Klatki i wyposażenie - Nasze klatki vol. 2
agathe1988 - Pią Cze 24, 2016 14:03
aresarma, kołowrotek out, jest zbędny szczurom.
Możesz włożyć do klatki jakieś koszyczki i więcej hamaków.
To drewniane półki?
aresarma - Pią Cze 24, 2016 14:06
W kołowrotku nie biegają, czasami szturchną dla zabawy, więc na razie stoi dla urozmaicenia. Myślałam, że póki są małe to trochę pobiegają, ale się przeliczyłam Leniuchy. Półki niestety drewniane były razem z klatką, przykryłam tackami śniadaniowymi na klipsy żeby mocz nie wsiąkał, jak zaczną śmierdzieć planuję wymienić na tarasy Ferplasta, będzie ok?
agathe1988 - Pią Cze 24, 2016 14:07
aresarma, ja bym wymieniła od razu, bo jak zacznie śmierdzieć, to nie wytrzymasz
Kołowrotek możesz unieruchomić i mogą w nim spać
smeg - Pon Cze 27, 2016 09:38
Bez przesady z tym smrodem, nie będą śmierdzieć bardziej, niż nieposprzątana klatka z plastikiem Spokojnie parę tygodni wytrzymają, samemu można zdecyować, kiedy zapaszki przestają dać się domyć z drewna.
Nunuśkaaa - Wto Sie 09, 2016 19:40
Nasz nowy apartament, ponieważ stary został zjedzony
Jeszcze myślę co by dodać ponieważ mamy go dopiero od dwóch dni, ale myślę że jest ok
limomanka - Wto Sie 09, 2016 20:00
Ja bym rzuciła jeszcze na środku klatki (w połowie wysokości albo pod sznurem) duży łapacz. Poza tym całkiem fajne i praktyczne wyposażenie Fanką drewna nie jestem, ale u niektórych się sprawdza - w każdym razie jakiś czas
Żwirek masz tylko w kuwecie narożnej? Nie brudzą Ci w dużej kuwecie?
Nunuśkaaa - Wto Sie 09, 2016 20:17
Fanką drewnianych półeczek, a tym bardziej plastików też nie jestem ale zaryzykowałam na razie sikają mi tylko na samej górze na półkę więc przecieram ją codziennie mokrymi chusteczkami jutro idę kupić taką malutką kuwetę i tam ją wsadzę to może przestaną. Na dole jest tylko kuweta i o dziwo jak zawsze robiły obok tak teraz od razu zaczęły robić do kuwety bałam się tego że będą siusiać na dole, a potem w to wchodzić, ale jeszcze ani razu się nie zdarzyło. A jak cokolwiek dam na spód jakiś materiał czy coś Tiki zaraz próbuję zanosić do sputnika
limomanka - Wto Sie 09, 2016 20:24
Nunuśkaaa napisał/a: | A jak cokolwiek dam na spód jakiś materiał czy coś Tiki zaraz próbuję zanosić do sputnika |
Miałam na myśli raczej żwirek na całej powierzchni kuwety. Ale skoro się sprawdza, nie widzę problemu
Nunuśkaaa napisał/a: | tym bardziej plastików |
Czemu? Uważam, że są najpraktyczniejsze. Dopóki nie kupiłam używanych tarasów Ferplasta, nie wiedziałam, co to wygoda
Nieimpregnowane drewno nasiąka nawet delikatnymi strumieniami moczu (a przecież szczury chcąc nie chcąc znaczą) i z czasem będzie zalatywać nie do wytrzymania. Rozumiem, że półki były na wyposażeniu klatki, a więc są nowe i jakiś czas dadzą radę - gdybyś chciała przedłużyć im żywot, polecam pokost lniany. Zresztą znajdziesz w dziale cały temat o impregnacji drewnianych elementów
Nunuśkaaa - Wto Sie 09, 2016 20:37
limomanka napisał/a: |
Czemu? Uważam, że są najpraktyczniejsze. |
Na samym początku ze szczurkami się zraziłam miałam taką klatkę gdzie były trzy półki i nie dość że w na nie sikały to potem jeszcze w tym spały.
limomanka - Wto Sie 09, 2016 21:33
Piszesz, że przecierasz drewno mokrymi chusteczkami - chyba łatwiej tak robić z plastikiem
Przy stadzie 8 chłopa wystarczyło, że przecierałam półki rano i wieczorem (czyli przy porannym ogarnianiu + karmieniu i w czasie wybiegu). Czasem wystarczył tylko raz (kiedy były egzemplarze dobrze kuwetujące ).
Myślałam, że masz po prostu plastikożerne osobniki To dla mnie jedyny powód, by szukać alternatywy dla tarasów. Choć i tak zawsze wybrałabym mebelki tekstylne, nie drewno.
Szczurówka - Śro Sie 10, 2016 10:32
Ja przecieram półki moich szczurów neutralizatorem zapachów w sprayu z Benka Neutralizator w sprayu jest naszym przyjacielem przy sprzątaniu klatki
czartoria - Czw Wrz 08, 2016 12:15
co to za klatka? czy dobrze widzę że jest na kółkach?
EDIT: już znalazłam, Samo82 firma Marchioro, ale chyba w PL niedostępna
Vaco - Sob Wrz 17, 2016 21:35
Wszystko co małe urosło, mogłam więc przeprowadzić chłopaków z za małej dla nich klatki Alfi 1, do Perfecta Maxi. Póki co jest w środku głównie to, co było w mniejszej i muszę dołożyć resztę. Dzisiejsza fotka z mycia:
quagmire - Sob Wrz 17, 2016 21:55
Vaco, fajna
A chłopaków kiedyś pokażesz?
limomanka - Nie Wrz 18, 2016 00:45
Wow! Cudowny składzik Idealny do mycia szlauchem na dworze
|
|
|