To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Czyste zwierzęta? Nauka korzystania z kuwety

satanka666 - Wto Maj 13, 2008 10:35

Off-Topic:
Layla napisał/a:
A mój Ludwik narobił przez pręty na głowę Omara, Omar oberwał kupą i... zaczął skakać z radości, bo wiecie, coś na niego spadło, a to zawsze powód do głupawki. :roll:
sorki ale :lol: :lol:

ciacho - Czw Maj 15, 2008 11:34

mój Odys siuśki robi tylko w klatce w miejscu w którym spi :roll: kupki robi w innym rogu i czasem po za klatka, ale to mu sie zadko zdarza bo na siusiu lub grubsza sprawe leci do klatki jesli jest w tym pokoju w ktorym hasa :D
Tulip - Sob Cze 14, 2008 10:14

wychodzi na to ze pod wzgledem higieny moje ogony to mistrzynie:) robia wszystko tylko w kuwecie ale za to nie ograniczaja sie do jednego rogu. jedynym zarzutem moze byc znaczenie (to im sie zdarza nawet na mnie) :)
nutaka - Sob Cze 14, 2008 14:46

moje szczurzyczki w kuwecie robią wszędzie gdzie się da..ale strasznie się cieszę, ze nie robią kupek po za klatką :mrgreen:
SusceptibleSoul - Śro Lip 02, 2008 15:46

Kupę robią w kuwecie w jednym, określonym kącie, a siku zaś wszędzie... zresztą zależy. W klatce robią gdzie popadnie, poza klatką nie sikają, chyba że już nie mogą wytrzymać. Zdarza się też dość często, że znaczą moczem różne rzeczy (nawet i mnie), są to małe kropelki siuśków...
Anonymous - Czw Lip 03, 2008 11:22

a u mnie jeden robi normalnie do kuwety i tylko tam w jednym albo dwoch katach klatki a siku wiadomo wszedzie a drugi znowu uparl sie i na drewniane pietra robi pozniej biega po tych pietrach i wszedzie leza bobki juz nas to do szalu doprowadza ale nie wiem za bardzo co mam z tym zrobic :?: :?:
Semena - Pią Lip 04, 2008 16:43

Dlatego właśnie generalnie odradza się drewniane półeczki dla szczurków, bo po jakimś czasie i tak są do wyrzucenia. Sądzę, że na zwyczaje higieniczne swoich szczurastych nic nie poradzisz...
idaa - Pią Lip 04, 2008 17:26

No właśnie, według mnie to nie tylko półeczki drewniane się nie sprawdzają, ale także konary, drabinki czy inne. Łapki w sikach, a potem na konarek :lol: . Konarki i drabinki niestety też wymienne być muszą. Przynajmniej u mnie :wink:
Semena - Pią Lip 04, 2008 18:30

No i mnie konarek sprawdza się świetnie, bardzo go lubią a jest impregnowany i bardzo twardy. :)
Natalia - Sob Lip 05, 2008 12:11

Z moich panien zrobiły się brudaski. Na pięterku syfią jak nie wiem co, dzisiaj patrzę, a tam było nasikane, porozrzucane jedzenie, i szczury miały łapy od tego całe i ogony :/ . I śmierdziały niemiłosiernie. Nauczyły się też kupkać do sitka :( . Chyba będę im dwa razy w tygodniu klatę sprzątać. Ech.
Mangusta - Nie Lip 06, 2008 15:39

u mnie Blondyna jest największą śmieciarą. nigdy nie myje ogona! co skutkuje białym szczurem z czarnym i klejącym się ogonem. za to Młoda ma manię włażenia na przerzutki od roweru, jak już się ubabra cała w smarze to radośnie podbiega do nas żeby porobić nam ciemne ślady na ubraniach.
Sorgen - Pon Lip 07, 2008 10:58

Moje baby to fleje nieprzeciętne :/ Wszystkie 3 leja pod siebie, ewentualnie wystawiaja tyłek za hamak i leją z niego. Szmatki muszę wymieniać niemal codziennie :/ Nawet kij ze szmatkami, ale średnio miło przytulać się do zasikanego szczura :/ Zastanawiam się nad takim podkładem wchłaniającym wilgoć, też trzeba wymieniać ale może dzięki temu baby by nie śmierdziały tak.
sandra96 - Pon Lip 07, 2008 20:45

A moje szurki to czyścioszki :twisted: .. raczej co 5 min. się myją.. a o ogonki strasznie dbają.. nie ma na nich nic brudnego.. ;P jestem z nich strasznie zadowolona :lol1:
Mangalarga - Pon Lip 07, 2008 21:14

Do niedawna cieszyłam się, że wyrosły z sikania w domkach i na półki, ale chyba zaczynają do tego powoli wracać :? Na hamaki na szczęście (tfu! tfu!) nie sikają.
Czyściochy z nich straszne, pucują futerka często i intensywnie, no, może Nezula mniej, bo ogon ma pokryty żółtym "osadem" z moczu. Trzeba będzie "wyprać" :P

nutaka - Pon Lip 07, 2008 23:08

ja klatke musze sprzątac co 2 dni a szmatki .hamaczki itp codziennie bo inaczej moja mama nauczyła by mnie latac bez redbulla :twisted: