O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro
lilith - Nie Mar 04, 2012 14:52
sprzedaz domniemanych rodowodowych szczurow i innych gryzoni na allegro jest norma
sa hm "hodowle " ktore maja dzialalnosc gospodarcza i nie istnieja w zadnych zwiazkach ,,,,,,,nazywaja siebie hodowcami i wydaja rodowody lub tylko okreslaja jako rasowe zwierze , jednak to wszytsko jest tylko "w typie " rasowym poniewaz nie ma potwierdzenia pochodzenia przez legalny rodowod i bytowanie w zwiazku , mam to samo z myszami i za kazdym razem mnie szlak trafia , mozna zglosic naduzycie do allegro jesli hodowca uzywa mylacych nazwtypu : rasowy a nie ma legalnej hodolwi zerejestrowanej w zwiazku , niezgodnosc w slowach ktora moze prowadzic do zmylenia potencjalnego nabywcy
Ebia - Nie Mar 04, 2012 14:58
Czyli jeśli taka "hodowla" ma działalność gospodarczą, to jest ona legalna i nie można jej nic oficjalnie zarzucić ?
lilith - Nie Mar 04, 2012 15:00
wg prawa nie mozna poniewaz ma dzialalnosc gospodarcza , ale wg zwiazkow pozostaje ona nadal pseudohodowla
jedyne co mozna dopatrywac sie mylacych info w slowach : hodowla , rasowy , lub szukac furtki w traktowaniu , zdrowotnosci i leczeniu zwierzat
chodzi generalnie o masowke w rozrodzie i sprzedaz chorch zwierzat
Ebia - Nie Mar 04, 2012 15:05
Na aukcji opisanej 1. ktoś pisze, że na zdjęciach widać tatę i JEDNĄ Z MAMUSIEK!!! SZOK !!! Jak zacząć KONSTRUKTYWNĄ rozmowę z taką osobą? Tak, aby przekonać ją do adopcji... Aby nie wywołać kłótni, tylko wypytać co i jak, dlaczego rozmnaża
A co do tych szczurków, to ja jestem gotowa wziąć je nawet na DT i szukać domków, tylko nie wiem, jak dotrzeć do rozsądku właścicieli
lilith - Nie Mar 04, 2012 15:07
do rozsadku nie dotrzesz , mozesz zachecac do wstapienia do zwiazku jesli ma naprawde doswiadczenie i piekne maluchy , adopcja , dt to raczej delikatnie bez ataku i bez zbyt wielu pytan , bo sie zawiesi nie nie odda szczurkow
Ebia - Nie Mar 04, 2012 15:14
To może na początek zapytam czy szczurki mają domek, a jeśli nie, to zaoferuję DT i pomoc w szukaniu dobrych domków do adopcji ... Tylko obawiam się, że mogą nie chcieć zrezygnować z tych 25, 35 zł zysku
Może na początek zapytam, czy wymagają umowy adopcyjnej i czy wymagają jakiejś ankiety zanim oddadzą szczurka do nowego domku.. Ewentualnie zaoferuję pomoc przy wizytach przedadopcyjnych... Tylko nie wiem czy to coś da
lilith - Nie Mar 04, 2012 15:17
Próbować zawsze warto , jak są nastawieni na zysk to nic nie wskórasz.
Ira - Pon Kwi 30, 2012 18:39
lilith napisał/a: | ...sa hm "hodowle " ktore maja dzialalnosc gospodarcza... |
lilith - ktoś Tobie wciska ciemnotę. Hodowanie myszy czy szczurów nie jest dzialalnością gospodarczą, a więc żadna hodowla nie będzie miała zarejestrowanej w tym zakresie działalności gospodarczej. Jeżeli ktokolwiek twierdzi, że ma wpis do ewidencji działalności gospodarczej, to poproś o dokument - można wówczas wystąpić do gminy z zapytaniem (trwają prace, aby wpis można było sprawdzić w necie, tak jak KRS) - to nie jest tajemnica i to jest łatwe do sprawdzenia
Hodowanie myszy czy szczurów nie jest nawet działem specjalnym produkcji rolnej - jest to typowa działalność rolnicza - tylko laboratoryjne białe myszy i szczury (a więc rozmnażane dla celów doświadczalnych) stanowią działy specjalne produkcji rolnej, ale prowadzenie takiej działalności podlega wielu rygorom i kontroli, to jest zupełnie coś innego, inna skala, inne warunki...
Edit: obecnie w Sejmie trwają prace nad Obywatelskim projektem ustawy o ochronie zwierząt, który chce hodowle zwierząt domowych traktować jako działalność gospodarczą - na razie jednak tak nie jest
AngelsDream - Wto Maj 01, 2012 21:18
Scaliłam dwa tematy do jednego. Przypominam, że temat nie służy wymianie linków do aukcji, która w praktyce byłaby tylko reklamą dla pseudohodowców.
ammy88 - Pią Lip 06, 2012 09:56
Nie wiem, czy piszę w dobrym miejscu (jeśli nie to proszę o przeniesienie), ale przed chwilą natrafiłam na ogłoszenie na gumtree, że ktoś sprzeda (za paczkę karmy) szczurki po rodowodowych rodzicach.
Jeśli ktoś z hodowców miał jakiś czas temu w swoich miotach samiczkę fuzz standardouszą / samca syjama ciemnookiego dumbo to może się zainteresować ich losem (z tego co wiem, szczury o statusie PET z hodowli zrzeszonych w SHSRP nie mogą być rozmnażane):
Podaję link:
Link został przekazany kompetentnej osobie z SHSRP, usuwam go więc z treści posta, w razie czego można do mnie napisać w tej sprawie. AD*
[ Komentarz dodany przez: AngelsDream: Pią Lip 06, 2012 11:15 ]
Dzięki za informację! Post został przeniesiony, ale link do niego jest w temacie o nierzetelnych hodowcach. AD
aneczka1-13 - Pią Lip 06, 2012 12:12
wiecie co ja bym miała pomysł żeby spróbować podać się za chętną osobę do kupna i w ten sposób zdobyć informacje o rodzicach.
Sorgen - Pią Lip 06, 2012 12:32
Jeśli rodzicami tych maluchów są faktycznie szczury z rodowodem to hodowca powinien poznać swoje ogony. O ile rodzice faktycznie mają rodowód i są z Polskiej hodowli.
Mam nadzieję że jak sytuacja się wyjaśni będziemy wiedzieli z której hodowli te szczury wyszły.
ammy88 - Pią Lip 06, 2012 12:47
aneczka1-13 napisał/a: | wiecie co ja bym miała pomysł żeby spróbować podać się za chętną osobę do kupna i w ten sposób zdobyć informacje o rodzicach. |
Napisałam do tej osoby maila, bo telefon nie jest podany, ale do tej pory brak odpowiedzi.
wuwuna - Pią Lip 06, 2012 14:33
Ja uważam, że nie są to szczury urodzone w Polsce w naszym rodzimym stowarzyszeniu ani w klubie czeskim czy słowackim.
Samicy standard fuzz u nas nie było raczej od stycznia 2010. (chyba, że coś mi wyleciało z głowy)
A samiec wydaje się wyglądać jak velveteen, a takich z dodatkiem dumbo też jak na lekarstwo.
Podejrzane wg mnie jest jedna 'pseudo hodowla' ona nie dba o wydawanie zwierząt w dobre ręce. I miewa i pointy i fuzzy.
AngelsDream - Pią Lip 06, 2012 16:29
wuwuna napisał/a: | Podejrzane wg mnie jest jedna 'pseudo hodowla' ona nie dba o wydawanie zwierząt w dobre ręce. I miewa i pointy i fuzzy. |
Otóż to.
|
|
|