To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Toaleta

RAYA - Nie Paź 17, 2010 13:16

moje roównież się załatwiąją w jednym miejscu, w rogu klatki... wcześniej była tam doniczka w którą wchodziły odpowiednio wcześniej układały trociny i się załatwiały... doniczka zniknęła a one nadal tam mają toaletę... i bardzo dobrze... potrafią się obudzić rano i biegusiem iść w róg... a później czym prędzej do wyjścia xD
Ryoko__ - Pią Paź 22, 2010 18:53

fajny temat :) rowniez swoim dziewuchom postawie kuwetke jak tylko zmienie im mieszkanko na wieksze ;]
sqa8 - Czw Lut 10, 2011 11:45

hej, mam pytanie, czy wasze szczurki nie jedzą żwirku z kuwet? Planuje zrezygnować z trocin, kuwetę pod klatką wykładać gazetami i w jednym rogu postawić jakiś pojemnik ze żwirkiem i się zastanawiam czy one nie będą go podjadały, aaa... i jeszcze jedno czy ktoś próbował ze żwirkiem sylikonowym? bo te tańsze, to chyba pylą?
Asmena - Czw Lut 10, 2011 11:47

sqa8, ja używam TYLKO żwirku i nigdy nie widziałam, żeby szczury go jadły ;)
sqa8 - Czw Lut 10, 2011 11:54

ok... dzięki, najprawdopodobniej też spróbujemy, :) a jaki to żwirek? bentonitowy, niepylący, silikonowy, zapachowy czy nie, tyle tego jest, że nie wiem jaki będzie najlepszy :/
quagmire - Czw Lut 10, 2011 12:15

sqa8, przejrzyj sobie może ten temat: http://forum.szczury.biz/...=658&start=1170
Marca - Czw Lut 10, 2011 14:36

sqa8 napisał/a:
hej, mam pytanie, czy wasze szczurki nie jedzą żwirku z kuwet? Planuje zrezygnować z trocin, kuwetę pod klatką wykładać gazetami i w jednym rogu postawić jakiś pojemnik ze żwirkiem i się zastanawiam czy one nie będą go podjadały, aaa... i jeszcze jedno czy ktoś próbował ze żwirkiem sylikonowym? bo te tańsze, to chyba pylą?

Gazety odradzam. Jeśli nie masz kratki nad kuwetą- a skoro chcesz w jednym rogu postawić pojemnik ze żwirkiem to przypuszczam, że mają do kuwety dostęp- to szczury mogą ją podgryzać/zjadać i się zatruć.
No i pytanie czy masz pewność, że szczury będą załatwiać się właśnie do tego pojemniczka. Bo jak na gazety to smród jest straszny. Nawet codzienne sprzątanie to będzie za mało ;)

Ogoniasta - Czw Lut 10, 2011 14:55

Marca napisał/a:
a Bo jak na gazety to smród jest straszny.)

To raz...ale przede wszystkim farba drukarska może być trująca dla zwierzaków. :wink:

sqa8 - Czw Lut 10, 2011 18:26

Klatkę sami robimy, a jej ścianki są wewnątrz kuwety, wpuszczone aż do samej podłogi, nie wiem jak inaczej, jaśniej to opisać... :/ Szczurki nie będą miały możliwości jaj podskubywać :) Z gazetami to macie racje, nie pomyślałam o druku... a czy będą się załatwiały do pojemnika ze żwirkiem, to zobaczymy... może załapią :)
AngelsDream - Czw Lut 10, 2011 21:09

sqa8, nasze łapią, ale i tak często robią w rogu dużej kuwety.
sqa8 - Pią Lut 11, 2011 17:02

spróbuje ze szmatkami i małą kuwetą ze żwirkiem
sheila. - Śro Lut 16, 2011 19:24

czekamy na paczkę z zooplusa.. kupiłam tą kuwetę , no zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:
Mictlan - Śro Lut 16, 2011 22:09

U mnie o dziwo kuweta się sprawdza, jestem mile zaskoczony 8)
sheila. - Śro Lut 23, 2011 17:21

dziś przyszła czerwoniutka (nie lubie tego koloru :| ) kuweta .. jutro/dziś sprzątam klatkę i zdam relację . a i jeszcze jedno... co dajecie do kuwety ? sam żwirek ? i czy kuweta może wisieć ? bo wolałabym , żeby wisiała tylko boję się , że pod szczurkami będzie się uginac .. :)
Niamey - Śro Lut 23, 2011 17:34

sheila., myślę, że spokojnie może wisieć, widziałam wiele tak zamontowanych kuwet