Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki
Anonymous - Czw Maj 21, 2009 15:28
No, ale w czym to jest lepsze? Plastikow sprzatasz codziennie (chyba mam jakies porzadne szzczury, bo sikaja tylko na jedna polke i na niej sie nie klada, a polki wycieram co trzy dni), ale sa czyste i nei smierdza, a w drewno wszystko wsiaka i smierdzi, pozatym sa nie higieniczne.
olennnkaaa - Czw Maj 21, 2009 15:31
zależy jakie drewno ja mam drewniane półki i na moje nawet gdy nasikają - to nie śmierdzi owszem potem gdy czyszcze klatkę musze je szorować i suszyć, ale jest później jak nowe
Niamey - Czw Maj 21, 2009 16:37
Wymieniałam ostatnio ściółkę po dość długim czasie (używam mieszanki trociny chipsi+chipsi mais+w części "toaletowej" bawełniana stop smell), bo wydawało mi się, że już nieco ciągnie szczurami. Gdy jednak powąchałam ściółkę z bliska, okazało się, że wcale nie ma brzydkiego zapachu! Hamaczki są w praniu, więc jedynym pozostającym źródłem zapaszku są chyba drewniane półki. Zamówiłam plastikowe ferplasta i zobaczymy co będzie.
Anonymous - Czw Maj 21, 2009 16:55
olennnkaaa napisał/a: | ja mam drewniane półki i na moje nawet gdy nasikają - to nie śmierdzi owszem potem gdy czyszcze klatkę musze je szorować i suszyć, ale jest później jak nowe |
tez tak myslalam, ze tylko poszoruje, wysusze i sa jak nowe ;p
ale dopiero jak kupilam plastiki to poczulam jaki to komfort.
olennnkaaa - Czw Maj 21, 2009 21:36
może mam poprostu dobre drewno a czym jeszcze czyściłaś?
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 08:49
Ninoczka napisał/a: | Mialam na samym poczatku plastikowe polki (teraz tez sie zastanawiam nad zakupem tych ferplastowych), ale sluzyly mi gorzej od drewnianych, tzn. szczur nasikal, pozniej sie w tym klad, efekt byl taki, ze musialam sprzatac polki codziennie. Przy drewnianych nie bylo takiego problemu.
Ale jesli mowisz ze tak bedzie lepiej, to kupie. Dam jedna polke drewniana stolarzowi i wrazie czego, jakby mi sie nie sprawdzily te ferplastowe to poprosze, zeby mi zrobil kilka takich drewnianych sztuk. |
Hmmm, ciekawe. Ja wolę przetrzeć półki plastikowe, choćby codziennie, bo to minimalny wysiłek, niż mieć drewniane, w które wsiąkają siki, bo wydaje mi sie to niehigieniczne. Ale, jeśli tobie to odpowiada, bo np. masz dobre drewno (a nie np. sklejkę) i nie śmierdzi, jak u olennnkaaa, to może nie warto zmieniać.
Jeśli kupisz te ferplasta i nie będziesz z nich zadowolona, to ja je chętnie od ciebie odkupię.
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 09:56
olennnkaaa napisał/a: | może mam poprostu dobre drewno a czym jeszcze czyściłaś? |
ja mialam polki, takie jak do mebli.
czyszcze wszystko w klatce Froschem na bazie octu.
I jak wyczyscilam to nie smierdzialo, ale czyszczenie i smrod po nasikaniu byly takie meczace, ze nigdy wiecej.
ciacho - Pią Maj 22, 2009 10:28
Umyłam klatke sama wodą i pojawił się kamienny isad, czym mogę go zmyć, aby nie zaszkodziło szczurom?
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 10:29
ciacho, czyms lekko odkamieniającym, spłukac trzeba bardzo dobrze i będzie ok.
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 10:32
ciacho, ten moj Frosch octowy jest odkamieniajacy lekko.
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:22
katasza, który to z tej listy?: http://wmdp.pl/index.php?...id=12&Itemid=14
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:31
http://wmdp.pl/index.php?...d=206&Itemid=14
ten. smierdzi octem, ale smrod znika. Po wyplukaniu ten octowy tez
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:40
I to sie rozcieńcza z wodą, tak? I teraz powiedz mi mądralo gdzie go nabyć (wersja, że mamusia ci przywiozła z niemiec jest niemile widziana )?
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:42
Viss napisał/a: | I to sie rozcieńcza z wodą, tak? |
Mhm, ja sobie przelalam czesc do spryskiwacza i dolalam wody.
Viss napisał/a: | I teraz powiedz mi mądralo gdzie go nabyć (wersja, że mamusia ci przywiozła z niemiec jest niemile widziana )? |
przykro mi - zgadlas ;p Ale w jakis sklepach z chemia powinien byc, widzialam kiedys w jakims supermarkecie w Zielonej Gorze, to w W-wie tez znajdziesz
Anonymous - Pią Maj 22, 2009 11:44
katasza napisał/a: | Mhm, ja sobie przelalam czesc do spryskiwacza i dolalam wody. | właśnie tez tak chcę, jak działa u ciebie, to i ja tak zrobię.
katasza napisał/a: | Ale w jakis sklepach z chemia powinien byc, widzialam kiedys w jakims supermarkecie w Zielonej Gorze, to w W-wie tez znajdziesz | juz znalazłam na allegro, ma cuuudooowną cenę. http://allegro.pl/item634...kamien_1_l.html
|
|
|