To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Kolby - temat ogólny

Anonymous - Pon Sty 07, 2008 14:29

U mnie Vitapol "rządzi".
Anonymous - Czw Lut 07, 2008 18:27

Moje przepadały za serowymi i bekonowymi przez noc zjadły całą,rano kolby nie było,piszę to o Miki i Fiki.
Mimi też lubiła te kolby,ale jadła zawsze je jak ptaszek,bo najadła się "Gerberów" i potem tylko patrzała kiedy będzie mogła sobie pobiegać.

Justka1 - Czw Lut 28, 2008 19:52

Czy ktos z was zna firme "Daphnia" ?
Dzis kupilam kolbe,nawet tanio bo 1,5zl za sztuke.Wazy 6 gr,ladnie sprasowana,nie rozwala sie,w fajnym kwadratowym ksztalcie.
Czy ktos z was dawal swoim zwierzakom produkty tej firmy?
Kolby wygladaja tak:
http://www.daphnia.pl/subpage.html

polna - Śro Mar 05, 2008 01:28

Zamówiłam z p-z kolby sluis. Mam nadzieje, że się sprawdzą. :wink:
Oleńka - Pią Mar 07, 2008 01:18

Mój pierwszy szczurek jadał tylko kolby vitapolu, innych nawet nie tknął :) kolejne dwa nie chciały jeść żadnych, teraz jeszcze nie eksperymentowałam z kolbami, ale wiem, że kupię vitapolu kokosowe, skoro Waszym ogonom tak smakują, to może zasmakują i moim wybrednym paskudom :lol1:
nutaka - Pią Lip 11, 2008 13:36

u mnie zdecydowanie najszybciej do tej pory zeszły kolby kokosowe 2 kolby w ciągu jednej nocy a tak to 1 kolba wytzymuje z tydzień czasem 2 :]
idaa - Nie Lip 13, 2008 12:56

U mnie kokosowe i biszkoptowe Vitapolu znikają najszybciej :)
Oli - Nie Lip 13, 2008 19:19

Osobiście uważam kolby za zły pokarm. Jeśli chodzi o gryzienie itp. to o wiele lepiej się sprawdza suchy chleb. Zdrowszy i tańszy. :wink: Kolb używam tylko w jednym jedynym wypadku - gdy wyjeżdżam, a szczurami zajmuje się moja mama. Ona nie lubi szczurów, także się ich boi. Dla ogólnego bezpieczeństwa i mamy i szczurów dostają po opróżnieniu miski kolby, które moja mama szybko wrzuca do klatek. Jednak jak mam możliwość, aby szczurami opiekował się mój TZ to wtedy możemy obejść się bez kolb. :)
nutaka - Nie Lip 13, 2008 19:29

Olimpia napisał/a:
itp

czyli?

Oli - Nie Lip 13, 2008 19:51

Dużo osób uważa, że kolby wspomagają ścieranie nie tylko zębów, ale i pazurów... :roll: Także jest to rzekoma rozrywka dla zwierzaka, rozwija pomysłowość i niby zapobiega niezjadaniu nielubianych rzeczy. Dla mnie to wszystko to bzdura. :wink:
ciacho - Wto Lip 22, 2008 08:01

nie wiem jak z zębami czy pazurki, ale rozrywką jest i rozwija pomysłowośc to wszystko zależy gdzie ją powiesisz, ja wieszam na samej górze klatki tak,że pieszczochy musza się naprawde natrudić, aby coś z niej zjeść i zajmuje im to zawsze trochę czasu
nutaka - Wto Lip 22, 2008 17:37

Olimpia napisał/a:
Także jest to rzekoma rozrywka dla zwierzaka, rozwija pomysłowość

to jest prawda moim zdaniem...
u mnie jest zawsze duzo kolb:)(8/9)
niektóre znikają w 1 dzien a jedna wisi od samego początku, czasem podskubywana( z owocami leśnymi)

ciacho - Śro Lip 23, 2008 07:14

ja im wieszam tylko jedną zawsze i to w mało dostępnym miejscu
mal_a - Śro Lip 23, 2008 15:23

ja wieszam też po jednej. najszybciej znikają bekonowe i serowe. kokosowych nie próbowałam ale chyba muszę przetestować.
przy kolbie bekonowej nawet gerberek odpada :)

Nisia - Czw Lip 24, 2008 12:35

Ja generalnie daję ogonom kolby tylko jako urozmaicenie diety. I jedną na 1-2 tygodnie. Jeśli zjedzą w ciągu jednego dnia, trudno, więcej nie dostaną. Kolby tuczą.

Teraz gwoli eksperymentu zamówiłam kolby JR Farm. Ciekawa jestem tych z krabami, z dziką różą, z ostropestem...

[ Dodano: Pią Lip 25, 2008 10:38 ]
Co do kolb JR Farm. W porównaniu z kolbami Vitapolu.

W Vitapolu jest tak, że mało jest ziaren i dodatków, a więcej lepiszcza. W kolbach JR Farm jest odwrotnie. Poza tym, w JR Farm nie ma enigmatycznych "produktów piekarniczych".
Wszystkie kolby JR Farm zawierają: jaja i produkty z jaj, nasiona i zboża, dodatki zależnie od kolby i orzechy. Z tego powodu wydaje mi się, że nie można ich za często dawać.
Same kolby JR Farm są ze dwa razy większe od tych z Vitapolu.