Odżywianie - Granulaty sklepowe i laboratoryjne - temat ogólny
Artanis - Śro Sty 14, 2009 21:37
No to ja nie wiem co z moim komputerem i przegladarką jest.. bo ponad godzine szukałam tematu o granulatach i nie było nic..
Super.. już któryś raz mi się zdarzyło..
W takim razie co robicie z tym granulatem?
Oli - Śro Sty 14, 2009 21:40
Artanis napisał/a: | W takim razie co robicie z tym granulatem? |
Wyrzucamy? Ja staram się kupować z małą zawartością tych cosiów lub w ogóle bez nich.
Off-Topic: | Na górze strony jest coś takiego jak "szukaj" - z tym łatwiej się wszystko znajduje. |
Artanis - Śro Sty 14, 2009 23:53
Wiesz wybacz wiem, że jest coś takiego jak "szukaj" i wierz mi na początku szukałam, po czym nie znalazłam, więc zaczełam szukać "ręcznie" w tematach o żywieniu i nie znalazłam..
Oli napisał/a: | Wyrzucamy? Ja staram się kupować z małą zawartością tych cosiów lub w ogóle bez nich. |
No tak.. tylko np ja ostatnio kupiłam półtorej kilograma karmy z czego 1000ml to był granulat (dokładnie go wybrałam z karmy, takie uspakajające zajęcie )
I szczerze, to tak szkoda mi tego wyrzucić
Może czyjś szczur albo inny zwierz lubi, to chętnie sie tego pozbędę, a może ktoś uzywa do czego innego ...
Oli - Czw Sty 15, 2009 00:00
Artanis napisał/a: | Wiesz wybacz wiem, że jest coś takiego jak "szukaj" | yyy, no tak i bądź tu człowieku uprzejmy...
Artanis napisał/a: | No tak.. tylko np ja ostatnio kupiłam półtorej kilograma karmy z czego 1000ml to był granulat | A możesz napisać jaka to była karma? Nigdy takiej nie widziałam. Te co ja kupuję nie zawierają tego aż tak dużo.
Cytat: | Może czyjś szczur albo inny zwierz lubi, to chętnie sie tego pozbędę, a może ktoś uzywa do czego innego ... | Zapytaj na jakimś forum króliczym, może ktoś zechce. Mój królik to jadł.
Artanis - Czw Sty 15, 2009 00:09
Oli napisał/a: | yyy, no tak i bądź tu człowieku uprzejmy... |
Ja to troche inaczej odebrałam, ale zwracam honor
Oli napisał/a: | A możesz napisać jaka to była karma? Nigdy takiej nie widziałam. Te co ja kupuję nie zawierają tego aż tak dużo. |
No to była niestety karma kupowana na wagę w sklepie zoologicznym.. i jak poprzednim razem kupowałam, to nie było prawie w ogóle granulatu.. no i kupiłam drugi raz, a tu zonk..
Axii - Czw Sty 15, 2009 09:00
A czy w karmie dla szczurków można znalezć robaki?
Bo wiem ,że w karmie dla koszatniczek często są robale ale u szczurków to nie wiem
Anonymous - Czw Sty 15, 2009 09:07
Mozna. Ja raz kupilam w lecie na wage i co otwieralam pudelko to cmy wylatywaly po 3, 4 przez jakis miesiac. To znaczy, ze musialy byc w karmie ich larwy. Moje szczury nie jedza tych granulatow, a poza tym w karmie ktora ja kupuje to nie widac tego wcale.
Layla - Czw Sty 15, 2009 09:45
Dziewczyny, to temat o granulatach a nie o robalach
Anonymous - Czw Sty 15, 2009 09:59
Off-Topic: | Wybacz |
pituophis - Nie Sty 18, 2009 13:57
Granulat z mieszanek to zazwyczaj granulat króliczy, którego niemal żaden szczur nie je.
Ninek - Czw Sty 22, 2009 10:24
Kupiłam na próbe Duo Rat&Mouse. Młode potwory nawet jedzą. Starsze poskubały, staruszki nie tknęły (Solisia sie obraziła i zażądała chrupka kukurydzianego).
Czy przy karmieniu szczurów tylko granulatem+HP i w formie przysmaku chrupka/płatki kukurydziane no i mokre od czasu do czasu, byłoby ok?
Niby moje teraz zjadają w całości suchą mieszanke, ale zdaje sobie sprawe z tego, że nie jest to jednak całkiem zdrowe. Moje szczury nie są grube, ale nie mają też odpowiedniej sylwetki, każdy ma troche tłuszczyku.
Ile granulatu dziennie powinien dostawać jeden szczur? Tyle ile zje, czy są określone normy?
Oli - Wto Lut 17, 2009 01:11
Wklejam też tutaj - cytat wprawdzie o granulatach świnkowych, ale te szczurze są tak samo robione. Tekst pochodzi z tej strony http://www.swinkimorskie....&sd=a&start=210 i jest autorstwa mojej koleżanki, studentki zootechniki. To tak, jakby ktoś się zastanawiał nad sztucznością granulatów.
Cytat: | ziarna zbóż są przede wszystkim źródłem węglowodanów - białko o pełnym składzie aminokwasowym ( szczególnie chodzi tu o aminokwasy egzogenne i limitujące ) masz w mięsie , nabiale , jajach i roślinach strączkowych ( które są ze względów oczywistych jedynym źródłem protein dla świnki ); kiedy chcesz dostarczyć swemu organizmowi białka co zjadasz - kromkę chleba czy kotleta( mięsnego/sojowego)
ziarna zbóż zawierają raczej śladowe ilości białka i nie wszystkich aminokwasów .
owszem siano z pewnych gatunków traw pastewnych i zielonki ze zbóż - przy odpowiedniej metodzie suszenia - zawiera sporo białka , ale najwięcej zawiera go susz z motylkowatych( strączkowych);
jedyne co jest sztuczne w granulacie to dodatek witamin - ale ziarna również ich nie zawierają a do ziaren ich przecież nie dodasz ... na drodze ekstrakcji w ekstruderach powstaje np. makaron - uważasz ,że jest sztuczny
granulat powstaje przez wrzucenie do podajnika ekstrudera wymienionych składników (Trawa, kukurydza, wysłodki buraczane, groszek, osika, soja, jabłka, jęczmień, lucerna, marchew,siemię lniane, fosforan wapnia, olej sojowy, syrop glukozowy, kwiat brokułów, mięta, jaskier, pokrzywa, tlenek magnezu, sól, ekstrakt z czarnej porzeczki, naturalne antyutleniacze tokoferole, witamina C, ekstrakt z rozmarynu), zmielenie w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji mieszanki i zamianie jej pod wpływem wysokiego ciśnienia na pelletki |
puszki - Pon Cze 01, 2009 21:55
a ja mam takie pytanko
jaka ilość granulatu powinno się dawać szczurkom tyle ile zjedzą czy trzeba im go jakoś dozować????????
Oli - Pon Cze 01, 2009 21:57
Szczury, jako że są gryzoniami powinny mieć stale dostępny suchy pokarm w misce, obojętnie czy to granulat czy mieszanka nasion. Jedynie w misce nie powinny leżeć warzywa/owoce/gerberki i wszystko co jest mokre i może się zepsuć.
adrian - Wto Lip 07, 2009 18:10
Podzielam zdanie poprzedniczki. System dwumiskowy sprawdza się i u mnie.
Rat&Mouse Duo mnie nie przekonało dlatego rozdrobniłem ten granulat na małe porcje i zmieszałem z Meganem. W stosunku 1,5 kg Megan 1 kg R&M. Chętnie zjadają i nie widać skutków ubocznych.
|
|
|