To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Anonymous - Sob Lis 01, 2008 16:45

Ja już od jakiegoś czasu karmię moje panny Rat Compleate i jestem bardzo zadowolona :)
Mara_m - Śro Mar 18, 2009 20:44

ja od jakiegos czasu karmilam moje szczury tropifitem, nic nie zostawalo nigdy:)
Alexis - Śro Mar 18, 2009 20:51

moje dostają mieszankę: tropifit rat + rat complete + mieszanka owocowo-różana i warzywna dako-artu + ziarna dyni + jeszcze coś, chyba owocowy przysmak gryzonia megana... smakuje im jak nie wiem :D
Mara_m - Śro Mar 18, 2009 21:59

jaki misz - masz:D
Sukub - Śro Mar 18, 2009 23:38

mieszanki megan ,nigdy nie kupuje specjalnie dla szczurów gdyż lubię te najbogatsze w składniki ,jeśli im czegoś brakuje to dodaje do nich trochę słonecznika,orzeszków,trochę ziół dla gryzoni,czasem trochę paluszków uwielbiały je wynajdywać w misce, miałam wtedy piękny śmietnik przy klatce :D obecnie Soja tez takie mieszanki dostaje zauważyłam ze uwielbia słonecznika a jak zwyczajnie szczur zostawia zboża ;]
Anonymous - Czw Mar 19, 2009 10:42

Sukub napisał/a:
mieszanki megan
to jedna z najgorszych karm.
Sukub - Czw Mar 19, 2009 13:35

skąd te wiadomości? próbowałaś? moje szczury zawsze je jadły i nic im nie było!
Layla - Czw Mar 19, 2009 13:37

Sukub, tobie też jak pojesz chipsy może nic nie być. megan to jeden z najgorszych syfów, pełno sztucznych barwników, często bywa zjełczały i bywały po nim zatrucia.
Anonymous - Czw Mar 19, 2009 14:10

Sukub, to dobrze, że nic im nie było, głupi fart. Megan jakościowo jest najgorszy, podobnie jak karmy vitapolu i inne polskie. Ziarna sa najgorszego gatunku, z odrzutów, źle przechowywane, jest tam masa chemii. Zresztą,nawet po zapachu i wyglądzie czuć, że to koło pełnowartościowej karmy nawet nie leżało.
Sukub - Czw Mar 19, 2009 23:45

skąd ta wiedza? ;] no ok rozumiem wasze argumenty, szkoda tylko ze nie poparte dowodami ,ale chętnie jakieś obejrzę.
Layla - Pią Mar 20, 2009 06:32

Sukub, kup dobrą zagraniczną karmę i porównaj jakość oraz zapach. Ty naprawdę nie widzisz, że to syf? Wyznacznikiem jakości karmy nie powinno być wyłącznie to, czy karma smakuje szczurom. To my musimy ocenić jej jakość. Na rynku polskim nie ma żadnej dobrej karmy - w Polsce produkcji takich gryzoniowych karm praktycznie się nie kontroluje...
devilline - Sob Mar 21, 2009 00:01

Sukub, kiedyś miałam megana, owocowego czy jakiegoś innego syfa. Mam taki nawyk że czasami podjadam chłopakom smakołyki z karmy. Wziełam więc suszonego banana, ale szczerze mówiąc myślałam że puszcze pawia - bliżej temu czemuś było do trampka jak do owocu, na serio...
NadyaB - Sob Mar 21, 2009 03:30

ja kiedyś kupowałam pokarm dla (ogólnie) gryzoni na wagę ale prawie niczego tam nie było więc teraz kupuję Megana w wiaderku (nie wiedziałam że jest taki zły ale fakt faktem śmierdzi:/) i teraz podstawą jest Versele Laga(Rat Nature) do tego kupuję w zoologu mieszankę suszonych owoców i różnego rodzaju dodatków, jest tam praktycznie wszystko + dodane prze ze mnie orzeszki rodzynki i banany (one są pochłaniane)itp. Mam 2 miseczki w klatce i w jednej jest megan a w drugiej Versele Laga Nie wiem czy to dobrze ale kupiłam właśnie w wiadereczku takie pałeczki (przysmak dla gryzoni) firmy Dako-Art i również z niej kupiłam biszkopty owocowe, i takie wafelki. Chętnie są również podgryzane Snacky - smakołyki dla psa i ciasteczka. W klatce zawsze wiszą z 2 kolby o różnych smakach i 3 wapna również każde inne i sól.
Przyznam że dropsy warzywne i waniliowe wrzuciłam do jednego słoiczka i po dłuższym czasie trzymania w szczelnie zamkniętym słoiczku znalazłam tam robaka.Taką malutką glizdę. Wyrzuciłam to od razu ale już wiem że to wina złego przechowywania, a nie zaglądałam tam długo gdyż niestety smakowały te dropsy tylko i wyłącznie mnie :oops: i jak teraz pomyślę sobie o tym robaku to :roll:
Staram się kupować różne przysmaki tylko teraz nawet nie wiem z jakiej są firmy bo opakowania nie mam :/ aaaa... i tydzień temu kupiłam takie dwa buciki z... kurcze to jest to samo co niby te świńskie ucho.
Dopiero dzisiaj kupiłam Xtra Vital ale jeszcze nie był skosztowany, staram się mieć przynajmniej 2 różne pokarmy i zmieniam je. Dopiero od niedawna zaczęłam dzięki Wam zwracać uwagę na firmę pokarmu i dlatego kupiłam Versele Lage a teraz Xtra Vital.

devilline....
wiesz... ja kupuję pokarm w wiadereczku Megan ale tam nie ma owoców chodzi mi tu o tego nieszczęsnego banana.... Jest to MEGAN NATURA - lny Pokarm Szcurków (niebieska etykietka z trzema szczurkami)
Skład: marchew, ziemniaki, chleb świętojański, groch, pszenica, jęczmień, orzechy słonecznik, kukurydza, ryż, ekstrudowane chrupki warzywno-zbożowe.
Zatem.... czy ten pokarm jest taki zły??

Layla - Sob Mar 21, 2009 06:32

NadyaB napisał/a:
czy ten pokarm jest taki zły??
Tak, jest zły, bo zawiera mnóstwo chemii a składniki niejednokrotnie są zjełczałe. Coście się uparły na tego Megana? :roll:
Hanka_i_Medyk - Sob Mar 21, 2009 08:29

Megan to jedyna karma, którą w całości pałaszowały moje koszochłopaki. I szczerze mówiąc nie zauważyłam żadnych negatywów - zapach był wyjątkowo przyjemny, chemii żadnej tam nie znalazłam (żadnych barwionych cudactw w przeciwieństwie do niektórych nawet prestiżowych karm), wszystko ładnie ususzone...

A dziewczyny niezależnie od tego, co im daję (a przerabiałam już wiele różnych karm i smakołyków) zjadają tylko to, co im pasuje. Tzn. max 2/3 dawki z takiej pełnowartościowej karmy.

Stwierdziłam, że zrobię mieszankę z różnych karm + zestaw dla szczura Herbal Pets (ofc bez ziółek do ściółki ;) ) i zobaczymy, co będzie znikało, a co nie.