To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty adoptowane - Mnóstwo szczurów w różnym wieku ma już domy, Wrocław

Licho - Śro Kwi 17, 2013 07:43

Nie na 100%, ale możliwe, że będę mogła pomóc w transporcie do Warszawy. Jak będę wiedziała więcej, dam znać.
Fea - Śro Kwi 17, 2013 08:35

Słuchajcie, dobrze byłoby zrobić jakąś zbiorczą listę szczurów które mają już tymczasy, na allo i na orgach, bo nie wiem co już zostało zaklepane do adopcji a co nie. Niebieskie mają największe branie, więc nie chciałabym, żeby ktoś się nastawił i przygotował, a tu lipa. Postaram się za chwilę to ogarnąć.
nimka - Śro Kwi 17, 2013 08:37

Fea napisał/a:
Słuchajcie, dobrze byłoby zrobić jakąś zbiorczą listę szczurów które mają już tymczasy, na allo i na orgach, bo nie wiem co już zostało zaklepane do adopcji a co nie. Niebieskie mają największe branie, więc nie chciałabym, żeby ktoś się nastawił i przygotował, a tu lipa. Postaram się za chwilę to ogarnąć.

te moje dwa niebieskie będą do adopcji z Warszawy ;)
(o ile oczywiście kobieta złapie tą jedną uciekinierkę)

Fea - Śro Kwi 17, 2013 08:54

Mam nadzieję, u mnie też się te maluchy rozlazły i to dobra połowa, wyławiałam je spod szafy.

[ Dodano: Sro Kwi 17, 2013 10:47 ]
Ok, w razie czego proszę o poprawki, będę edytować.

Siouxie, szczury.org - dorosła niebieska samiczka

nimka /a-nimka - 5 małych samiczek: 1 albinos, 2 niebieskie, 2 czarne

Malachit, szczury.org - kilka małych samic?

kto bierze szczury do Elbląga? zgubiłam się

AdaK, alloszczur - wstępnie dwie dorosłe szczurzyce?

klauduska, alloszczur - ?

Mai-ah - Śro Kwi 17, 2013 11:50

Niepokoi mnie jedna sprawa. Fea, wydaje Ci się że to wszystkie szczury, czy jesteś pewna że to wszystkie szczury od tego terrarysty? Masz możliwość nasłać kogoś żeby sprawdził, czy nie zostawił sobie parki? I najlepiej wydębił od niego jakieś zobowiązanie na piśmie, ze nie będzie miał szczurów a tym bardziej nie będzie ich rozmnażał? Ewentualnie jakoś wydębić od niego info przez telefon w najgorszym wypadku? Nie tak dawno miałaś akcję z podrzuceniem Ci mnóstwa szczurów, teraz odebrałaś mnóstwo szczurów. Nasuwa się pytanie czy ta wcześniejsza podrzutka nie była od tego samego kolesia. I czy za kilka miesięcy nie będzie w związku z tym "powtórki z rozrywki"...
nimka - Śro Kwi 17, 2013 12:03

Fea napisał/a:

klauduska nie

klauduska - Śro Kwi 17, 2013 12:11

Mai-ah, a co to pisemne zobowiązanie ma dać tak naprawdę? Co mu zrobisz, jak kolejny raz rozmnoży na potęgę?
Fea napisał/a:

ja musiałam zrezygnować

Mai-ah - Śro Kwi 17, 2013 12:16

klauduska, nie wiem :( po prostu się martwię i kombinuję

teoretycznie nie można rozmnażać zwierząt poza zrzeszoną hodowlą, taki świstek z jego podpisem byłby jakimś tam dowodem jakby co może.

nimka - Śro Kwi 17, 2013 12:25

Mai-ah napisał/a:
teoretycznie nie można rozmnażać zwierząt poza zrzeszoną hodowlą, taki świstek z jego podpisem byłby jakimś tam dowodem jakby co może.

nie można chyba sprzedawać nierodowodowych

rozmnażać można...

Mai-ah - Śro Kwi 17, 2013 12:34

nimka, fakt, masz rację :(
mmarcioszka - Śro Kwi 17, 2013 13:04

Mai-ah napisał/a:
Niepokoi mnie jedna sprawa. Fea, wydaje Ci się że to wszystkie szczury, czy jesteś pewna że to wszystkie szczury od tego terrarysty? Masz możliwość nasłać kogoś żeby sprawdził, czy nie zostawił sobie parki? I najlepiej wydębił od niego jakieś zobowiązanie na piśmie, ze nie będzie miał szczurów a tym bardziej nie będzie ich rozmnażał? Ewentualnie jakoś wydębić od niego info przez telefon w najgorszym wypadku? Nie tak dawno miałaś akcję z podrzuceniem Ci mnóstwa szczurów, teraz odebrałaś mnóstwo szczurów. Nasuwa się pytanie czy ta wcześniejsza podrzutka nie była od tego samego kolesia. I czy za kilka miesięcy nie będzie w związku z tym "powtórki z rozrywki"...

I to jest powód dla którego nie widzę sensu w dalszej pomocy...
Tutaj już jest DT i skoro wziął na siebie tyle ogonów, to jest niepoważny.

Trzymam kciuki, żeby szczury miały jak najlepiej tam, gdzie są czy będą, bo one nic nie zawiniły.

_ogonek_ - Śro Kwi 17, 2013 16:43

Fea napisał/a:
AdaK, alloszczur - wstępnie dwie dorosłe szczurzyce?

z naciskiem na wstępnie, na tą chwilę trwają negocjacje :/

Jeśli chodzi o to czy sprzedawać można czy nie, tak naprawdę jeśli dobrze się orientuję, to ustawa reguluje jedynie sytuację prawną psów i kotów, nie ma ani słowa o zwierzętach innych,
Zabrania się wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli, co nie dotyczy schronisk i organizacji społecznych o celu ochrony zwierząt (10a.1.3, 10a.5).
Zabrania się nabywania psów i kotów poza miejscami ich hodowli (10b.1.2, 10b.2).

Rozmnażać zwierzęta domowe na sprzedaż będą mogli członkowie organizacji "związanych z hodowlą" (10a.2, 10a.6).

No chyba, że ten paragraf się jakoś podciągnie pod szczury, ale różnie może być.
Poza tym założenie takiej organizacji to banal tak naprawdę...

nimka - Śro Kwi 17, 2013 16:57

Wstępnie mam transport na jutro, o 6 rano wyjazd, z Wrocławia bezpośrednio do Warszawy dla moich.
Koleżanka tej pani jedzie busem.

Fea - Śro Kwi 17, 2013 22:38

Cytat:
Fea, wydaje Ci się że to wszystkie szczury, czy jesteś pewna że to wszystkie szczury od tego terrarysty? Masz możliwość nasłać kogoś żeby sprawdził, czy nie zostawił sobie parki? I najlepiej wydębił od niego jakieś zobowiązanie na piśmie, ze nie będzie miał szczurów a tym bardziej nie będzie ich rozmnażał?
Sądzę że wszystkie, facet mnie prawie po rękach całował jak zabrałam te tłumy. Ale tak, wyślę znajomą, a dla pewności sama mu jeszcze zrobię nalot, będę tam za jakieś dwa tygodnie po resztę rzeczy. Będę miała sytuację na oku.
nimka - Śro Kwi 17, 2013 23:52

Fea napisał/a:
Cytat:
Fea, wydaje Ci się że to wszystkie szczury, czy jesteś pewna że to wszystkie szczury od tego terrarysty? Masz możliwość nasłać kogoś żeby sprawdził, czy nie zostawił sobie parki? I najlepiej wydębił od niego jakieś zobowiązanie na piśmie, ze nie będzie miał szczurów a tym bardziej nie będzie ich rozmnażał?
Sądzę że wszystkie, facet mnie prawie po rękach całował jak zabrałam te tłumy. Ale tak, wyślę znajomą, a dla pewności sama mu jeszcze zrobię nalot, będę tam za jakieś dwa tygodnie po resztę rzeczy. Będę miała sytuację na oku.

Przynajmniej trzeba spróbować z nim porozmawiać na temat teorii rozrodu szczurów - że maluchy oddziela się w wieku 4,5 tygodnia, że rujki są bezobjawowe najczęściej i powtarzają się co kilka dni, że tuż po porodzie samica ma kolejną ruję.
Nawet jeśli zamierza rozmnażać (on na karmę dla swoich węży?) to żeby robił to z głową i w ilości takiej jakiej potrzebuje.
Oczywiście nie popieram, ale... lepiej przecież żeby miał świadomość jak to robić pod kontrolą.

No chyba, że rzeczywiście są to ostatnie szczury jakie w życiu miał. Oby.

[ Dodano: Czw Kwi 18, 2013 13:32 ]
Przesyłka przyszła :)

Mamy 2 białe, 2 niebieskie i jedno czarne.

Czarnemu wyskoczyły znienacka jajka :roll:
Siedzi chłopaczek z moim Czesławem, który się kuruje po pogryzieniu przez Stefana.
Czesiu dobry szczur jest. Zaopiekuje się maleństwem.

W wieku są różnym.
Czarne na oko 3,5-4 tygodnie albo zabiedzony starszy. Jajca widać ładnie. Najbardziej przestraszony.

Dwie białe na oko 5-6 tygodni, może nawet 6,5. Białe różnią się tym, że jedna ma naderwane (ale zagojone) ucho, a druga nie.
Dwie niebieskie ok. 4-5 tygodni. Niebieskie różnią się posiadaniem i nieposiadaniem białej plamki na brzuchu ;)

Z tym, że nie za bardzo u wszystkich widzę pochwę :roll:
Dlatego dziś wieczorem przy okazji operacji mojej szczurzycy odwiedzą PulsVet :roll:

edit: już widzę pochwę :lol1: musiały się jakoś ze stresu zacisnąć jak patrzyłam niedawno. Teraz widać. Ufff......

Mam ogromną ochotę na tą niebieską z białym brzusiem na stałe :oops:
I białą bez naderwanego ucha - nie mówcie, że są identyczne - różnią się wyrazem pyszczka :mrgreen:
Tylko wtedy jeszcze przez jakiś czas bym miała 6 szczurów na stałe :roll: (w tym dwa 2-letnie)

edit: chłopczyk siedzi mi od kilkunastu minut w dłoni. Boże, jaki on grzeczny! Zmieniam więc zdanie: nie jest płochliwy, po prostu wtedy jednorazowo się wystraszył. A teraz zachowuje się jak prawdziwy szczur-misiek :mrgreen: