Odżywianie - Owoce i warzywa - czy mogę dać?
Blacky - Pon Sty 03, 2011 09:50
Moje PaSzczurki lubią kapustę pekińską. A właściwie Pan, bo Pani ogólnie za warzywami nie przepada i najwyżej ciut podgryzie resztę zostawiając bratu, który z kolei zje wszystko i zawsze. No ale wróć- dostały kapuchę ze 2-3 razy, kawalątek dosłownie, i żadnych problemów nie miały. Także myślę, że dać można, ale rzadko i malutko.
20Agatka20 - Pon Sty 17, 2011 10:39
Na liście są truskawki, ja osobiście nie polecam! Raz jedyny podałam kawalątek i skończyło się to tak że musiałam w trybie przyspieszonym udać się do weterynarza, szczur mi napuchł i całe futerko mu stanęło (okropny widok) po fakcie mi się przypomniało że truskawki działają bardzo alergicznie na małe dzieci więc dlaczego nie miałyby tak samo działać na szczury, no ale chociaż jestem mądrzejsza o to doświadczenie i już nigdy nie podam truskawek choćby dla mojego świętego spokoju
Devona - Pon Sty 17, 2011 11:04
20Agatka20 napisał/a: | przypomniało że truskawki działają bardzo alergicznie na małe dzieci | Truskawki są silnymi alergenami dla ludzi, którzy są na nie uczulone, nie dotyczy to tylko dzieci, ale też dorosłych i stwierdzenie, że działają bardzo alergicznie na małe dzieci jest mocno przesadzone, bo ja np. uwielbiam truskawki i od dzieciństwa jem ich bardzo dużo, a niekorzystnych objawów brak. 20Agatka20 napisał/a: | Raz jedyny podałam kawalątek i skończyło się to tak że musiałam w trybie przyspieszonym udać się do weterynarza, szczur mi napuchł i całe futerko mu stanęło (okropny widok) | To oczywiście może być alergia na truskawki, ale ja raczej obstawiałabym niekorzystny wpływ środków ochrony roślin i innych chemikaliów. W sezonie ja i szczury zajadamy się truskawkami z ogródka moich rodziców, takich ze sklepu/bazarku to sobie boje się kupować.
Segreen - Pon Sty 17, 2011 12:00
Melon jest wpisany na liste a interesuje mnie czy moge cala tą obudowe melona wstawic do klatki jako domek do zjedzenia?
Oli - Pon Sty 17, 2011 12:57
Segreen, nie wydaje mi się to dobrym pomysłem, gdyż melony w tej białej części przy skórze zawierają wszystkie świństwa jakie się w owocu podczas wzrostu i dojrzewania zbierają, w tym pestycydy itp. którymi są pryskane, tak samo sama skóra może być nimi przesiąknięta. Miąższ można spokojnie dać, zewnętrze nie.
20Agatka20 - Pon Sty 17, 2011 20:39
Devona truskawki to ostatnia rzecz jaką powinno się podać małym dzieciom ze względu na ich mocne uczulanie (nie chce mi się dalej rozwijać tego tematu)... one nie były z bazaru tylko z przydomowego ogródka właśnie.
Devona - Pon Sty 17, 2011 23:06
20Agatka20 napisał/a: | Devona truskawki to ostatnia rzecz jaką powinno się podać małym dzieciom ze względu na ich mocne uczulanie (nie chce mi się dalej rozwijać tego tematu)... | To, że nie mam dzieci, nie znaczy, że nie mam o nich pojęcia. Truskawki i niektóre inne produkty wprowadza się do diety niemowląt później niż niektóre inne produkty (np. marchew), bo statystyczne częściej uczulają, a reakcja organizmu na nietolerancję pokarmową jest dla dzieci bardzo niebezpieczna. Natomiast stwierdzenia, że truskawki to ostatnia rzecz, jaką się dzieciom powinno podawać czy stwierdzanie, że lepiej ich dzieciom/szczurom w ogóle nie podawać to zbyt daleko idące uogólnienia, które nie są prawdziwe. Ja nie mam alergii na truskawki ani nikt w mojej rodzinie, szczury i inne moje gryzonie bez żadnych sensacji jadły/jedzą te owoce. To, że zaszkodziły Twojemu zwierzakowi nie oznacza, że nie można ich polecić innym . 20Agatka20 napisał/a: | one nie były z bazaru tylko z przydomowego ogródka właśnie | Zatem to była zapewne reakcja alergiczna, pod warunkiem, że nie stosujecie w uprawie przydomowej pestycydów i innych silnych substancji chemicznych. Pochodzenie warzyw/owoców z prywatnego ogródka nie gwarantuje ich "czystości" od chemii. Ja pisałam o ogródku moich rodziców - to jest jedyne źródło np. nie szkodzącej mi sałaty, więc wiem, że mogę bez obaw podawać szczurom owoce i warzywa stamtąd.
sroka - Pią Lut 04, 2011 00:21
Witam ja mam 2 szczury ogolnie to jedza wszystko ale najbardziej lubia suchy pokarm. tutaj znalazm kilka fajnych rzeczy na temat karmienia szczura [...]
[ Komentarz dodany przez: babyduck: Pią Lut 04, 2011 10:07 ]
Regulamin
II.5. Obowiązuje zakaz reklamy innych forów związanych z tematyką szczurzą [również stron, do których podlegają fora]. Nie tyczy się to jedynie stowarzyszeń np. SPS bądź SHSR oraz forów obcojęzycznych.
Bel - Pią Lut 04, 2011 08:52
A dla mnie ta strona jest nieprzydatna.Po 1.kapusta,brukselka czy fasola to produkty spożywcze wywołujące gazy.A szczur wiadomo-bąka sobie nie strzeli przez co jest to dla niego niebezpieczne.Po 2 autorka podała informację,że klatka dla szczura powinna być duża i w wyposażeniu powinna mieć różne zabawki.Wszystko fajnie tylko dlaczego wkleiła dla przykładu(?)klatkę dla chomika z kołowrotkiem?Osoba niedoświadczona jeszcze nie daj boże weźmie przykład...no i podstawa.Jak sam tytuł wskazuje "wszystko o szczurach" więc ja się pytam gdzie jest podstawowa informacja,że są to zwierzątka stadne i nie należy trzymać ich w pojedynkę?tyle z mojego czepialstwa.
Anonymous - Pią Lut 04, 2011 09:50
believe_86 napisał/a: | A szczur wiadomo-bąka sobie nie strzeli przez co jest to dla niego niebezpieczne | no co ty? Szczur to nie ameba, puszcza gazy jak każdy przyzwoity ssak.
Oli - Pią Lut 04, 2011 09:55
przede wszystkim to jest łamanie regulaminu naszego
Niamey - Pią Lut 04, 2011 13:43
Off-Topic: | i ten biedy szczur, który musi jeść błądnik, sroka popraw te straszne byki na stronie |
kite - Sob Mar 05, 2011 17:52
zastanawiam się nad takim owocem. nie wiem jak się nazywa. w mojej okolicy mówi się na to "rajskie jabłuszka". rośnie na drzewie, z kształtu podobne do owoców dzikiej róży tylko mniejsze. bardzo smaczne
Costa - Nie Mar 06, 2011 09:03
Ja ogółem nie daję moim szczurasom cytrusów, gdyż w skórce każdego znajduje się choć odrobina (o matko, nie pamiętam nazwy), który wywołuje i przyspiesza wzrost guza.
Mam pytanko... polecacie rukole ? Moja mama często ją kupuje i pomyślałam, że jeśli nie ma żadnych właściwości źle działających (nawet w dużych ilościach), mogłabym im od czasu do czasu po listku dawać.
furburger - Nie Mar 06, 2011 09:13
kite napisał/a: | zastanawiam się nad takim owocem. nie wiem jak się nazywa. w mojej okolicy mówi się na to "rajskie jabłuszka". rośnie na drzewie, z kształtu podobne do owoców dzikiej róży tylko mniejsze. bardzo smaczne |
dołączam się do pytania u mnie przed blokiem jest kilka takich drzewek z tymi jabłuszkami, ptaki się tym zawsze zajadają, ludzie też często je podjadają raz próbowałam ale były dla mnie trochę kwaśne
|
|
|