To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory

wuwuna - Nie Sty 11, 2009 20:48

tamiska napisał/a:
Smiesznie hehe bo widzialam na zdjeciach Amberki to sa bardzo jasne i wyplowiale, a rudzielec jest ciemniejszy
tamiska, bo kolor silver fawn(amber) od topaza( fawna) się nie musi różnić. Tu chodzi o kolor oczu, i tylko po tym odróżniamy maść szczura.
Anonymous - Nie Sty 11, 2009 21:04

aaa :) no i to wszystko wyjasnia ;) Zauwazylam, ze rudy ma podszerstek koloru szarego i w siersci rudej ma powtykane tez biale wlosy wszedzie :)
wuwuna - Nie Sty 11, 2009 21:35

tamiska napisał/a:
i w siersci rudej ma powtykane tez biale wlosy wszedzie
to jest ticking :wink:
Anonymous - Pon Sty 12, 2009 13:36

wuwuna napisał/a:
to jest ticking :wink:

Ładnie to wyglada :)

L. - Sob Maj 02, 2009 11:11

Nie pamiętam czy to już było, ale warto wrzucić nawet na pierwszą stronę i wytłuścić.
Prób było wiele, szczególnie starały sie o to sachma i nezu, ale brak czasu i inne czynniki okazały się zwycięskie ponad :wink:

Kilka miesięcy temu napisał do nas jeden z lekarzy lecznicy "Ogonek" i poprosił o pomoc :)
Już dawno temu się ukazała, ale świadomość ludzi, że taka strona istnieje jest bardzo mała.

Podstawy podstaw ;] szczurzych odmian PO POLSKU
http://www.ogonek.waw.pl/...y-szczurow.html

nie jest to strona idealna i nasz szczyt marzeń, ale dobre na początek ;]

Sukub - Pon Cze 15, 2009 21:56

mam pytanie odnośnie wielkości szczurów,czy są takie odmiany szczura które rosną naprawdę duże? i czy można je dostać? i nie chodzi mi o to ze samce są większe od samic ale chodzi o to ze widziałam naprawdę duże samice i chciałam się spytać czy jest to inna odmiana czy po prostu duży osobnik?
nezu - Pon Cze 15, 2009 22:00

Po prostu duży osobnik.
Nie ma odmiany charakteryzującej się szczególnie wielkimi rozmiarami, to cechy osobnicze. Dużo zależy od szczęścia, część także od tego jacy byli rodzice danego miotu (o ile są znani).

Ale nawet wielcy rodzice nie dają gwarancji że szczur którego kupisz będzie duży.
I na odwrót, mali rodzice lub rodzic nie oznaczają że w miocie urodzą się mikrusy.

sachma - Pon Cze 15, 2009 22:00

Sukub, to jak duży będzie szczur zależy od wielkości jego rodziców, wielkości klatki w jakiej mieszka oraz jedzenia jakie dostaje od pierwszych chwil życia.
L. - Pon Cze 15, 2009 22:32

No i nie zapominajmy o liczebności miotu.
Gdy miot jest liczniejszy maluszki mogą być mniejsze niż te z mniejszego miotu.
Bo między 7, a 14 jest różnica ;d
Ale najczęściej w momencie, gdy maluchy przechodzą na suchą karme odbijają to sobie podwójnie :wink: wiec to nie jest reguła.

Devona - Pon Cze 15, 2009 22:51

Nie wiem, czy to właściwy temat, ale mam pytanie do hodowców. Marzę o szczurku masked, czy w hodowlach zrzeszonych w SHSRP pojawiają się takie ogonki?
L. - Pon Cze 15, 2009 23:01

Devona, jasne :) nie są to idealne maskedy, ale są.
tylko zalezy też czy chodzi Tobie o samo masked, czy o masked + np. variegated :)
np. moja Rei jest standard "masked variegated" tyle że jest również husky ;d i już dużo z tego nie zostało XD

edit:
zdjęcia mojej małej Rei by Nezu.
http://www.fotosik.pl/sho...ff58a841204d5a1
http://www.fotosik.pl/sho...e8756d750659dd3

Niamey - Pon Cze 15, 2009 23:04

Off-Topic:
mi też się masked-y bardzo podobają :serducho:

Devona - Pon Cze 15, 2009 23:05

L., ja bym chciała takiego maskeda, jak na stronkach o znaczeniach, tzn. cały szczurek jasny i tylko czarna sierść na mordce :D .
nezu - Pon Cze 15, 2009 23:38

Ja powiem tak.
W tej chwili takich nie ma, ale podejrzewam że będą. Zwłaszcza że w Polsce ostatnio są plany ze znaczonymi szczurasami (variegated), a po grupie variegated lubią się rodzić cappedy i maskedy.

Poza tym obecne importy to nie ostatnie importy polskie.
Może następnym razem któraś z hodowli wystara się o wystawowego maskeda...
W Czechach się takie rodzą. :)

Devona - Wto Cze 16, 2009 10:07

nezu napisał/a:
Może następnym razem któraś z hodowli wystara się o wystawowego maskeda...
Jakbym takiego miała, to jeździłabym z nim na wszystkie wystawy :D . Jestem cierpliwa, poczekam na mojego maskeda :] .