Rozmnażanie - Jak się przygotować na ciążę i poród samicy?
Bema - Pon Paź 06, 2008 06:43
polegalu, trzymamy kciuki za Preckę
anwet - Sob Kwi 04, 2009 15:18 Temat postu: Samica w połogu - opieka nad nią i młodymi Witam.
Wspaniałą sprawa, te zdjęcia.. Porównując brzuszki, nasza Szyfcia jest tak w 16-17 dniu ciąży..
I teraz powtarzające się pytania:
Lepiej zostawić domek, czy tak jak było na zdjęciach - lepsze chusteczki..
Drugą samiczkę zostawić, czy zabrać? One razem śpią, razem się bawią, w zasadzie wszystko robią razem.. Pech chce, że Szyfcia będzie rodziła we Wielkanoc - czyli poza aktualnym miejscem pobytu ( studiujemy w Olsztynie - mieszkamy gdzie indziej)..
Zastanawiamy się, czy na święta Współlokator zabiera Szyfcię ( mieszka bliżej niż ja) a ja Indirkę, czy jednak on będzie miał obie dziewczynki i w którymś momencie ( tylko w którym?) je połączy.. No trochę się martwię też przewożenia mamy z maluszkami po świętach znów we właściwe miejsce pobytu, ale miejmy nadzieję że wszystko będzie dobrze..
Layla - Sob Kwi 04, 2009 15:31
anwet, na Twoje pytania są odpowiedzi w innych tematach. Dlaczego szczurzyca zaszła w ciążę? Samica nie powinna wyjeżdżać przed samym porodem w obce miejsce
PS Zastanów się nad uśpieniem młodych, choć wiem, że to trudne.
L. - Sob Kwi 04, 2009 15:37
anwet, oodzielić jak najszybciej drugą pannę. będzie denerwować koleżankę i ją dodatkowo stresować.
jeśli domek jest na tyle duży, że będzie mogła w nim się na tyle przemieszczać podczas porodu, aby nie podeptać małych to zostaw, jak za mały to daj dużo chusteczek, ligniny, kawałków polaru.
a samiczkę dołącz do niej najwcześniej jak malce skończą 3 tygodnie. ale rób to powoli. tzn. najpierw wspólne wybiegi, potem 2-3 godziny razem. i jak mamuśka nie będzie się wyraźnie stresować, a koleżanka nie będzie się znęcać nad malcami to je razem zostaw. jak będą jakieś oznaki agresji, poczekaj, aż chłopcy skończą 4,5 tyg. i jak bedziesz musiała ich oddzielić od matki to dołącz samiczkę do drugiej samiczki jakbyś je łączyła standardowo.
aby wozić maluchy muszą mieć one skończone minimum 2 tygodnie. tj. otwarte oczka itp.
kiedy malce nie są jeszcze dobrze ofutrzone i mają zamknięte oczy samica przeżywając głębszy stres może je nawet zjeść - rzadko kiedy tak się zdarza, ale jeśli do takich rzeczy dochodzi to przed 2 tygodniem.
również lobbuję za uśpieniem młodych, ale nie jestem w stanie cie do tego zmusić.
twoja decyzja. wiedz, że w olsztynie nie ma tak wielu szczuromaniaków. więc ewentualnie inne miasta. ale teraz i tak jest przesycenie takimi wpadkowymi/niespodziankowymi miotami i naprawdę trudno znaleźć domek.
**
w razie ciążowych kłopotów służe pomocą...
anwet - Sob Kwi 04, 2009 15:56 Temat postu: poród- ciąża niespodzianka Ja to już gdzieś - wydaje mi się- pisałam..
Szyfcia była dokupiona miesiąc po mojej pierwszej dziewczynce- Indirze, jako stadna koleżanka.. Jak się okazuje "z wkładką". W sumie nie było do końca wiadomo czy na pewno, ale jak dzisiaj zobaczyłam zdjęcia z ciąży to mi tak gdzieś na 16 - 17 dzień ciąży wygląda..
Jak się czyta o tych 15 - 16 maluchach, to się faktycznie włos na głowie jeży.. póki co, łudzę się, że może nie będzie więcej jak kilka.. :-/ no sama nie wiem.. ze dwie samiczki myślę że mogłabym zostawić, ale resztę.. nie wiem.. jeszcze naprawdę nie wiem.. Póki co przeprowadzam wywiad środowiskowy wśród znajomych i wszystkich przekonuję, jak to fajnie mieć szczura.. a najlepiej dwa..
Dziękuję za rady
Master1988LBN - Sob Cze 19, 2010 11:47 Temat postu: Pytanie Witam
Mam takie pytanie które dotyczy młodych i samicy.
Czy można zmieniać trociny samicy z młodymi jak mają 7 dni(około)?
Jeśli tak to jak z tym postępować aby nie było żadnych konsekwencji.
poprawiłam - czerwony kolor jest zarezerwowany dla moderacji
Niamey
[ Komentarz dodany przez: Layla: Sob Cze 19, 2010 13:06 ]
A ja scaliłam z istniejącym tematem we właściwym dziale.
Mangusta - Sob Cze 19, 2010 14:44
to zależy głównie od tego w jakich jesteś "stosunkach" z samicą. jeśli Ci ufa to nie powinno być problemu, ale dla pewności ja bym zostawiła gniazdo w spokoju.
L. - Nie Cze 20, 2010 00:03
nie no zazwyczaj po 8 dniu już można spokojnie zmieniać całą ściółkę w klatce. nie przesadzajmy
aczkolwiek warto w gnieździe zostawić kilka szmatek ze starych zapachem.
Niamey - Nie Cze 20, 2010 10:34
a czy trociny nie są odradzane przy samicy z małymi?
nezu - Nie Cze 20, 2010 13:41
Off-Topic: | coz, wlasciwie wszystko moze stanowic zagrozenie dla klusek, scinki i szmatki tez.
ja mialam to szczerze mowiac w nosie i w gniezdzie zawsze byly chipsi.
do niektorych malcow sie przyklejaly, ale raczej nie byly przyczyna ran czy smierci kluski, wiec nie uwazam zeby odradzanie ich bylo rozsadne.
jedyny warunek jest taki, zeby byly miekkie. i ze znanego zrodla.
w przeciwnym wypadku nalezy tez odradzic scinki chusteczek higienicznych (przyklejaja sie do maluchow i moga zakleic im pyszczki) jak i scinki materialowe (siepiace sie, duszace nitki i matka, ktora moze wygryzc w nich dziure, zas maluch moze sie potem w tej dziurze zaklinowac i zwyczajnie udusic).
i tym sposobem jedynym bezpiecznym wyjsciem bylby goly plastyk kuwety, a to, sorki... mija sie z celem... |
odpowiadajac zas na zadane pytanie.
tak, mozna, jezeli samica nie ma do ciebie zaufania, dobrze zostawic obreb gniazda nienaruszony i wymienic je tylko w pozostalej czesci kuwety, jesli ci ufa, zostaw z garsc starych trocin z gniazda wokol maluchow i powinno byc dobrze...
Nakasha - Pon Cze 21, 2010 00:36
Off-Topic: | Ja dawałam maluchom różne podłoża, ale najlepiej sprawdzają się u mnie miękkie trociny chipsi, jednowarstwowe, grube ręczniki papierowe i niestrzępiące się, również miękkie kawałki bawełnianej ścierki i polarków. |
I jak kluski mają już te 7 - 8 dni to można zmienić im trociny, tylko właśnie warto zostawić trochę w samym gnieździe, aby pozostał znajomy zapach. Jeśli samica próbuje odgryźć palce można ją na czas sprzątania wypuścić na krótki wybieg.
mal - Śro Sie 18, 2010 08:55
moja szczurowa trzy dni temu właśnie urodziła maluszki ,tak szczelnie je zapakowała ,że mam nadzieje ,ze nie udusiła je przy okazji,w sumie ma 8 maluszków ...
wuwuna - Śro Sie 18, 2010 08:57
mal, dlaczego urodziła. Dlaczego doprowadziłaś do kolejnych szczurów na tym świecie?
mal - Śro Sie 18, 2010 09:12
wuwuna, skąd wiesz ,że doprowadziłam
po prostu kupiłam "kinder niespodziankę" nie wiedząc o tym ,no i skoro są już na świecie to trzeba się nimi zająć
Sysa - Śro Sie 18, 2010 15:25
mal, skoro to kinderniespodzianka to jakim cudem okresliłaś dzień ciązy z dokładnością co do dnia?
|
|
|