To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Owoce i warzywa - czy mogę dać?

Anonymous - Nie Mar 06, 2011 15:41

Zastanawiam się nad zasianiem w klatce , jakiejś trawki albo rzeżuchy co o tym sądzicie ? Czy można w ogóle takie coś da ogonom ? (Jeśli zadałam w złym miejscu pytanie , to proszę o przeniesienie :oops: )
Grucha - Nie Mar 06, 2011 16:30

bańka, nie uda ci się wyhodować żadnej roślinki w klatce więc szkoda zachodu. Jeśli tylko wsadzisz ziemie z nasionami do klatki to szczury ją przekopią i przeorają a cała ziemia znajdzie się wokół klatki :)
karraska - Nie Mar 06, 2011 16:37

bańka, rzeżuchę to jedynie na parapecie, trawkę też. Ogonki się zajadają. :mrgreen:
Anonymous - Wto Mar 08, 2011 21:10

Grucha, karraska, dziękuję za odpowiedź , mam właśnie zamiar zasiać (na parapecie :P ) dziewczynom jakieś zielsko ;}
karraska - Wto Mar 08, 2011 21:38

bańka, jeśli chodzi o kiełki to chyba można wszystkie, które są na liście warzyw bezpiecznych dla szczurków. Polecam wysiać na gazie - ładnie się ukorzenia.
miss kludiik - Wto Maj 31, 2011 18:23

Czy ktoś może mi powiedzieć jak jest z tymi truskawkami? można czy nie można ich dawać bo już się pogubiłam :oops:
a jest już sezon na truskawy i tak się zastanawiam czy moje Kochasie też mogą dostać odrobinkę jako sezonowy przysmak?? ;D

Anonymous - Wto Maj 31, 2011 19:03

Dlaczego się pogubiłaś? Jak wół stoi, że można. ;)
miss kludiik - Wto Maj 31, 2011 20:44

Viss, bo trochę przeraziła mnie wizja duszącego się szczurka :( i tak wolałam dmuchać na zimne i sprawdzić jeszcze raz :) tak więc idę dać chłopakom po kawałku truskawki ;D
Bezsenna - Wto Cze 07, 2011 10:54

Ja swoim pannom dawałam truskawki (bez szaleństw oczywiście, na próbę - po jednej). Zajadały się nimi i wszystko jest w porządku :)

Jeśli szczurek jest uczulony na dane jedzenie, to nie ma przecież znaczenia, czy konkretne warzywo/owoc są ogólnie dozwolone.
Zawsze przy podawaniu nowych smakołyków trzeba być po prostu czujnym, obserwować i reagować, jeśli zajdzie taka konieczność, bo może się okazać, że nasz podopieczny źle reaguje na to, co ogólnie jest dopuszczalne.

miss kludiik - Wto Cze 07, 2011 19:26

Na szczęście moje pociechy nie są uczulone ani na truskawki ani na arbuza ;)
Najpierw im dałam po plasterku i dopiero następnego dnia dostały więcej :D i chyba baaaaardzo im smakują :D

darunia511 - Śro Cze 08, 2011 00:41

A co ze szczypiorkiem?
Anonymous - Śro Cze 08, 2011 10:45

Szczypior jest z cebulowatych i nie podaje się go.
Paulina87 - Czw Cze 09, 2011 22:57

A czy można podawać szczurasom Morwę białą? Przyniosłam im ostatnio ze sklepu suszoną morwę dla gryzoni i wcinały aż miło... i dzisiaj idąc z uczelni znalazłam pełno leżących na ziemi owoców morwy białej i zastanawiam się czy taką też mogę podać dziewuchom.
Niamey - Czw Cze 09, 2011 23:19

na chłopski rozum, jeśli suszona jest w porządku, to świeża też powinna być dobra. Chyba że rosną przy jakiejś drodze szybkiego ruchu ;)
nimka - Sob Cze 18, 2011 13:22

czy liście brokułowe są jadalne? (tzn. czy szczur się nie zatruje?)
w jakiej postaci podać? Świeże umyte, gotowane, przemrożone, sparzone tylko wrzątkiem?