To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle

Niamey - Sob Sty 07, 2012 01:26

zwłaszcza z królików miniaturek ze sklepów zoo ;) a z chomików robi się przekąski na drugie śniadanie lub szaszłyki :mrgreen:
Kasik - Sob Sty 07, 2012 02:05

A świnki morskie pieczone podobno są całkiem smaczne :lol:
nezu - Sob Sty 07, 2012 02:22

Niamey, wiesz o co mi chodzi.
Króliki bez względu na rasę są traktowane jako zwierzęta futerkowe, czy pozyskuje się z nich mięso to już inna spawa. Fermy miniaturek też znam, zgadnij co tam robią z królikami które się nie sprzedadzą do zoologów.
Na pewno nie usypiają humanitarnie ani nie oddają do adopocji. :roll:

A chomiki to właściwie takie nie wiadomo co, przynajmniej syryjskie. Chyba że wraz z roborkami i dżugnarami są podpięte pod egzotykę.

Tak na marginesie, to cały wywód z wikipedii to tylko intepretacja określenia "zwierzę domowe". Sama formułka twierdzi o tradycji.
Zresztą tyle się tu mówi, żeby definicji z wiki nie brać za świętość, a to ma być wyjątkiem?...

Choroba, właściwie nie wiem czemu się tak upieram. Wiadomo że są dwie strony medalu i można to różnorako interpretować.
Wiadomo też, że można sobie iść do sądu ze swoją interpretacją. Jak ktoś strasznie chce, to przecież mu tego nie zabronię. W każdym razie ja się tego nie podejmę i nie będę wypisywać pod ich adresem gróźb o nowelizacji ustawy. Natomiast jeśli ktoś doraźnie będzie chciał i mógł zwrócić posłom uwagę na problem określenia zasad rządzących giełdami i tego co właściwie jest rozumiane jako zwierzę domowe, wtedy się chętnie do takiej akcji przyłączę.
Jeśli mam walczyć z pseudohodowlami, chcę mieć w ręku coś, co nie da im możliwości wywinięcia się, lub co gorsza oskarżenia mnie o coś innego...

Ale wiecie, w sumie to problem jest jednak większy.
No bo. Ktoś mi pokaże hodowlę ptaszników z rodowodem?
A też podpadają niby, według wikipedysty pod zwierzę domowe.

Ups. ;) )

Azi - Sob Sty 07, 2012 10:52

Moim zdaniem, ktoś, kto chce mieć pewność co do interpretacji ustawy (admin na portalu ogłoszeniowym, właściciele portali) powinien zasięgnąć opinii radcy prawnego.

niestety, my, jako forumowicze nie wykształceni w tym kierunku możemy co najwyżej dywagować :roll:

i nie ma sensu straszenie kogokolwiek, to tylko nakręca spiralę nienawiści.

smeg - Sob Sty 07, 2012 11:09

Ale przecież w ustawie jest napisane konkretnie, że chodzi o psy i koty:

Cytat:
Rozdział 2, art. 10a:

2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.

6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych
w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym
celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.

O "zwierzętach domowych" jest mowa tylko przy zakazie sprzedawania ich na targach, targowiskach i giełdach, nie ma ani słowa o zakazie ich rozmnażania.

http://isap.sejm.gov.pl/D...71110724&type=3 - treść ustawy z wyszczególnionymi zmianami.

Sysa - Sob Sty 07, 2012 11:35

nezu napisał/a:

Wyobraźcie sobie, że są portale które pozwalają nawet na handel psami i kotami bez rodowodu na swoich stronach, wide tablica.pl. Według nich ustawa dotyczy tylko zwierząt urodzonych PO nowelizacji.

Co nie zmienia faktu, że tablica.pl zabroniła srzedaży kundli i usuwa zgłaszane ogłoszenia lub też przesuwa je do innych działów, jeśli na sprzedaż jest "zabawka" czy "smycz", więc uważam że to stwierdzenie jest nieco krzywdzące. Akurat to jeden z pierwszych portali, który się ustosunkował do nowej ustawy.

Manta - Sob Sty 07, 2012 11:51

nezu napisał/a:

Zresztą tyle się tu mówi, żeby definicji z wiki nie brać za świętość, a to ma być wyjątkiem?...

definicja "zwierzeta domowe" wstawiona przeze mnie byla wrzucona prosto z ustawy o ktorej mowa w temacie ;)

Cola - Sob Sty 07, 2012 15:18

dostałam odpowiedź
Cytat:
Witam,
i dalej twierdzę tak jak mówiłam, bo to wynika logicznie - gdyby wiadomość miałaby charakter czysto informacyjny, poinformowałaby Pani mnie o wszystkich ustawach, które weszły w życie z dniem 1 stycznia 2012 roku. Tymczasem wykonała Pani kopiuj wklej z forum szczurzego informacje o ustawie i postanowiła zwrócić mi uwagę. A zwracanie uwagi nie ma charakteru czysto informacyjnego.

I nie posługuję się znaną sobie wiedzą. Posługuję się wiedzą swoją, a także innych znanych mi osób hodujących szczury nie pochwalających uczestnictwa w wiecach szczurzych forów. Nie patrzę na szczurze fora z góry - patrzę na nie zdroworozsądkowo. Jest na nich praktykowana polityka mająca na celu dobro hodowli szczurów w Polsce a nie poszczególnych osobników. Jeżeli dana grupa stawia dobro społeczności nad dobrem jednostki - nie jestem zainteresowana uczestnictwem w takiej grupie.

Podam przykład - na szczury.org nie pochwala się brania osobników ze sklepów zoologicznych, ponieważ są to słabe osobniki - i co? i nie warte przetrwania?życia? A biorąc osobniki z zoologików, sprawia się, że są te szczury dalej wsobnie rozmnażane dla potrzeb konsumenta. Proszę mi wybaczyć , ale czytając tego typu wypowiedzi jestem przerażona tym, co siedzi w głowach ludzi piszących na forum szczury.org. Oczywiście nie można wypowiedzi poszczególnej jednostki przypisywać do całej grupy ludzi. Ale wiele waszych wypowiedzi, które usłyszeli moi przyjaciele, hodowcy szczurów, potwierdza, że coś niedobrego się tam dzieje.

Oczywiście Stowarzyszenie Hodowców Szczurów Rasowych w Polsce ma swoje dobre aspekty, jak choćby analizę pokoleń osobników rozmnażanych. ALE TO nie interesuje przeciętnego nabywcy szczura. Nie tylko miłośnicy szczurów zasługują na bycie towarzyszami tych zwierząt, lecz także Pan Kowalski spod piątki, jeżeli daje zwierzaki miłość, uwagę, opiekę. Do kochania zwierzaka nie jest potrzebna specjalistyczna wiedza. A Pan Kowalski nie ma dojścia do Hodowców ze Stowarzyszenia, może nie ma pieniędzy na osobnika, może nie ma szans na osobnika w najbliższym czasie, bo jak mówiłam - io to jest fakt - panuje nepotyzm w rezerwacjach szczurów w hodowlach. I taki Pan Kowalski trafia do mnie. A ja mogę i chcę mu zaoferować osobnika, utrzymuję z nim w czasie późniejszym kontakt i pomagam przy hodowli zwierzaka - i wszyscy są szczęśliwi, a szczur ZDROWY. WIĘC nie wiem po co robić wielkie HALO wokół tego - że Pan Kowalski chciał mieć szczurka.

Przeciętni nabywcy szczurów nie chcą być skazani tylko na zoologiki, dlatego też szukają i znajdują mnie, nie Hodowców ze Stowarzyszenia - oni oferują osobniki nie Panu Kowalskiemu a swoim znajomym z forum.

I nie ma się tu o co kłócić w tej kwesti - to są fakty.

A problemy natury prawnej?

Proszę się prawem nie zasłaniać. Chciała się Pani poczuć lepiej, strofując mnie - po prostu. Ma Pani w dupie dobro osobników, które teraz czekają u mnie na nowe domki. A to szczury gotowe do kochania, zdrowe, otoczone opieką i miłością z mojej strony.

Prawo. Prawo to sposób kontrolowania społeczeństwa, wynik umowy społecznej, która musiała zaistnieć, aby ludzie się nie pozabijali. Prawa przestrzegać musimy, jeżeli cchemy funkcjonować w danej społeczności jako jednostki akceptowane.

Ale kto ma rozum, wie, że poza prawem istnieje jego własne sumienie. I moje jest czyste.

Mangusta - Sob Sty 07, 2012 15:37

zbawczyni świata-filozofka. Oh dear oh dear...
Wampiwor - Sob Sty 07, 2012 15:43

Cola, powiedz jej, że jest głupia i nie ma pojęciu o wynikaniu logicznym, na które się powołuje P; A tak serio - troll trolli, ja bym zgłaszała i już, bo co z tego, że to niegrzeczne? Niegrzeczne jest zgłaszanie demolowania ławki w parku? Inne łamanie przepisów też?
Cola - Sob Sty 07, 2012 15:46

czekam aż greenfreak napisze mi jakąś miłą wersję odpowiedzi, bo jak ja bym się za to zabrała to w końcu ta pani mogłaby mnie zgłosić... :evil:
Wampiwor - Sob Sty 07, 2012 15:53

Cola, weź to po prostu zgłoś, zrobią co zechcą. To jakiś portal?
Mangusta - Sob Sty 07, 2012 15:55

Myślę że nie ma się co z nią kłócić, bo to kolejna fanatyczka. Nic nie osiągniesz a tylko sobie nerwy zniszczysz. Szkoda tylko, że nie wiemy która to dziewczyna z forum.

Btw, pozdrowienia dla Amusi która konsekwentnie śledzi allo, więc zapewne i ten temat ;>

Cola - Sob Sty 07, 2012 16:01

Mangusta, to jest znajoma znajomych, mam wiele danych o niej, w tym fb. ale z dyskusji w tym temacie wynika że to nic nie da jak ją zgłoszę.
Wampiwor - Sob Sty 07, 2012 16:03

Cola, ale co Ci szkodzi? Zgłoś i niech martwi się kto inny. Dziewczyna jest nierozsądna i nie ma pojęcia o hodowli szczurów "rasowych". Głupoty intelektem nie wyleczysz...