To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Nasze klatki vol. 2

agathe1988 - Pią Cze 24, 2016 14:03

aresarma, kołowrotek out, jest zbędny szczurom.
Możesz włożyć do klatki jakieś koszyczki i więcej hamaków.
To drewniane półki?

aresarma - Pią Cze 24, 2016 14:06

W kołowrotku nie biegają, czasami szturchną dla zabawy, więc na razie stoi dla urozmaicenia. Myślałam, że póki są małe to trochę pobiegają, ale się przeliczyłam :P Leniuchy. Półki niestety drewniane były razem z klatką, przykryłam tackami śniadaniowymi na klipsy żeby mocz nie wsiąkał, jak zaczną śmierdzieć planuję wymienić na tarasy Ferplasta, będzie ok?
agathe1988 - Pią Cze 24, 2016 14:07

aresarma, ja bym wymieniła od razu, bo jak zacznie śmierdzieć, to nie wytrzymasz :D
Kołowrotek możesz unieruchomić i mogą w nim spać ;)

smeg - Pon Cze 27, 2016 09:38

Bez przesady z tym smrodem, nie będą śmierdzieć bardziej, niż nieposprzątana klatka z plastikiem :P Spokojnie parę tygodni wytrzymają, samemu można zdecyować, kiedy zapaszki przestają dać się domyć z drewna.
Nunuśkaaa - Wto Sie 09, 2016 19:40

Nasz nowy apartament, ponieważ stary został zjedzony :P

Jeszcze myślę co by dodać ponieważ mamy go dopiero od dwóch dni, ale myślę że jest ok ;)

limomanka - Wto Sie 09, 2016 20:00

Ja bym rzuciła jeszcze na środku klatki (w połowie wysokości albo pod sznurem) duży łapacz. Poza tym całkiem fajne i praktyczne wyposażenie :) Fanką drewna nie jestem, ale u niektórych się sprawdza - w każdym razie jakiś czas :twisted:
Żwirek masz tylko w kuwecie narożnej? Nie brudzą Ci w dużej kuwecie?

Nunuśkaaa - Wto Sie 09, 2016 20:17

Fanką drewnianych półeczek, a tym bardziej plastików też nie jestem ;) ale zaryzykowałam na razie sikają mi tylko na samej górze na półkę więc przecieram ją codziennie mokrymi chusteczkami jutro idę kupić taką malutką kuwetę i tam ją wsadzę to może przestaną. Na dole jest tylko kuweta i o dziwo jak zawsze robiły obok tak teraz od razu zaczęły robić do kuwety :-P bałam się tego że będą siusiać na dole, a potem w to wchodzić, ale jeszcze ani razu się nie zdarzyło. A jak cokolwiek dam na spód jakiś materiał czy coś Tiki zaraz próbuję zanosić do sputnika :lol:
limomanka - Wto Sie 09, 2016 20:24

Nunuśkaaa napisał/a:
A jak cokolwiek dam na spód jakiś materiał czy coś Tiki zaraz próbuję zanosić do sputnika

Miałam na myśli raczej żwirek na całej powierzchni kuwety. Ale skoro się sprawdza, nie widzę problemu ;)

Nunuśkaaa napisał/a:
tym bardziej plastików

Czemu? Uważam, że są najpraktyczniejsze. Dopóki nie kupiłam używanych tarasów Ferplasta, nie wiedziałam, co to wygoda :]
Nieimpregnowane drewno nasiąka nawet delikatnymi strumieniami moczu (a przecież szczury chcąc nie chcąc znaczą) i z czasem będzie zalatywać nie do wytrzymania. Rozumiem, że półki były na wyposażeniu klatki, a więc są nowe i jakiś czas dadzą radę - gdybyś chciała przedłużyć im żywot, polecam pokost lniany. Zresztą znajdziesz w dziale cały temat o impregnacji drewnianych elementów :)

Nunuśkaaa - Wto Sie 09, 2016 20:37

limomanka napisał/a:

Czemu? Uważam, że są najpraktyczniejsze.

Na samym początku ze szczurkami się zraziłam :/ miałam taką klatkę gdzie były trzy półki i nie dość że w na nie sikały to potem jeszcze w tym spały.

limomanka - Wto Sie 09, 2016 21:33

Piszesz, że przecierasz drewno mokrymi chusteczkami - chyba łatwiej tak robić z plastikiem :]
Przy stadzie 8 chłopa wystarczyło, że przecierałam półki rano i wieczorem (czyli przy porannym ogarnianiu + karmieniu i w czasie wybiegu). Czasem wystarczył tylko raz (kiedy były egzemplarze dobrze kuwetujące :wink: ).
Myślałam, że masz po prostu plastikożerne osobniki :-P To dla mnie jedyny powód, by szukać alternatywy dla tarasów. Choć i tak zawsze wybrałabym mebelki tekstylne, nie drewno.

Szczurówka - Śro Sie 10, 2016 10:32

Ja przecieram półki moich szczurów neutralizatorem zapachów w sprayu z Benka :) Neutralizator w sprayu jest naszym przyjacielem przy sprzątaniu klatki :)
czartoria - Czw Wrz 08, 2016 12:15

Noe napisał/a:
...

[url=http://images77.foto...med.jpg]Obrazek

co to za klatka? czy dobrze widzę że jest na kółkach?

EDIT: już znalazłam, Samo82 firma Marchioro, ale chyba w PL niedostępna

Vaco - Sob Wrz 17, 2016 21:35

Wszystko co małe urosło, mogłam więc przeprowadzić chłopaków z za małej dla nich klatki Alfi 1, do Perfecta Maxi. Póki co jest w środku głównie to, co było w mniejszej i muszę dołożyć resztę. Dzisiejsza fotka z mycia:

quagmire - Sob Wrz 17, 2016 21:55

Vaco, fajna :)
A chłopaków kiedyś pokażesz?

limomanka - Nie Wrz 18, 2016 00:45

Wow! Cudowny składzik :serducho: Idealny do mycia szlauchem na dworze :D