Odżywianie - Nadwaga i otyłość - stan? choroba? przekarmianie? geny?
AngelsDream - Pon Cze 10, 2013 11:03
Layla, gubią o wiele za szybko.
Grubaskom to się zdarza, ale mimo wszystko lepiej na to nie pozwalać.
Layla - Pon Cze 10, 2013 11:35
AngelsDream, wiem, ale jest gorąco i z tego powodu też im się mniej chce.
Dieta: zmieniłam karmę na Rat Nature (roboczo bo szybko musiałam), oni jej nie lubią, wyłowiłam banany. Nie dosypuję jedzenia póki nie zjedzą, codziennie świeże warzywa. Nie głodzę ich, spokojnie, żarcie w misce jest. Obaj apetyt mają, ale wiadomo, że jak jest ciepło, sporą część dnia przesypiają. Wcześniej jedli dla rozrywki, bo uwielbiali VL zero i jedli jej niewyobrażane ilości.
Zuzia1976 - Wto Lip 23, 2013 12:32
Mam bardzo otyłą szczurkę.Moje odchudzanie jej nie przynosiło efektu.Poczytałam,przeanalizowałam i już wiem,jak sobie z tym problem poradzić.Na szczęście nie ma żadnych kłopotów zdrowotnych typu serce płuca więc bez przeszkód mogę wprowadzić z życie odchudzanie.Cieszę się bo ona lubi biegać a zwłaszcza za jedzeniem...jest mega pasibrzuchem więc nie będę musiała jej zmuszać do ruchu.Nie mam w klatce żadnych drabinek i pochylni.Żarcie w/g forum jest w innym miejscu niż poidło i hamak.Zatem do dzieła.......grubasico moja.
Saaa - Wto Sie 13, 2013 13:24
U mnie Chlopaki jedz Verse Lega rat complet sypie im spora miseczke, ale Irokez w przeciagu nocy wszystko zjada. Ostatnio jak to zauwazylam zaczelam im dawac tylko wieczorem ale wydaje mi sie ze zaczal miec nadwage:( zmienic mu karme czy moze dawac jeszcze rzadziej?
limomanka - Wto Sie 13, 2013 13:33
Saaa, myślę, że powinnaś zacząć od ważenia karmy (szczurom wystarcza 15 g karmy na łebek dziennie). Możesz też ją zmienić (complete ma dużo białka) np. na Vilmie. Dobrze jest też odejmować od wagi karmy podstawowej dodatkowe smakołyki - bo to głównie one tuczą. U nas nie ma szans, żeby zostało coś na noc dla takich podjadaczy - karmy jest tyle, że znika w pół dnia (dostają po 15 g/szczura rano i coś "mokrego" - warzywa, mlecze, od czasu do czasu mięso - po powrocie z wybiegu). Jeśli szczury mają stały dostęp do karmy w misce często kończy się to przejadaniem.
Saaa - Wto Sie 13, 2013 14:45
chlopaki z mokrego dostaja przede wszystkim ogorka i pomidora. Raz na bardzo dlugi czas dostaja dropsy trixi chyba musze im zapewnic wiecej wybiegu. Wlasnie dobralam kolege dla Irokeza, bo odszedl nasz ukochany Albinek:( jak zobaczylam malenstwo jakie jest chudziutkie i malutkie (kregow policzyc mu nie moge, wiec chyba za chudy nie jest) stwierdzilam ze musze odchudzic Irokeza- grubaska xd
quagmire - Wto Sie 13, 2013 14:48
Saaa, jak masz wątpliwości, to możesz pokazać zdjęcie
Saaa - Wto Sie 13, 2013 14:54
dobic Irokezowi- adhd zdjecie jest trudne ale zaraz sprobuje
[ Dodano: Wto Sie 13, 2013 16:06 ]
udalo sie:))) niestety jest zbyt duze, zeby dodac jako zalacznik. http://forum.szczury.biz/album_page.php?pic_id=239
quagmire - Wto Sie 13, 2013 15:54
Saaa, na tym zdjęciu nie wygląda jakoś szczególnie grubo.
Jakby został przy takim wyglądzie, to myślę, że byłoby ok
Saaa - Wto Sie 13, 2013 16:09
przy moim nowym ogonku to wyglada jak wielki grubiutki szczur. Vallego tez wstawie
[ Dodano: Wto Sie 13, 2013 17:27 ]
a tutaj malutki Vally http://forum.szczury.biz/album_page.php?pic_id=240 . miedzy mini jest poltorej miesiaca roznicy
limomanka - Wto Sie 13, 2013 21:34
Saaa, w tym wieku każdy tydzień robi jeszcze różnicę Ale wystarczy spojrzeć na sylwetkę - w pierwszym poście tego tematu są zamieszczone zdjęcia sylwetki szczura z nadwagą, a nawet otyłego. Na zdjęciu Irokeza z boku widać, że ma normalną sylwetkę Nie musisz się martwić, ale ważyć karmę i tak warto - żeby zapobiec ewentualnemu przytyciu za jakiś czas
Saaa - Śro Sie 14, 2013 13:55
wielkie dzieki
Pyl - Śro Sie 14, 2013 14:06
A tak a propos, AngelsDream wrzuciła jakiś czas temu na forum link do artykułu o chorobach nerek u szczurów ("Przewlekła postępująca nefropatia szczurów" lek. wet. Jakub Sadłowski)
Pozwolę sobie zacytować fragment dotyczący wpływu żywienia na występowanie i rozwój choroby (podkreślenia moje):
Cytat: | Istnieją czynniki predysponujące do rozwoju choroby. Są nimi wiek, płeć, szczep, sposób żywienia, zaburzenia hormonalne, przebyte choroby, podawane leki oraz czynniki genetyczne. PPN częściej występuje u szczurków albinotycznych, zwłaszcza u samców. Wczesna kastracja może spowolnić rozwój choroby. Nieprawidłowości dietetyczne związane są z nadmiarem pokarmu, zwłaszcza białka w dawce pokarmowej. Powyżej 6 miesiąca życia powinniśmy szczurkom ograniczyć ilość protein w diecie - przypadku klinicznej postaci choroby nawet do 4-7%. Zwiększamy natomiast ilość węglowodanów i tłuszczy. Odpowiednie żywienie opóźnia moment pojawienia się klinicznej PPN. |
Niby prawda znana, ale... powtórzeń nigdy nazbyt wiele
quagmire - Śro Sie 14, 2013 14:12
Off-Topic: | Wg mnie 4-7% białka w diecie to za mało - chyba, że chodzi o mega przyswajalne białko, bo wtedy wystarczy 5% - tyle, że takie białka w naturze nie istnieją i karmiąc zwykłą karmą potrzeba właśnie 11-14% białka, żeby dostarczyć tych niezbędnych 5%. Osobiście skłaniałabym się ku zmniejszeniu ilości białka do dolnej granicy, czyli 10-11%, przerzuceniu się na łatwiej strawne białko - np. sojowe. I wśród nasion wyborze tych, które mają mniej fosforu.
Również warto pamiętać, że samice są dużo mniej podatne na choroby nerek i u nich te zmiany nie muszą być tak znaczące. |
Pyl - Śro Sie 14, 2013 14:21
Off-Topic: | quag, ale 4-7% to zalecany poziom dla ogonów z chorobą nerek - nikt nie narzuca zdrowym szczurom takiego limitu. |
|
|
|