Odżywianie - Dieta w przypadku dużego spadku wagi lub po chorobie
sylwester - Wto Wrz 29, 2009 13:00
dzięki za info!
paullla17 - Sob Wrz 18, 2010 16:46
Ja bym nie tuczyła szczura miodem czy słodyczami, taki sam efekt można uzyskać przyrządzając często i odpowiednio zdrowe składniki takie jak warzywa czy mięso jeśli będą smaczne to szczurek zje ich sporo i nie utuczy się nie zdrowym żarciem. U mnie co dziennie jest miska potrawki, można gotować np mrożone warzywa z kurczakiem a najlepszy sposób żeby szczury wszystko zjadły to po prostu zmielenie ich na papkę w tedy wszystko znika bez wybierania i resztek. Jeśli zrobi się za dużo papkę włożyć do pojemnika na kostki lodu po zamrożeniu wycisnąć do pojemnika czy worka i niech se leży w zamrażalniku na potem.
Robią tak co dziennie np można być pewnym że szczurek zdrowo urośnie bo po prostu będzie więcej jadł, bo smaczne .
omry - Nie Wrz 19, 2010 10:43
paullla17, ja robię moim rupaczkom podobnie, ale bez zamrażania, bo wszystko zawsze znika
Martuha - Nie Wrz 19, 2010 12:59
Hmmm dobry pomysł z tym zamrażaniem,nigdy tego nie robiłam w sumie,ale chyba zacznę :)Ja swoich panienek na szczęście nie muszę tuczyć
Pyl - Czw Wrz 30, 2010 13:48
paullla17 napisał/a: | Ja bym nie tuczyła szczura miodem czy słodyczami, taki sam efekt można uzyskać przyrządzając często i odpowiednio zdrowe składniki takie jak warzywa czy mięso jeśli będą smaczne to szczurek zje ich sporo i nie utuczy się nie zdrowym żarciem. |
Masz rację, jeśli chodzi o dietę zdrowego, normalnie jedzącego szczura. Ale część porad dotyczy karmienia szczurów chorych, zagłodzonych - wtedy każda porada typu miód z mąką jest na wagę złota. Niestety nie każdy szczur będzie chciał jeść gotowane warzywa czy gerberki
Walczę obecnie o życie szczurka z zaburzeniami łaknienia. Rzeczy podane na forum już wypróbowałam, z różnym skutkiem. Niestety chyba doszłam do granicy akceptowania białka (reakcja alergiczna na łapkach, "czochranie" się). Czy ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły na dania mocno energetyczne a jednoczenie nie wysoko-białkowe? Najlepiej w formie półpłynnej (do podawania na palcu).
Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Segreen - Czw Wrz 30, 2010 20:02
Ja dla Amy ktora dla mnie zawsze była ZA chuda podawałem do poidełka Nutridrinka ...Przy okazji inne skokrzystały.. i mam dosc duze szczurki niestety (duze w boki ) . Rozcięczałem nutridrinka pół na pół z wodą ... mocno mieszajac by nie opadł na ziemie.. efekt był dobry a szczury co nigdy sie nie zdarzało wypiły całe poidełko w 1 noc Moze spróbuj ? Troche trudno będzie sie dało podawanie z palca... ale zawsze mozesz dolać do czegoś gęstszego ( nie dam sobie głowy uciąć ze Nutri nie zawiera białka..ale wydaje mi sie ze nie) ...Powodzenia!
Pyl - Pią Paź 01, 2010 13:49
Dzięki Segreen. Zaczęłam się zastanawiać nad Twoim pytaniem o białko w Nutridriku no i "wpadłam" w temat jak śliwka w kompot.
Szczura dostaje obecnie Nutridrinka z Sinlac'em (Sinlac zagęszcza i "poprawia" udział białka, bo zawiera tylko białko pochodzenia roślinnego, w odróżnieniu od Nutridrinka, który jak mi wychodzi z dzisiejszych analiz na dłużej chyba nie jest jednak wskazany).
Cytując www.zdrowie.med.pl "Kazeina, białko mleka krowiego, jest jedynym źródłem białka w preparacie Nutridrink (...) Całkowita zawartość białka w preparacie Nutridrink to 12 g na porcję 200ml (16% energii). Jest to więcej niż w świeżym, nieprzetworzonym mleku (7g/porcję 200ml)."
Natomiast Sinlac nie zawiera białka pochodzenia zwierzęcego więc powinien uczulać mniej, ale samego Sinlacu mała jeść za bardzo nie chce, tak samo jak ryżu
Nie wiem też jak długo będzie tolerować tę mieszankę i szukam alternatyw.
Poza tą mieszanką jada jeszcze wybrane jogurty i serki, ale podejrzewam, że to może być przyczyną reakcji alergicznej, więc chwilowo odstawiłam nabiał (choć dziś już nie jestem tego taka pewna).
Posprawdzałam dziś serki, karmy dla kotów, mleka kocie itp. I im więcej szperam tym mniej wiem:
- jogurt kremowy Bakomy tylko 2.3% białka, 134 kcal na 100g
- serek Danio intenso 5,2% białka, 120 kcal na 100g
- gerberek jarzynowa z kurczakiem 2,6% białka, 48 kcal na 100g
- Beaphar mleko dla kociąt 24% białka
- karmy dla kociąt 10-12% białka
- Nutridrink 6g/100 ml białka, 150 kcal na 100ml - a ile to jest w przeliczeniu na g???
- Sinlac 15,2% białka roślinnego, 417 kcal na 100g
- płatki ryżowe 6,7% białka roślinnego, 365 kcal na 100g
Wydawało mi się, że w nabiale będzie najwięcej "niebezpiecznego" białka, a wg powyższych danych to już nie jestem pewna. Wychodzi mi, że gerberki są "gorsze" niż jogurt (tyle samo białka a mniej energii, choć nie wiem jakie białko) I że powinnam karmić szczura Sinlac'iem na zmianę z płatkami ryżowymi. A mleko dla kociąt i Nutridrink to już nie koniecznie. A mogę podawać te jogurty i serki?
Ponawiam pytanie - może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje na wysokoenergetyczną i niskobiałkową dietę dla szczura?
S - Pią Paź 01, 2010 13:55
Pyl, pozostają węglowodany.
Z tuczących roślin: banany, słodkie winogrona bez pestek i skórki.
Pyl - Pią Paź 01, 2010 16:33
Dzięki S, banany niestety "nie wchodzą", ale winogrona wypróbuję (skoro lubi ogórka to może i winogrona??? kto ją tam wie...)
paullla17 - Pią Lis 05, 2010 19:16
Gruszki mają dużo kalorii, możesz dodawać wodę z miodem do poidełka.
Pyl chcesz zwiększyć kaloryczność, widzę ze podajesz szczurowi jogurty, dodaj do jogurtu gotowany ryż i zmiksuj ja to robię blenderem. on nawet nie zauważy a danie zwiększy swoją różnorodność i będzie bardziej tuczące.
Pyl - Sob Lis 06, 2010 02:24
Dzięki paullla17, ryż próbowałam na wszelkie sposoby, ale długi czas "nie wchodził" w żadnej postaci (niezależnie od tego z czym był zmieszany i jak rozdrobniony - niestety jak większość próbkowanych pokarmów).
Na szczęście to już prawie przeszłość - maleńka waży 210-220g i wygląda już jak szczur a nie kościotrup Zaczęła nawet powolutku podjadać suchą karmę, a i ryż zaczął w niektórych postaciach smakować (choć nadal nie we wszystkich). Jeszcze nadal jest na lekach stymulujących łaknienie, ale... je już samodzielnie
Planuje nawet napisać kiedyś takiego zbiorczego posta czym próbowałam karmić maleńką - może się na przyszłość przydać. Chętnie dopiszę Twoje propozycje do tego zbiorczego posta, jeśli pozwolisz.
S - Nie Lis 07, 2010 14:18
Moim szczurzycom smakował ryż preparowany. W innej postaci nie jadły ryżu.
wushu - Śro Lis 17, 2010 11:53
Mrożenie dobra rzecz (też mroziłam nutridrinka w porcjach bo na jeden raz nie zejdzie a tani nie jest więc szkoda zmarnować) ale jak chcecie szczurowi dostarczyć dużo energii a nie tylko upaść kaloriami to raczej podawajcie świeże/suszone i ugotowane warzywa, makarony itp.
Mrożony i rozmrożony albo podgrzany to nie to samo więc jeśli macie małe chude chorowite, to warto więcej im gotować i dorzucić na koniec np. miód, masło, śmietankę, dżemik, jogurt itp.
A na wzmocnienie polecam Rosołek do picia albo inną zupę, najlepiej z dużą ilością warzyw. Jak się ją robi na kawałku mięsa to wszystko ładnie pachnie i zjadają wszystkie składniki bez wybierania
Tatyka - Nie Lut 06, 2011 01:54
http://www.krakvet.pl/roy...ort-p-2000.html
Niestety, nie można tego już kupić w krakvecie, a mi cena jest nieznana. Ile kosztuje to u weterynarza? Trzeba Arsena podtuczyć, bo waga mu spada.
AngelsDream - Wto Lut 22, 2011 16:23
Perkun wciągnął za jednym razem prawie 12 ml sinlacu.
Proporcje: łyżka kaszy na bodaj 5 łyżek wody, w tym lakcid, scanomune, kropla witaminy B i leki osłonowe na wątrobę.
Już pomęczyłam Pyl na PW, ale może ktoś, kto korzystał z sinlacu może mi napisać, czy taka ilość to mało/średnio/dużo na szczura? Andaj świra dostaje, jak czuje sinlac, muszę go wypuszczać z klatki, ewentualnie jego zamykać, a Perkuna karmić poza.
|
|
|