To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro

smeg - Pią Lut 24, 2012 13:46

Mogę również prosić o link? ;) Trzeba być w tej grupie albo być czyimś znajomym, żeby widzieć co piszą?
Karena - Pią Lut 24, 2012 13:47

Sporo pytań o link się rozchodzi.
Zapraszam na PW w tej sprawie.

AngelsDream - Pią Lut 24, 2012 13:51

http://emir.eev.pl/viewtopic.php?p=18823#18823

http://emir.eev.pl/viewtopic.php?p=19075#19075

Taka tam ciekawostka.

baradwys - Pią Lut 24, 2012 14:20

Off-Topic:
Kopiując z profilu Fb pani Karoliny. W.
Cytat:
wiesz np zirrael miala 50 ale w domu, one ja ciagle widzialy.. a paulina w jakiejś komórce je ponoć ma..
oraz
Cytat:
pomijam że paulina, miala ledwo 2 mioty i pluje na zirrael - osobę która zaszczepiła w Polsce pojęcie szczura rasowego i jego hodowli!! Osoba która znała się, i W OGÓLE byla super hodowcą. A paulina śmie podwaŻać jej kompetencje hodowlane i sędziowskie.
Śmiech mnie rozrywa, bo śmiem twierdzić iż chodzi o mnie :D i muszę przyznać, że sama spałam przez kilka miesięcy w komórce xD (http://www.chsratsbaradwys.y0.pl/conditions.html), którą zamieniłam na szczurzy pokój a sama przeniosłam się do pokoju dziennego ;)
I to żałosne pisanie, że na kogoś pluję, na kogoś kogo nie znam, nie rozmawiałam z nim i widziałam raz na oczy. Ale może ja się mylę i p. Karolina ma na drugie Paulina (albo ma rozdwojenie jaźni?) bo tylko od niej czytałam najazdy na zirr.

Ale moje drogie czy Wy nie wiecie, że tylko szczury, które potrzebują miłości garną się do człowieka? Zapewne z miną "no pogłaskaj choć końcem palca", bo te z nadmiarem miłości to uciekają przed człowiekiem i jego uczuciami :DD

Off-Topic:
pogrubione litery lub wyrazy w cytatach to moje poprawki pisowni pani Karoliny

Layla - Pią Lut 24, 2012 14:28

Szkoda, że nic się nie da zrobić w tej sprawie :/
Cegriiz - Pią Lut 24, 2012 14:29

baradwys napisał/a:
bo te z nadmiarem miłości to uciekają przed człowiekiem i jego uczuciami :DD

coś w tym jest, bo moje przychodzą na kolana a później uciekają bo zawsze je wycałuję :DD

baradwys, tak się zastanawiałam, o kim ona pisze ;)

baradwys - Pią Lut 24, 2012 14:41

Cegriiz, do mnie maluszki lgną właśnie do czasu aż nie zacznę całować :DD
furburger - Pią Lut 24, 2012 14:51

cytuję z jej strony ważny punkt
Cytat:
Doślę później
Jeżeli metryka nie jest jeszcze wyrobiona, to już nie będzie. Zgłoszenia miotu ani przeglądu hodowlanego nie można dokonać wstecz, zatem brak dokumentacji w momencie wydawania młodych do nowych domów świadczy wyłącznie o próbie oszustwa.

czy ona sama nie pisze że dośle później bo jeszcze nie wyrobiony??

Cegriiz - Pią Lut 24, 2012 15:05

A czy przypadkiem też ona sama nie powinna wystawić rodowodu i zatroszczyć się o dane rodziców? Bo w jej poście też doczytałam, że "sprzedała za symboliczną cenę, bo hodowca nie dosłał rodowodu". Jako "hodowczyni" powinna mieć od razu papiery rodziców aby móc maluchom odpowiedni rodowód wystawić, poza tym czemu nie ma papierów szczurów, skoro postanowiła mieć z nich maluchy?

(swoją drogą jak to jest z tym wystawianiem rodowodów, od "wypożyczonych" szczurów? )

Nakasha - Pią Lut 24, 2012 15:06

Jasne, nie napisze, że dostała bana na mysim za tragiczne warunki trzymania myszy, że żadnych "dowodów" nie wklejała, nie odpowiadała na pytania o to z jakich hodowli ma szczury, rozmnożyła przypadkowo samice bo wrzuciła im do klatki starego samca, a potem się zapierała, że to było planowane. Sama pisała, że sprzedaje zwierzęta na karmę, bo jej związek tego nie kontroluje.

To nie chodzi o to, że Amusia ma nielegalną hodowlę - jej hodowla jest zarejestrowana. Chodzi o sposób, w jaki hoduje szczury, o jej braki w wiedzy, kręcenie, kłamstwa i robienie z siebie ofiary. Jeśli chce hodować szczury, niech je sobie hoduje, ale racjonalnie, odpowiedzialnie, pod czyjąś realną kontrolą i bez najeżdżania na innych. Jak do tej pory takiego podejścia nie zaprezentowała.

Każdy związek inaczej podchodzi do kwestii wystawiania metryk/rodowodów/wypisu z KW. Zazwyczaj nie można rozmnożyć szczurów, jeśli one same nie mają metryki/rodowodu. Jeśli rodowody nie zostaną na czas wydane przez zarząd związku, to hodowca powinien sam wystawić metrykę, a rodowód dosłać pocztą.

Jeśli Amusia rozmnożyła szczury bez papierów, czy nie zgłosiła tego swojemu związkowi i dlatego maluchy nie mają dokumentów, to niewiele się różni od zwykłej pseudo.

baradwys - Pią Lut 24, 2012 15:10

furburger, na stronie jej hodowli kotów ma kilka punktów, które mówią o wymówkach pseudohodowców odnośnie nie wyrabiania rodowodów a sama na FB się przyznała, że nie każdemu wyrabia bo dba o drzewa :D
Oli - Pią Lut 24, 2012 15:58

a kto z adminów naszych skrzywdził szczury? :drap:
furburger - Pią Lut 24, 2012 16:57

Oli, też jestem ciekawa :P

ona przeczy sama sobie... raz piszę że sprzedaje jako karmówkę raz że szczury które jej zostaną oddaje... nikt sobie nie poradzi z 40 szczurami ale ktoś tam radzi sobie z 50 bo szczury widzą je codziennie o_O

baradwys, ta Twoja komórka jest na dworze czy w domu że ona tak się buntuje co do tego ?

baradwys - Pią Lut 24, 2012 16:59

furburger, ta komórka to moja ex sypialnia ^^ większa o kilka m od pokoiku dziennego w którym aktualnie sypiam :) oba pomieszczenia dzielą je tylko drzwi :) ale ok. można to pomieszczenie nazwać komórką
furburger - Pią Lut 24, 2012 17:01

o no to rzeczywiście haha!
szczerze to pomyślałam że to taka komórka na dworze gdzie się trzyma jakieś graty coś a'la garaż :roll: