To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki

Anonymous - Czw Maj 21, 2009 15:28

No, ale w czym to jest lepsze? Plastikow sprzatasz codziennie (chyba mam jakies porzadne szzczury, bo sikaja tylko na jedna polke i na niej sie nie klada, a polki wycieram co trzy dni), ale sa czyste i nei smierdza, a w drewno wszystko wsiaka i smierdzi, pozatym sa nie higieniczne.
olennnkaaa - Czw Maj 21, 2009 15:31

zależy jakie drewno :) ja mam drewniane półki i na moje nawet gdy nasikają - to nie śmierdzi :) owszem potem gdy czyszcze klatkę musze je szorować i suszyć, ale jest później jak nowe :)
Niamey - Czw Maj 21, 2009 16:37

Wymieniałam ostatnio ściółkę po dość długim czasie (używam mieszanki trociny chipsi+chipsi mais+w części "toaletowej" bawełniana stop smell), bo wydawało mi się, że już nieco ciągnie szczurami. Gdy jednak powąchałam ściółkę z bliska, okazało się, że wcale nie ma brzydkiego zapachu! Hamaczki są w praniu, więc jedynym pozostającym źródłem zapaszku są chyba drewniane półki. Zamówiłam plastikowe ferplasta i zobaczymy co będzie.
Anonymous - Czw Maj 21, 2009 16:55

olennnkaaa napisał/a:
ja mam drewniane półki i na moje nawet gdy nasikają - to nie śmierdzi owszem potem gdy czyszcze klatkę musze je szorować i suszyć, ale jest później jak nowe

tez tak myslalam, ze tylko poszoruje, wysusze i sa jak nowe ;p
ale dopiero jak kupilam plastiki to poczulam jaki to komfort.

olennnkaaa - Czw Maj 21, 2009 21:36

może mam poprostu dobre drewno :) a czym jeszcze czyściłaś?
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 08:49

Ninoczka napisał/a:
Mialam na samym poczatku plastikowe polki (teraz tez sie zastanawiam nad zakupem tych ferplastowych), ale sluzyly mi gorzej od drewnianych, tzn. szczur nasikal, pozniej sie w tym klad, efekt byl taki, ze musialam sprzatac polki codziennie. Przy drewnianych nie bylo takiego problemu.

Ale jesli mowisz ze tak bedzie lepiej, to kupie. Dam jedna polke drewniana stolarzowi i wrazie czego, jakby mi sie nie sprawdzily te ferplastowe to poprosze, zeby mi zrobil kilka takich drewnianych sztuk.

Hmmm, ciekawe. Ja wolę przetrzeć półki plastikowe, choćby codziennie, bo to minimalny wysiłek, niż mieć drewniane, w które wsiąkają siki, bo wydaje mi sie to niehigieniczne. Ale, jeśli tobie to odpowiada, bo np. masz dobre drewno (a nie np. sklejkę) i nie śmierdzi, jak u olennnkaaa, to może nie warto zmieniać.
Jeśli kupisz te ferplasta i nie będziesz z nich zadowolona, to ja je chętnie od ciebie odkupię. :)

Anonymous - Pią Maj 22, 2009 09:56

olennnkaaa napisał/a:
może mam poprostu dobre drewno a czym jeszcze czyściłaś?

ja mialam polki, takie jak do mebli.
czyszcze wszystko w klatce Froschem na bazie octu.

I jak wyczyscilam to nie smierdzialo, ale czyszczenie i smrod po nasikaniu byly takie meczace, ze nigdy wiecej.

ciacho - Pią Maj 22, 2009 10:28

Umyłam klatke sama wodą i pojawił się kamienny isad, czym mogę go zmyć, aby nie zaszkodziło szczurom?
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 10:29

ciacho, czyms lekko odkamieniającym, spłukac trzeba bardzo dobrze i będzie ok.
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 10:32

ciacho, ten moj Frosch octowy jest odkamieniajacy lekko.
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:22

katasza, który to z tej listy?: http://wmdp.pl/index.php?...id=12&Itemid=14
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:31

http://wmdp.pl/index.php?...d=206&Itemid=14
ten. smierdzi octem, ale smrod znika. Po wyplukaniu ten octowy tez ;)

Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:40

I to sie rozcieńcza z wodą, tak? I teraz powiedz mi mądralo gdzie go nabyć (wersja, że mamusia ci przywiozła z niemiec jest niemile widziana :D )?
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:42

Viss napisał/a:
I to sie rozcieńcza z wodą, tak?

Mhm, ja sobie przelalam czesc do spryskiwacza i dolalam wody.
Viss napisał/a:
I teraz powiedz mi mądralo gdzie go nabyć (wersja, że mamusia ci przywiozła z niemiec jest niemile widziana )?

:lol: przykro mi - zgadlas ;p Ale w jakis sklepach z chemia powinien byc, widzialam kiedys w jakims supermarkecie w Zielonej Gorze, to w W-wie tez znajdziesz :P

Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:44

katasza napisał/a:
Mhm, ja sobie przelalam czesc do spryskiwacza i dolalam wody.
właśnie tez tak chcę, jak działa u ciebie, to i ja tak zrobię.
katasza napisał/a:
Ale w jakis sklepach z chemia powinien byc, widzialam kiedys w jakims supermarkecie w Zielonej Gorze, to w W-wie tez znajdziesz :P
juz znalazłam na allegro, ma cuuudooowną cenę. :D http://allegro.pl/item634...kamien_1_l.html