To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Ogonowy offtopic - Wielkoszczur Gambijski

Niamey - Czw Sty 27, 2011 15:16

Kilka rzeczy o wielkoszczurach:
po pierwsze strona APOPO HeroRat http://www.herorat.org/ - można zaadoptować szczura i za 5 euro miesięcznie sponsorować jego trening i wyżywienie ;)
po drugie: dopiero teraz znalazłam, że istnieją dwa różne, spokrewnione ze sobą gatunki - Cricetomys gambianus i Cricetomys emini czyli Gambian pouched rat i African pouched rat, czyli Gambian i Emin. Oba gatunki są trzymane w domach i choć wyglądają nieco inaczej, to często ludzie ich nie rozróżniają.

S - Pią Mar 04, 2011 14:49

Najłatwiej rozróżnić Gambiana i Emina po kolorze. Gambiany sa szare a Eminy sa brazowe.
Nakasha - Pią Mar 04, 2011 18:53

Znalazłam taką stronkę:
http://www.altpet.net/rod...mys/gprat1.html

Informacje są sensowne, czy nie będą mieć przełożenia na nasze polskie warunki?

I jeszcze:
http://www.rmca.org/Articles/giant.htm

nezu - Śro Wrz 07, 2011 11:47

:mrgreen: :serducho:
Miałam nieukrywaną radość z poznania tej piękności na warszawskiej giełdzie. ^^

Vaco - Śro Wrz 07, 2011 11:49

Jakie to śliczne jest :serducho:
furburger - Śro Wrz 07, 2011 11:54

łaaa ale piękności :serducho:
Exogenesis - Śro Wrz 07, 2011 16:16

Wooow ! :D nezu, on byl tam na sell? Wgl to ile kosztuja Afryki ? D:
Anonymous - Śro Wrz 07, 2011 16:58

Off-Topic:
Exogenesis napisał/a:
na sell?
słucham? :roll:

babyduck - Śro Wrz 07, 2011 17:19

Off-Topic:
Exogenesis napisał/a:
ile kosztuja Afryki

słucham? :roll:

Niamey - Śro Wrz 07, 2011 17:31

Off-Topic:
no nie understandujecie dziewczyny? :rotfl:

nezu - Śro Wrz 07, 2011 17:59

Lol. :lol:

Tak, ONA była na sprzedaż, ale dla gambiana trzeba zapewnić odpowiednie warunki bytu na które większość z nas nie jest sobie w stanie pozwolić i należy to brać pod uwagę. ;)
Poza tym cena za gambiana jest wysoka, a samo zwierzę wymagające, więc nie polecam takiego zakupu "bo się zakochałem/am" ;)

No i chłopaki "tak se" jej raczej nie sprzedadzą, poza tym na samej giełdzie chętnych nie było, ale już po mieli ponoć sporo telefonów. :)

A z wrażeń.
Futro mają śliskie i dość sztywne, przypomina mi w dotyku futro świnki morskiej.
Waga dziewuszki, 1,5 kg.
Samiec w hodowli ma prawie 3 kilo żywej wagi, z czego sporo przypada na jądra. :P
Na rękach trochę drapała i chciała do pudełka, ale w pudełku się rozmaślała, mrużyła oczka i pozwalała bezproblemowo miziać. :serducho:
Była bardzo przyjacielska.

W transporterze robiła z miejsca własne porządki, miska z jedzeniem i pojnik z wodą fruwały, tak samo jak troty, taki urok tego gatunku, podobno uwielbiają kopać. ;)

Layla - Śro Wrz 07, 2011 18:04

Exogenesis, może zadbaj o poprawne wypowiadanie się, bo mamy jednak mnóstwo odpowiednich polskich słów.

nezu, zazdraszczam miziania :serducho:

Exogenesis - Śro Wrz 07, 2011 20:25

Off-Topic:
Layla, nie wiem czy jestes w stanie sobie wyobrazic ale napisalem to celowo, wbrew pozorom wiem jak sie dobrze wyslawiac i skoro sprawia to problemy to oczywiscie zaczne pisac z sensem. W kazdym innym moim poscie pisałem z sensem i nie zmieniłem upodobań ;D. Zostało to napisane pod wpływem przezytego dzisiaj dnia w szkole i hasła "No, taki mądry to powiedz kto cie umiał mówić ". Wiem nie mieliscie pojecia o tym co wydarzylo sie u mnie w szkole dzisiejszego dnia, wiec sorry.

Mangusta - Śro Wrz 07, 2011 20:31

popieram nezu, też ją miziałam, mało to ma ze szczura tak naprawdę ale jest przecudowna.

choć mi się bardziej podobały tenreki :P te stworzonka są kwintesencją pultania :P

Exogenesis - Śro Wrz 07, 2011 20:36

A i zeby nie było niedomówien xd. Pytalem o cene tylko z czystej ciekawosci, nie chce sprawic sobie takiego zwierzątka 'tak o'. W sumie bo moich szczurach to chyba juz nic nie chce :(