To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Anonymous - Pią Lip 13, 2007 13:44

No to mleko nie. Thx falka, po raz kolejny.

Jest gdzieś napisane ile powinny pić szczury na dobę? A jak nie to ile?

falka - Pią Lip 13, 2007 13:50

Sztwiara, to zależy od indywidualnych preferencji szczura, ilość zmienia się też w zależności od tego czy podajesz inne "mokre" jedzenie. U mnie wyraźnie dużo pije Skrętka (od zawsze) i widać to przy porównaniu do innych szczurków :)

Wydaje mi się, że piją nie więcej niż 15ml dziennie - chciałabym żeby inni oszacowali swoje zużycie wody, może dojdziemy do sensownych wniosków :)

AngelsDream - Sob Lip 14, 2007 12:50

Cytat:
Dzienne spożycie wody: 8-11 ml/ 100 g masy ciała

UZi - Śro Sie 01, 2007 17:22

Moje lubią piwo, wino, wodę, mleko, kakao. ;) Grunt, żeby było zimne i mokre. :-)
Anonymous - Śro Sie 01, 2007 17:30

UZi, mam nadzieję, że nie poisz ich alkoholem regularnie...
A kakao jest bardzo niezdrowe ze względu na zawartość czekolady, która da zwierząt jest raczej zabójcza (wątroba).

Paula. - Czw Sie 02, 2007 08:07

Ja mojej nowo nabytej pannie Paskudzie (nie nazwałabym jej inaczej, za to obsikanie mnie przy wyborze:) ja jej tu ocalam jej ogon a ona na mnie sika :roll: )
dosypuję dwa razy w tygodni vibovit waniliowy, jakoś nie narzeka a wręcz przeciwnie chyba jej smakuje :lol1:

Layla - Czw Sie 02, 2007 08:13

Dwa razy w tygodniu vibovit? A to nie jest za często? O_o Ja zdrowym szczurom daję raz na tydzień, półtora. Teraz dziewczynkom częściej, bo betka jest chora.
Paula. - Czw Sie 02, 2007 08:27

A można przedwakować czy coś? myślałam że można często podawać i nie szkodzi :shock:
Layla - Czw Sie 02, 2007 08:40

Nie mówię, że szkodzi, ale jest to duża dawka witamin. Nie wiem, czy szczury miewają hiperwitaminozę, ale ja zdrowym szczurkom daję raz w tygodniu lub rzadziej. Niech się może ktoś bardziej obeznany wypowie ;) Uważam też, że lepiej dawać dużo witamin w warzywkach a jak najmniej sztucznych witamin :)
myszka145 - Czw Sie 02, 2007 08:42

Moje szczurki uwielbiają granulowana herbatkę Bobo Vity - ziołową. Vibovit dla niemowlat tez popijają i okresowo soczki Kubusie zmiesznae z wodą :) .
Anonymous - Czw Sie 02, 2007 12:37

Moja Lolcia wczoraj dostala mleko dla kotow, tak jej posmakowalo ze zapomniala o swojej rujce ;)
Anonymous - Wto Sie 28, 2007 21:17

A co z woda sprzedawana w sklepie? Niby specjalna dla gryzoni, co o niej sadzicie?
Anonymous - Wto Sie 28, 2007 22:41

welcometomylife, masz na myśli nager-trank? Sprecyzuj.
Anonymous - Wto Sie 28, 2007 22:55

Viss , tak tak dokladnie to :)
Anonymous - Wto Sie 28, 2007 23:28

Chyba sachma to kupowała. Podpytaj :wink: