynki, ile one mogą nabrudzić? |
ejjj ja planuję (a co z tego wyjdzie?) CN lub royalka na 4panny (z czego 2prawie w drodze do mnie)
Martini napisał/a: | Odkurzacze w sklepach typu Saturn, Media Markt, jest kilka rodzajów:)
Ja mam właśnie taki system - polar, odkurzacz, szmata/ szczota na co dzień, raz na tydzien wyjecie kuwety i umycie. Kocham moja klatkę. No i moje czyscioszki, które zazwyczaj kupkaja do kuwetki ze zwirkiem plus w jedno miejsce na dolnym piętrze, co znacznie ułatwia mi życie. Dzisiaj właśnie kupilam pasujacy rozmiarowo plastikowy polmisek, z którego zrobię drugi kibel - mam nadzieje, ze ogonki zalapia. |
a jak nie odkurzacz, to są takie mini miotełki z szufeleczką w sklepach gospodarczych, łatwo taką operować w klatce.
moje też zazwyczaj kupkają do kuwety. chwała im za to
Martini, załapią, tylko wrzuć im tam kilka kupek i granulatu ze starej toalety[/u][/b]
Martini - Śro Mar 14, 2012 01:18
majlena napisał/a: | Martini, załapią, tylko wrzuć im tam kilka kupek i granulatu ze starej toalety |
Nic z tego. Grzecznie kupkają do kociej kuwety na górze, kibel na dole mają w poważaniu i kupkają obok. Kilka delikwentek grzecznie robi, gdzie powinno i to tyle Ale przynajmniej wszystkie kupy mam w jednym miejscu.
majlena - Śro Mar 14, 2012 06:14
Martini napisał/a: | majlena napisał/a: | Martini, załapią, tylko wrzuć im tam kilka kupek i granulatu ze starej toalety |
Nic z tego. Grzecznie kupkają do kociej kuwety na górze, kibel na dole mają w poważaniu i kupkają obok. Kilka delikwentek grzecznie robi, gdzie powinno i to tyle Ale przynajmniej wszystkie kupy mam w jednym miejscu. |
lepiej, że na dole.
moja Nutka ostatnio taki pokaz dała, że aż mi szczęka opadła. bezczelnie na moich oczach odwróciła się tyłkiem, stanęła przy ściance, podniosła łapę i genialnie z najwyższej półki się odlała. pięknie się wszystko rozbryzgało na kratkach ścianki. ale dywanik na półce czysty...
nubijka - Śro Mar 14, 2012 06:51
"majlena: tylko 1klateczka? pfff... zobaczcie TU"
majlena- mój załącznik ma obrazować nietypowe rozwiązanie w utrzymywaniu czystości w klatce...a nie jej wielkość i urządzenie- bo to inna kwestia
A co do tego filmiku- to jest hard core...ale swoją drogą jak zapewnić trochę czasu dla każdego z tych kilkudziesięciu szczurów?
AngelsDream - Śro Mar 14, 2012 09:42
nubijka napisał/a: | A co do tego filmiku- to jest hard core...ale swoją drogą jak zapewnić trochę czasu dla każdego z tych kilkudziesięciu szczurów? |
Wahadłowo. Wykonalne, ale zwyczajnie trudne.
Wygodna do sprzątania klatka to coś, na czym najbardziej korzystają... szczury. Z ciekawości podpytujemy różne osoby, ile zajmuje im całe sprzątanie. Oczywiście pytamy o jedną klatkę, chętnie na kilka szczurów, żeby była jakaś skala. Wychodzi na to, że dzięki przeróżnym patentom Michała oszczędzamy na sprzątaniu prawie półtorej godziny - ten czas możemy podarować chłopakom. Miłe, wygodne i nie zniechęca. Wszystko ma jakieś wady, jasne. Tu nie ukrywam, że nasz naścienny potwór też je posiada i np. Asaurusowi lepiej wychodzi obsługa swojego dzieła - ja zawsze sprzątam wolniej albo nie w takiej kolejności. Pewnie też znalazłyby się szczury oburzone taką ilością prętów. Na wszelki wypadek panowie dostają ode mnie sporo polarków/ręczników materiałowych, a przez ostatni miesiąc zamiennie dwa swetry na dolny poziom. Kto rządzi swetrem, rządzi kratką. Przy czym, gdybyśmy nadal sypali do kuwety trociny, wymiękłabym przy czyszczeniu polaru i wełny.
mmarcioszka - Sob Wrz 20, 2014 18:03
Hooda, co ile pierzesz wszystko, żeby nie śmierdziało?
Hooda - Sob Wrz 20, 2014 18:18
Dziękuję
mmarcioszka - Jak miałam 2 szczury to co 5 dni wystarczyło, ale przy pięciu muszę max co 3
limomanka - Sob Wrz 20, 2014 21:26
Przerzuciłam posty z uwagi na sprzątanie tematu "Nasze klatki".
Szczurówka - Czw Lut 12, 2015 00:46
Nie wiem czy to w dobrym temacie, najwyżej proszę o przeniesienie
Chciałam wam polecić fajny płyn do czyszczenia szczurzych plastikowych elementów
klatki oraz kuwet PutzMeister Uniwersalny płyn do czyszczenia Bardzo dobrze czyści i odsmradza
Wystarczy psiknąć parę razy rzecz którą chcę się wyczyścić, potem ją szorujemy i na końcu opłukujemy ją w wodzie i dokładnie wycieramy do sucha
Devona - Czw Lut 12, 2015 12:44
Szczurówka, znam ten płyn i ostrzegam, że to bardzo silny środek i trzeba naprawdę dokładnie wypłukać szczurze wyposażenie po umyciu!
Emilia - Czw Lut 12, 2015 21:29
Szczurówka, sama ciepla woda nie wystarczy? Ja myje wszystko co plastikowe pod prysznicem, troche ewentualnie szoruje jakas szczotka jesli cos sie przykleilo za mocno (albo zdrapuje paznokciem, ekhehem ) , klatke i kuwete oraz nieruchome elementy myje co tydzien ciepla woda z octem jablkowym - nie wolno dodawac za duzo, wtedy zapach ulatnia sie po chwili a sam ocet jest bakterio- grzybo- i zapachobojczy a zarazem niegrozny dla szczurkow i bezpieczny dla srodowiska.
|
|
|