To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Pseudohodowcy, "rodowodowe" szczury na allegro

smeg - Czw Lut 23, 2012 18:57

To właśnie ta 'hodowla' o której mówiłam, niestety :( Oczywiście miałaś prawo nie wiedzieć o praktykach w niej panujących, bo dobrze się reklamuje, ale szkoda, że nie poczytałaś wcześniej opinii.
pszczoła - Czw Lut 23, 2012 18:59

Nakasha, przyznaj się, że masz syf kiłę i mogiłę w domu :evil:
:lol:

Nakasha - Czw Lut 23, 2012 19:01

pszczółka, babcia mi to od lat powtarza, kto to widział trzymać tyle szkodników i żyć w smrodzie, brudzie i ogólnie sodomie i gomorze. :twisted:
Karena - Czw Lut 23, 2012 19:09

no i te 200 szczurów trzymać :lol: !
jak tak można ! :rotfl:

Nakasha - Czw Lut 23, 2012 19:11

No i jesteśmy źli bo wymagamy CV i ankiety zanim sprzedamy komuś szczura. :twisted: I hodujemy dla chętnych, a nie dla rozwoju gatunku i nie oddajemy szczurów za darmo żeby nie były same... :drap:
mmarcioszka - Czw Lut 23, 2012 19:21

Off-Topic:
Czy ja też mogę prosić o link?

jancia - Czw Lut 23, 2012 19:23

ok...więc w takim razie chcę zapytać czy wszyscy macie maluszki z sun rats i tych innych? widziałam tu ogłoszenia maluchów nie z zarejestrowanych hodowli np : http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=11492 i ludzi zachęcających do brania malców. Franek z Edkiem też nie byli z prywatnej hodowli - po prostu znajoma rozmnożyła samiczkę z niespokrewnionym ojcem znajomych. Gdyby Franek sie nie walnął w jajo żyłby do dziś- narkoza go zabiła. Czy waszym zdaniem mam czekac az Ed padnie z rozpaczy? Iść do zoologa po albinosa i czekać aż zarazi Eda wszołami albo czymś innym? Nowego szczurka widziałam na skype. Mały jest słitaśny przytulalski i jest podwójnym rexem. Mam nadzieję, że się dogadają i będę mogłam odetchnac - bo jak widzę samotnego Eda to wyję jak bóbr ;( (
Alexis - Czw Lut 23, 2012 19:24

baradwys, to Ty trzymasz swoje szczury w komórce? :D

Off-Topic:
tak w sumie to ładna z niej dziewczyna, fajną ma urodę, ale to bardzo offtop :P

smeg - Czw Lut 23, 2012 19:41

Mamy w większości maluszki z adopcji, przygarnięte za darmo. Nie popieramy płacenia za szczury rozmnożone poza prawdziwymi hodowlami, bo dlaczego ktoś ma zarabiać na krzywdzie zwierząt? Szczurki do adopcji są też w Gdańsku, Aleks1 proponowała Ci oddanie jednego ze swoich chłopaków, więc nie rozumiem tego pędu za ładną odmianą i uszkami dumbo, skoro sama mówisz, że serce Ci się kraje kiedy patrzysz na samotnego Eda.

Aleks1 napisał/a:
Jak zauważyłam ten temat to sama napisałam do autorki :)
Po krótkiej rozmowie okazało się że autorka woli dumbo a więc chłopacy odpadli :(

Mao - Czw Lut 23, 2012 19:42

jancia.sz, to są szczurki do adopcji, za które się nie płaci.

Rozumiem Cię, bo też straciłam jakiś czas temu szczurkę i musiałam na "natychmiast" miec koleżankę dla pozostałych (były dwie, ale jedna stara i bardzo chora). Znalazłam 2 dziewczyny do adopcji. W takiej sytuacji nie ma co czekac na nowy miot w hodowli, ale też nie ma co tak panikowac - wystarczy zajrzec do działów adopcyjnych. Ja od razu znalazłam nowe psiapsióły dla Kalinki.

Hm, może ktoś z moderacji przeniósłby posty do odpowiedniego wątku? :)

Nakasha - Czw Lut 23, 2012 19:42

Już bez złośliwości - 200 szczurów to nawet Marina z hodowli Blue Moon w Holandii nie miała, a ma największą hodowlę jaką widziałam.

20 - 30 szczurów jak najbardziej da się codziennie głaskać, badać, obserwować zachowanie w klatce i na wybiegu, itp. Tym bardziej jeśli zwierzęta mieszkają "na widoku" np. w dużym pokoju. Wszelkie guzki, strupki i gorsze samopoczucie można od razu wyłapać. Wystarczy poświęcać dla szczurów swój czas, nawet jeśli to miałby być cały wolny czas.

Gdy czytam te wymyślone historie o robalach, masówkach i ogólne złorzeczenie na wszelkie inne hodowle niż jej własna, to robi mi się po prostu przykro. :( I jeszcze są ludzie, którzy wierzą jej na słowo, nawet nie próbują sprawdzić jak to naprawdę wygląda... a dodają sporo od siebie.

Z drugiej strony nie wiem, czy chciałabym, aby ktoś kto kupuje zwierzaki na allegro bo tak jest najłatwiej, potem szukał szczurów od hodowli z SHSRP, z tym samym nastawieniem...

Mao - Czw Lut 23, 2012 19:46

Off-Topic:
Nakasha, a ja Cię jeszcze dorobiłam :/

Amusia wypisuje pierdoły gdzie tylko się pojawi i gdzie wywiąże się temat hodowli szczurów. SHSR rzekomo ukrywa, że szczury wciąż chorują na pastereullozę (dobrze napisałam?) po łódzkiej wystawie. Przydałby jej się porządny opie*dol moim skromnym zdaniem :roll:

smeg - Czw Lut 23, 2012 19:51

Całe szczęście, że Amusia daje radę kochać tyle szczurów, kotów, świnek morskich i dziecko jednocześnie ;)
Nakasha - Czw Lut 23, 2012 19:55

Cytat:
Nakasha, a ja Cię jeszcze dorobiłam

W sensie? Bo nie łapię. ;)

Amusia pokazuje swoje szczury na skype, a do nas oczywiście nikt nie zagląda i nie widzi naszych szczurów. Np. parę dni temu wcale nie wpadła do nas ciocia Maro i nie miziała moich zarobaczonych i niezsocjalizowanych szczurów. :roll:

Oli - Czw Lut 23, 2012 19:57

Nakasha napisał/a:
Nie wiedziałam, że nie zapewniam moim 25 szczurom dobrych warunków. Musicie dzwonić do TOZu...
pamiętaj, że masz jeszcze dwa psy i koty... :] ja swoim zwierzakom widać też nie umiem zapewnić dobrych warunków, skoro mam ich aż tyle :?