To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty adoptowane - Mnóstwo szczurów w różnym wieku ma już domy, Wrocław

_ogonek_ - Wto Kwi 16, 2013 13:43

Fea, dziękuję za odpowiedź. No ja bym cięła nawet bez finansów, wyrównałabym sobie jakimś bazarkiem... Finansowo ja osobiście leżę, ale jakbyście coś organizowały to będę myśleć.
AngelsDream - Wto Kwi 16, 2013 13:48

Fea napisał/a:
Natomiast nie zmienia to faktu, że babka chce się tych szczurów cały czas pozbyć, nie chce zatrzymywać samic, w tym ciężarnych, więc nie sądzę, żeby zamierzała wykorzystywać je do rozmnażania. Sprawdziłam ją nieco, rozmnaża jakieś kosmiczne odmiany barwne, berkshire i kaptury jej zbędne.

Tego i ja się domyślam po przewertowaniu sieci.

Mam nadzieję, że wszystko się dla tych szczurów ułoży.

_ogonek_ - Wto Kwi 16, 2013 13:53

AngelsDream napisał/a:
Mam nadzieję, że wszystko się dla tych szczurów ułoży.

Ja również....

Na tą chwilę pracuję nad rodzicami.... Zobaczymy :roll:

Czy te ogonki są dość układne między sobą?
Mam klatkę - dłg. 80 cm, głębokość chyba 45 albo 48 i wysokość 70 albo 75, na 3 ogonki chyba by starczyło miejsca?

Cegriiz - Wto Kwi 16, 2013 13:55

AdaK, samiczek spokojnie byś 6 wsadziła, jeśli był by to tymczas.
_ogonek_ - Wto Kwi 16, 2013 13:57

Cegriiz napisał/a:
AdaK, samiczek spokojnie byś 6 wsadziła, jeśli był by to tymczas.
Nie chcę przyprawiać rodziców o zawał serca, rozumiesz :P
ale skoro taka ilość wchodzi w grę ;)
Pytania może głupie, ale mój ostatni ogonek, Shaggy odszedł 17.07.2009, więc kupa czasu temu,... od tamtej pory nie miałam w ogóle styczności ze szczurkami

EDIT:
Miało być pytania - jako odniesienie do czasu przeszłego :P

Cegriiz - Wto Kwi 16, 2013 13:58

AdaK, nie widzę pytania ;)
Fea - Wto Kwi 16, 2013 14:14

Tak, te szczury są idealnie zgrane, jedyny problem stanowi największy facet, to chyba jakiś ichni alfa, chciał mnie zeżreć i ustawia inne samce. To jest taki duży kaptur z nakrapianą pręgą na grzbiecie. On wyraźnie pilnuje tego stada, nie pozwalał mi dotykać innych facetów. Samiczki śpią na kupie i nie wydaje mi się, żeby dochodziło między nimi do jakichkolwiek konfliktów. No ale jak mówię, nie miałam czasu im się przyjrzeć.
nimka - Wto Kwi 16, 2013 14:20

Fea napisał/a:
No ale jak mówię, nie miałam czasu im się przyjrzeć.

a czy jesteś w stanie określić ile łącznie było niebieskich szczurów?
tak tylko pomyślałam... że niebieskie ładne, może ona chce sobie jakieś zatrzymać i się nie przyzna że je ma?
ja biorę 2 niebieskie maluchy (samiczki) oraz dwie czarne i jedną albinoskę - wszystkie 1,5 miesięczne.
ilość niebieskich się zgadza?

Fea - Wto Kwi 16, 2013 14:25

Argh, nie wiem. Wśród dorosłych była tylko jedna niebieska, ale w razie czego wśród moich tymczasów jest trzymiesięczny niebieski kaptur (samiczka), więc służę ;p
Wśród dzieciaków było tych niebieskich więcej, ale też niezbyt wiele, trzy albo cztery chyba. Sporo fajnych małych albinosów. Jedno małe białe jest szczególnie cudne, chyba dziewczynka, ma przekrzywiony łebek, ale jest samodzielna i odjazdowa i żarła chrupki kukurydziane leżąc na grzbiecie, tak mnie rozczuliła że omal jej nie wzięłam ;p

_ogonek_ - Wto Kwi 16, 2013 14:48

No to cóż, liczymy na fotki...
Ja mogę spróbować pomóc bardziej (w sensie jakiś bazarek) w maju dopiero, za tydzień mam egzaminy, więc lipa.

Mai-ah - Wto Kwi 16, 2013 20:23

Fotki za chwilkę ale i tak tylko kilka zbiorówek zrobiłam, bo nie było fizycznej możliwości porobienia zdjęć indywidualnych. Trochę nie ogarniam. Nie było jak powyciągać szczurów i każdego z osobna obejrzeć bez strachu że gdzieś zwieją). Generalnie jak piszę ciemne to mam na myśli albo całe czarne albo czarne z białymi brzuszkami. Szczurasy siedziały wtulone w siebie, u maluchów widziałam, że na pewno jest częsć jednololorowych a reszta z brzuszkami białymi.

Generalnie jest:

Około 6 tygodniowe samce:
7 ciemnych
2 białe (jeden z podejrzeniem zapalenia ucha - przekrzywiona główka)
1 niebieski = ma już domek, przy mnie zabrał go chłopaczek.

Samiczki około 6 tygodniowe, widocznych oznak ciąży brak, ale ryzyko istnieje:
13 ciemnych
4 białe
1 kapturka
1 niebieska - już od nas ktoś ją bierze
plus 4 samiczki, które w nocy wydostały się na zewnątrz :( obława trwa. Wydostały się przez przerwę przy otwarciu w osiatkowaniu. Przerwa w osiatkowaniu zabezpieczona już.

okolo 2 tygodniowe = 4 szczurki (nie wiem jaka płeć), dwa kaptury, 2 ciemne.

Świerzourodzone kluchy = doliczyłam się 10

10 dorosłych samcoli (liczyłabym wiek 1,5 nawet do 2 lat - w tym 2 kaptury i 8 ciemnych

Dorosłe dziewczynki:
1 biała sędziwego wieku na moje oko, 1,5 do 2 lat. Generalnie pani stwierdziła, ze może u niej zostać, nie będzie przeszkadzać. Dziewczyna wygląda na mocno zestresowaną lub nawet chorą. Nie jest jakoś 'atrakcyjna' więc wykluczam chęć zachowania jej w celu atrakcyjnych małych szczurków

2 białe samice, kilkumiesięczne (do roku?) (w tym jedna karmiąca, u drugiej brak wyraźnej ciąży ale stanowczo prawdopodobna)

7 ciemnych kilkumiesięcznych (do roku?) samiczek, jedna wyraźnie w ciąży, jedna karmiąca, reszta nie wiem. Jedna bez oka? Musiała kiedyś dziaba dostać albo mieć wydrapane? Nie wygląda raczej na coś nowego, nie babrze się.

1 niebieska szczurcia kilkumiesięczna (ta co urodziła ale oseski nie przeżyły).

Szczury bardzo do siebie lgną, nie widziałam żeby się na siebie rzucały czy wykazywały agresję. Zestresowane.

Dziewczyny:

Chłopaki:

_ogonek_ - Wto Kwi 16, 2013 21:43

Off-Topic:
Dla kogo pilniejsze DT myślicie? Samic zapewne?...

Walczę dalej...

AngelsDream - Wto Kwi 16, 2013 21:48

AdaK, zdecydowanie dla samic.

One potrzebują teraz drobiazgowej i troskliwej opieki. Samce oczywiście też, ale różnica tkwi w ewentualnych lub nieewentualnych, a już potwierdzonych ciążach.

Layla - Śro Kwi 17, 2013 05:16

Matko kochana, ile tego :( Może trzeba zrobić jakąś zrzutę?
nubijka - Śro Kwi 17, 2013 05:50

Dać DT nie mogę w tym momencie- ale mogę oddać i pożyczyć klatki- do oddania klatka na ok 4 szczury, klatka na ok 2 szczury. Do pożyczenia- 100cm króliczówka i klatka na ok 2 szczury. Poidełka też się jakieś znajdą.