O szczurach ogólnie - Pytania początkującego
bolek - Śro Mar 25, 2015 22:32
Myślę, że to geny
kasia2406 - Czw Mar 26, 2015 18:55
LizaR napisał/a: | Od czego zależy kolor ogona szczura ? zauważyłem ze niektore na zdjeciach maja czarne, inne białe (moje też). |
Moje dziewczyny mają czarne z różową końcówką . Po prostu to odziedziczyły
Angelika30 - Sob Mar 28, 2015 16:43
te maluszki juz sa umnie ten chlopak powiedzial ze one sa urodzone 8 marca i je wziol od kogos trzymal je w pudelku po klockach wzielam je wczoraj i mam juz klatke dla nich
[ Dodano: Sob Mar 28, 2015 16:44 ]
nie potrafie wstawiz zdjecia
[ Dodano: Sob Mar 28, 2015 16:51 ]
i wychodzi ze malce maja 2m i 6 dni
ale musialam je wzias one byly karmione surowym ryzem makaronem i suchym chlebem
ja im daje platki owsiane na mleku 0,5 % i se radza jutro ide domnie do kliniki weterynaryjnej zeby je lekarz obejrzal
i zwiedziec sie dokladnie o karmienie i opieke zeby bylo im jak naj lepiej
[ Dodano: Sob Mar 28, 2015 16:54 ]
a klatke mam 100 cm dł 50 sz z kuweta wys 45cm musialam dzis kupic sietke i oblozyc klatke bo szczebelki maja 3 cm szerokosci narazie jest w niej ten starszy
Kasik - Sob Mar 28, 2015 17:27
Angelika30, o karmienu masz cały dział na forum. Karmimy dobrymi jakościowo karmami dla szczurów, np. Vilmie. Dodatkowo surowe warzywa, w mniejszej ilości owoce. Mleko krowie nie jest wskazane dla gryzoni, tym bardziej że 2-miesięczne szczury mogą już z powodzeniem jeść pokarm stały. Warto też sprawdzić na forum listę polecanych weterynarzy w Twojej okolicy, ponieważ nie każdy weterynarz (a raczej niewielu z nich) zna się na szczurach - jest to dość specyficzna dziedzina.
Angelika30 - Sob Mar 28, 2015 17:55
pomylilam sie one maja 2 tygodnie i 6 dni
[ Dodano: Sob Mar 28, 2015 17:57 ]
pomylilam sie one maja 2 tygodnie i 6 dni ja takie malutkie i
Kasik - Sob Mar 28, 2015 19:01
Angelika30, używaj opcji edytuj
Jeżeli mają 2 tygodnie, to powinny być karmione jeszcze przez matkę, ewentualnie specjalnym mlekiem dla kociąt, a nie mlekiem krowim.
limomanka - Sob Mar 28, 2015 19:44
Angelika30, zwracaj większą uwagę na to, jak formułujesz swoje wypowiedzi. Trudno jest zrozumieć, o co dokładnie chodzi - pisz z większą starannością.
Aby coś dopisać, wystarczy użyć opcji 'edytuj', o której wspomniała Kasik - znajdziesz ją w prawym górnym rogu każdego posta.
Angelika30 - Nie Mar 29, 2015 11:57
no powinny ale byly karmione surowym ryzem i makaronem kasza i w pojemniku po klockach byly trzymane to je wzielam bo nawet pojemnika na wode nie mialy bylam u weterynarza to powiedzial ze sa troszke odwodnione ale juz jest lepiej i mowil ze rozcieczone mam i wlasnie mleko dla kociat podawac juz mam i stopniowo je dokarmiac wiec jestesmy na dobrej drodze zeby wyrosly na zdrowe szczurki
kasia2406 - Nie Mar 29, 2015 19:43
A ja mam pytanie co do ustalania hierarchii . Jak rozpoznać który szczur jest przywódcą "stada" ? Mam dwie samiczki i cały czas się tłuką Nie wiem która z nich jest tą najważniejszą . Są razem u mnie około 2 miesiące . Jeżeli nie tutaj proszę przenieść mnie do konkretnego wątku . Używałam opcji szukaj i nic nie ma na ten temat . Czekam na odpowiedzi
Angelika30 - Pon Mar 30, 2015 12:05
:sirwwt: witam chciałam podziękować wszystkim którzy mi pomogły dziękuje
limomanka - Pon Mar 30, 2015 18:37
kasia2406, zajrzyj sobie tutaj
kasia2406 - Pon Mar 30, 2015 18:49
limomanka, dziękuje za pomoc Poczytam sobie . Jakoś moje ciury ostatnio uciekają ode_mnie .W czasie wybiegów (no staram się je robić bo małe rzadko wychodzą) albo pchają m się pod bluzę i mnie dziabią albo wspinają się po klatce i próbują zwiać .
ort.: ode mnie zapisujemy osobno
limomanka - Pon Mar 30, 2015 19:12
kasia2406 napisał/a: | staram się je robić bo małe rzadko wychodzą |
Myślę, że to jest odpowiedź na pytanie czemu szczurzyce są słabo oswojone. Trzeba je brać na ręce codziennie i wypuszczać pod kontrolą, przebywając z nimi na wybiegu, bawiąc się - tak się właśnie zawiązuje więź z ogonkami.
kasia2406 - Pon Mar 30, 2015 19:16
limomanka napisał/a: | kasia2406 napisał/a: | staram się je robić bo małe rzadko wychodzą |
Myślę, że to jest odpowiedź na pytanie czemu szczurzyce są słabo oswojone. Trzeba je brać na ręce codziennie i wypuszczać pod kontrolą, przebywając z nimi na wybiegu, bawiąc się - tak się właśnie zawiązuje więź z ogonkami. |
Ale jak barć je na ręce ? Chodzi o to żeby same włazły czy brać je tak po prostu ?
limomanka - Pon Mar 30, 2015 19:21
kasia2406, http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=16350
|
|
|